Avanza

Avanza är helt klart vår favoritbank när det gäller sparande. Och det är inte bara vi som gillar den skarpt. Enligt Svenskt Kvalitetsindex har Avanza haft högs kundnöjdhet 10 år i rad när det gäller sparande i värdepapper. Det är inget dåligt betyg precis. 

Hos Avanza kan du öppna ett sparkonto med insättningsgaranti om du vill få en bra ränta på dina sparpengar, men de flesta öppnar investeringsparkonton och aktie- och fondkonton hos dem. De erbjuder även kapitalförsäkringar och pensionskonto. Kort och gott är denna bank perfekt för dig som vill få dina pengar att växa, men de erbjuder även ett bolån och ett värdepapperslån med dina värdepapper som säkerhet. 

Vi ska nu titta närmare på Avanzas tjänster och börjar med att visa dig hur Avanzas sparkonto och sparräntor ser ut för närvarande (oktober 2020). 

Avanza sparkonto plus

Det här kan vara bra att veta när det gäller Avanzas sparkonto, som även kallas för Avanza sparkonto plus: 

 • Sparkontot skyddas naturligtvis av insättningsgarantin. Dina sparpengar är alltså trygga hos Avanza. 
 • Det kostar ingenting att öppna ett sparkonto. 
 • Om du väljer att öppna ett sparkonto med fast ränta, alltså ett fasträntekonto, får du inte röra pengarna under bindningstiden, inte ens mot en avgift eller sänkt ränta. Alla fasträntekonton har en bindningstid, inte bara hos Avanza. Läs mer om det här i vår artikel om fasträntekonton.
 • Avanzas sparkonton erbjuds i samarbete med Santander Bank. Santander erbjuder dock själva inga fasträntekonton, men deras rörliga sparränta är något högre än hos Avanza. Fördelen med att ändå öppna ett sparkonto med fria uttag hos Avanza är att du snabbt kan föra över pengar till värdepappersplaceringar om något bra köptillfälle skulle dyka upp. 

Aktuella sparräntor hos Avanza

 • Sparkonto med fria uttag och rörlig ränta:1,80%
 • Fasträntekonto 3 månader: 1,80%
 • Fasträntekonto 6 månader: 2,05%
 • Fasträntekonto 12 månader: 2,70%
 • Fasträntekonto 24 månader: 3,00%. 

Vill du öppna ett sparkonto eller investeringssparkonto hos vår samarbetspartner Avanza? Klicka då på knappen nedan. Det tar bara 3 minuter att bli kund hos Avanza och det är helt gratis.

Om Avanzas sparränta 

Länge har det inte varit några bra tider för småsparare som vill få sina pengar att växa på sparkonton. När styrräntan länge var 0% eller lägre gav de flesta banker ingen ränta alls på sina sparkonton med fria uttag och rörlig ränta. Det har dock förändrats efter att styrräntan höjdes 2023. Idag har Avanzas månadssparkonto en ränta på 1.80% och det är inte alls så illa för dessa sparkonton. Då får du i alla fall en hyfsad avkastning på ditt sparande. 

När det gäller Avanzas fasträntekonto har de såklart ännu högre sparränta. Här kan du få en sparränta upp till 3,00% och även om du bara binder pengarna i 6 månader får du 2,05% i sparränta. Idag är det dock inte helt ovanligt att få en liknande sparränta även hos storbankerna, trots att de tidigare erbjöd en ränta på 0% då Avanza erbjöd sparkonton med ränta.

Det är dock trist i största allmänhet att sparräntorna överlag inte är högre, men tanke på att inflationen är skyhög. Idag äter inflationen upp din ränteavkastning i ett nafs, tyvärr. Å andra sidan påverkas inte sparräntorna av inflationen, de påverkas av styrräntan. Således är det betydligt bättre att spara pengar på ett investeringssparkonto eller ett aktie- och fondkonto, eftersom börsen förr eller senare kommer att återhämta sig.

Nu ska vi kolla närmare på Avanzas alla tjänster. Vi börjar med att ge dig mer information om deras sparkonton. 

Avanzas investeringssparkonto

Avanzas investeringssparkonto är deras populäraste konto. Med ett investeringssparkonto kan du enkelt spara i aktier, fonder och andra värdepapper. Om du har ett sådant konto behöver du inte deklarera och du betalar ingen vinstskatt. Istället betalar du en låg schablonskatt på ditt innehav årsvis. 

Det är busenkelt att köpa värdepapper med Avanzas investeringssparkonto. Det är bara att öppna ett konto med hjälp av BankID och fylla i de uppgifter som krävs. Sätt sedan in pengar på kontot och leta efter de värdepapper du vill ha. Välj antal och klicka på köp så är det klart. 

Det här är det viktigaste att veta om Avanzas investeringssparkonto:

 • Det kan bara öppnas av privatpersoner som bor i Sverige, vilket gäller för alla investeringssparkonton.
 • Kontot har inga avgifter alls, varken öppningsavgift eller årsavgift. 
 • Du kan knyta ditt investeringssparkonto till en värdepapperskredit och kan köpa värdepapper med pengar från krediten om du vill. Läs mer om det nedan.  
 • Investeringssparkontot skyddas både av insättningsgarantin och investerarskyddet om Avanza skulle försättas i konkurs. Insättningsgarantin skyddar de pengar du inte ännu placerat i värdepapper och investerarskyddet är en extra säkerhet för dina värdepapper. Avanza blandar dock inte ihop sina kunders värdepapper med sina egna tillgångar. Det innebär att du får loss alla dina värdepapper vid en konkurs utan att behöva åberopa investerarskyddet. 

Köp aktier på kredit med 0% ränta

Avanza har ett kreditkonto som du kan köpa värdepapper med, en så kallad värdepapperskredit. Du kan, som sagt knyta det till ditt investeringssparkonto vilket gör det mycket enkelt att köpa nya värdepapper med krediten när tillfälle dyker upp. Så här ser det ut: 

 • Värdepapperskrediten kan enbart användas för inköp av just värdepapper. 
 • Krediten har en ränta från 0% och inga avgifter alls. 
 • De värdepapper du redan har hos Avanza är deras säkerhet för lånet. 
 • Du får 0% i ränta om du inte lånar mer än 50 000 kr och inte belånar mer än 10% av ditt innehav. Om du har värdepapper för 100 000 kr får du alltså låna högst 10 000 kr. 
 • Du får en ränta från 0,99% oavsett belopp om du belånar högst 25% av ditt innehav. 
 • Du får en ränta från 1,99% oavsett belopp om du belånar högst 50% av ditt innehav. 
 • Om du vill ha en så hög belåningsgrad som 90% är det också okej, men då får du betala en ränta på 5,75% eller mer. Då kostar det alltså ungefär lika mycket som ett blancolån, alltså privatlån. 
 • Dina fonder eller minst tre aktier måste vara godkända som säkerhet för att du ska få ta del av värdepapperskrediten.
 • Inga enskilda värdepapper får utgöra mer än 49% av ditt innehav, men det gäller inte fonder. 
 • Ditt innehav får inte bestå av optioner, terminer eller blankningsaffärer. 

Andra bra tjänster

Utöver sparkontot och investeringssparkonton har Avanza massor av andra bra tjänster, exempelvis dessa: 

 • Aktie- och fondkonto. Om du inte vill ha ett investeringssparkonto kan du välja ett vanligt aktie- och fondkonto istället. Skulle du spara där måste du förvisso skatta på dina vinster, men du kan även kvitta vinsterna mot förlusterna. 
 • En aktiegenerator som letar fram aktier efter de kriterier du väljer. 
 • En portföljgenerator som letar fram en femstjärnig fondportfölj med bra riskspridning åt dig. Du kan anpassa portföljen om du vill, eller låta den vara som den är. 
 • Avanza auto som automatiskt tar hand om ditt sparande och är anpassad efter dina behov. Du betalar bara 0,35% i förvaltningsavgift om du köper värdepapper via auto.
 • Månadsspara i värdepapper med hjälp av Portföljgeneratorn eller Avanza auto. Det gör ditt sparande mycket smidigt och du slipper ha ständig huvudbry. De passar även bra för pensionssparande. 
 • Spara till barnen, antingen i ditt eget namn eller deras. Välj emellan kapitalförsäkring, investeringssparkonto, Aktie- och fondkonto och sparkonto.
 • Bolån. Avanza erbjuder bolån i samarbete med Stabelo AB. Lånet kan passa bra för dig som behöver belåna mer än 60% av bostadens värde. Deras lägsta bolåneränta är för närvarande 1,19% och gäller om du binder lånet i 1 år. 

Vad tycker vi om Avanza? 

Vi på Smartekonomi.se gillar Avanza skarpt och vi tycker inte det är konstigt att de varit småspararnas favoritbank 10 år i rad. De är transparenta, tydliga och unikt seriösa. Deras sparkonton ger förvisso inte en högre sparränta än många andra banker, så därför rekommenderar Smartekonomi.se att du börjar spara i fonder istället, i alla fall om du sparar på lång sikt. Det här är den perfekta banken för det.  

Om du aldrig har sparat i värdepapper tidigare är det inga större problem. Avanza visar tydligt hur allt går till på sin hemsida. Det är alltså en perfekt bank för både nybörjaren och den erfarne penningplaceraren. Det finns egentligen ingen annan bank som kan mäta sig med Avanza när det gäller sparande och placeringar. Således kan vi starkt rekommendera Avanza till dig som sparar pengar. 

Uppdaterad 2023-02-07

Läs också

Frogtail

Frogtail erbjuder snabblån på 5 000 – 40 000 med en löptid på 1 – 5 år …