De största sociala medierna – så rika är ägarna

Vilka är egentligen de största sociala medierna idag? Och hur mycket har grundarna och ägarna tjänat på sina sociala plattformar? T. ex. Facebook, Snapchat och TikTok? Det får svaret på här. I denna lista ska vi nämligen visa dig hur rika ägarna och grundarna för de populära apparna och plattformarna Facebook, Instagram, Youtube, TikTok, Whatsapp, Snapchat och Twitter är idag. Vi har valt att fokusera på de sociala medier som vi ofta använder i Sverige, därför har vi inte med WeChat, QQ, Douyin, Sina Weibo och Kuaishou som mest används i Kina. 

Så rika har de blivit på sina sociala medier

Här listar vi 6 av de största mediekungarna efter hur mycket de tjänat på sina sociala medieplattformar. De rikaste hittar du längst upp. Vi visar också hur många aktiva användare de olika sociala medierna har idag.  

1. Mark Zuckerberg, Facebook – 54,7 miljarder dollar

Mark Zuckerberg grundande världens överlägset största sociala nätverk Facebook som har 2 740 miljoner aktiva användare idag. Glöm TikTok och Snapchat de är inte ens i närheten, inte ens WeChat som är otroligt populär i Kina. Inte nog med det, 2012 köpte Facebook upp Instagram (grundad av Kevin Systrom) för en miljard dollar och Instagram har 1 221 miljoner användare. Och Whatsapp köptes för hela 19 miljarder dollar år 2014 och appen har 2 000 miljoner användare. Det har knappast gjort Zuckerberg fattigare. Mark Zuckerberg, som även är Facebooks största ägare och VD, är god för 54,7 miljarder dollar. Det är ungefär 454 miljarder svenska kronor! 

Facebook grundades 2004 och har sedan dess alltså blivit världens största sociala nätverk. Under senare år har dock användarna blivit mindre aktiva på Facebook, framförallt den yngre generationen använder oftare andra sociala medier, t ex Snapchat, Tiktok och Instagram (som Facebook förvisso äger). Å andra sidan använder de yngre ofta Facebook Messenger som har 1 300 miljarder användare. 

Det lär dock ta lång tid tills någon annan social plattform passerar Facebook eftersom det är så etablerat. Vi har dessutom svårt att se att sociala medier som tilltalar de yngre kommer att tilltala alla åldrar. Den dag Facebook passeras beror det nog både på att Facebook tappar användare och att någon annan plattform blir större. 

2. Larry Page, Youtube (& Google) – 50,9 miljarder dollar

Larry Page blev kanske inte direkt rik på sociala medier eftersom det först och främst är Google som gjort honom rik. Han grundade Google år 1999 tillsammans med Sergey Brin, men eftersom Google 2006 köpte upp Youtube för 1,65 miljarder dollar har vi valt att ha med Larry Page i denna lista.

Youtube är världens näst största sociala mediaplattform och Youtube har idag 2 291 miljoner aktiva användare. Larry page är god för 50,9 miljarder dollar vilket är ca 442 000 miljarder svenska kronor. Däremot skapades Youtube av Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim som dock också tjänade en bra hacka på försäljningen av Youtube.

Larry Page och Google försökte länge konkurrera med Facebook med sin tjänst Google+ under åtta års tid men misslyckades. 2019 la Google ner tjänsten. 

3. Zhang Yiming, TikTok – 16,2 miljarder dollar

TikTok utvecklades av det kinesiska företaget Bytedance som grundades av Zhang Yiming som idag är god för 16,2 miljarder dollar, framför allt tack vare TikTok. Appen har idag 689 miljoner användare och är framförallt populär hos barn och ungdomar. Bytedance ligger även bakom Appen Douyn som liknar TikTok och som har 600 miljarder användare i Kina.  

TikTok är kinas största succé på den utländska marknaden när det gäller sociala medier och näst störst inom China. I kina är dock WeChat större än TikTok med sina 1 213 miljoner användare. 

4. Jan Koum, Whatsapp – 9,7 miljarder dollar

Whatsapp kanske inte är en typisk plattform för sociala medier. Det är snarare en app som man kan messa och ringa med, men den brukar ändå räknas som en social plattform. Exempel på konkurrenter till Whatsapp är Facebook Messenger, Telegram messenger, Signal Private messenger, Discord, KIK, Snapchat och Skype. 

I vilket fall som helst grundades Whatsapp år 2009 av Jan Koum och Brian Acton och av dessa två är Jan Koum rikast. Han är god för 9,7 miljarder dollar, vilket är över 80 miljarder kronor. 

År 2014 köpte Facebook Whatsapp för hela 19 miljarder dollar och således äger inte Jan Koum Appen längre. Men rik på den blev han. Idag har Whatsapp 2 000 miljoner användare och är världens tredje största plattform för sociala medier. 

5. Jack Dorsey, Twitter – 2,6 miljarder dollar

Twitter grundades av fyra amerikaner och Twitters VD Jack Dorsey var en av dem. Jack Dorsey har en förmögenhet på 2,6 miljarder dollar och Twitter har idag 353 miljoner aktiva användare. På Twitter kan man dela bilder, videoklipp och texter med högst 280 tecken per inlägg. 

6. Evan Spiegel, Snapchat – 1,9 miljarder dollar

Snapchat grundades i Kalifornien av tre studenter varav Evan Spiegel blev den mest ekonomiskt framgångsrika av dem. Han är även VD för Snapchat Inc. Evan Spiegel är idag god för 1,9 miljarder dollar och Snapchat har idag 498 miljoner användare. För den som inte känner till det är Snapchat framförallt en App där man delar videoklipp och bilder med andra personer, men delningen försvinner strax efter mottagaren tittat på den. 

Källor:

Statista – Most popular social networks worldwide as of January 2021

Forbes – Forbes Billionaires, the richest in 2020

Publicerad 2021-02-22