De största eltjuvarna & elbovarna

Visste du att den allra största elboven är golvvärme? Eller att alla dina elektroniska prylar som du har i standby som kanske drar mer ström än du tror? I denna artikel ska vi titta på de största eltjuvarna vi har i hemmet och vad du kan göra åt det. Vi kommer även visa vad den största delen av din hushållsel går till. Sådant kan vara bra att veta om du vill minska dina elkostnader. 

Topp tre elbovar i hemmet

Vi börjar med att titta på de tre allra största elbovarna vi har i hemmet innan vi tittar närmare på resterande eltjuvar. 

1. Golvvärme – den överlägset största elboven

Det är inte mycket i hemmet som drar så mycket som golvvärme, det är en riktig elbov. Visst är det skönt för fötterna att använda golvvärme under kalla vinterdagar, men det är inte alls ekonomiskt. 

Om du har på golvvärmen i 2000 timmar per år (drygt 83 dygn) kostar det 3000 kr per år om elpriset är 1,5 kr/kWh! Tja, om du har på golvvärme dygnet runt under fem månader blir det nästan det dubbla i elkostnad.

Om du vill snåla på elen bör du alltså inte använda golvvärme. Då är det bättre att använda tjocka strumpor, tofflor eller inneskor istället. 

2. Handdukstork – också en stor eltjuv

Visst är det smidigt att använda handdukstorkar så att de våta handdukarna torkar snabbare, men billigt är det inte. Om du använder dem regelbundet kostar det 1050 kr per år om elpriset är 1,5 kr/kWh. Så ja, handdukstorkar är riktiga eltjuvar. Det finns vissa som kan tycka att det är värt det, men många bäckar små… Handdukar torkar utan handdukstork även om det tar längre tid.

3. Kyl och frys av äldre modeller

Gamla kylar och frysar drar en hel del el. En frys som har några årtionden på nacken har en elkostnad på drygt 1500 kr/år och en gammal kyl kostar drygt 800 kr/år vid ett elpris på 1,5 kr/kWh . Nya frysar har sällan en elkostnad som överstiger 600 kr/år och nya kylar sällan över 250 kr/år. 

Om du byter ut din gamla kyl och frys sparar du således nästan 1500 kr per år. Så om du köper en ny kyl och frys till ett rimligt pris har du ganska snart tjänat in det du har lagt ut. Dessutom är det miljövänligare. 

Andra eltjuvar i hemmet

I nedanstående tabell ser du hur mycket andra saker i hemmet kostar per år beroende på hur mycket de används. Statistiken är hämtad från energi och klimatrådgivningen.

EltvjuvarAnvändningKostnad per år vid 1,5 kr/kWh
Diskmaskin1 tim/dygn750 kr
Tvättmaskin4 tim/vecka375  kr
Torkskåp4 tim/vecka600 kr
Torktumlare2 tim/vecka315 kr
Strykjärn1 tim/vecka75 kr
Spisplatta40 min/dygn525 kr
Ugn2 tim/vecka225 kr
Kaffebryggare1 tim/dygn450 kr
Spisfläkt1 tim/dygn105 kr
Mikrovågsugn14 min/dygn196 kr
Vattenkokare5 min/dygn75 kr
Dammsugare1 tim/vecka75 kr
Hårtork1 tim/vecka75 kr
TV3 tim/dygn165 kr
Stationär dator2 tim/dygn150 kr
Musikanläggning3 tim/dygn24 kr
En glödlampa5 tim/dygn206 kr
Ett Lysrör5 tim/dygn120 kr
En lågenergilampa5 tim/dygn30 kr
Infravärme balkong200 tim/år300 kr
TV standby21 tim/dygn120 kr
Dator standby22 tim/dygn181 kr
Parabol standby24 tim/dygn262 kr
DVD-spelare standby23 tim/dygn120 kr
Skrivare standby24 tim/dygn135 kr
Stereo standby23 tim/dygn60 kr

Kommentarer om dessa eltjuvar

Det finns några intressanta saker som är värda att notera efter att du tagit del av statistiken över eltjuvar ovan: 

 1. Vanliga glödlampor är extremt dyra att använda, så det är tur att det inte är så många som har sådana idag. En enda glödlampa som är tänd 5 timmar per dygn kostar 206 kr per år om elpriset är 1,5 kr per kWh. Antag att du har minst 5 glödlampor tända fem timmar, det blir sammanlagt 25 tim/dygn, vilket ger en kostnad på över 1000 kr per år. Snacka om eltjuv! Om du använder lågenergilampor istället kostar det bara 150 kr/år. Så om du inte bytt ut alla dina glödlampor, gör det snarast! Det är också bra om du inte har en massa spotlights tända i taket. Kostnaden för detta kan bli hög, i alla fall om du använder halogenlampor. 
 2. Golvvärme och handdukstork bör inte användas alls, för det är riktiga eltjuvar. Gamla kylskåp och frysar är inte heller bra för plånboken.
 3. Om du har din stationära dator i standby 21 timmar per dygn kostar det 172 kr/år. Med tanke på att det ”bara” kostar 225 kr per år om du använder den 3 timmar per dag blir standbykostnaden högre än själva användningen. Då blir även datorn en riktig elbov.
 4. Bortsett från de största elbovarna kanske det inte känns så dyrt att använda sina prylar. Det kostar t ex inte ens 170 kr/år att kolla på TV tre timmar om dagen. Men många små utgifter blir en hel del tillslut, inte minst om du använder prylarna oftare än vad exemplen i tabellen anger. 

Är det verkligen så dyrt att ha prylarna i standby? 

Det talas ofta om att TV-apparater och andra prylar som är i standbyläge drar mycket ström, vilket ger en hög elräkning. Men stämmer det verkligen? Det beror på vad du tycker är mycket pengar och hur många apparater du har. 

Om du har många prylar i standby, t ex TV, datorer, spelkonsoler och musikanläggningar, kan du spara 500 kWH per år, enligt EON. Vid ett elpris på 1,5 kr/kWh blir det 750 kr/år. En del kan tycka det är värt det eftersom det kan vara jobbigt att stänga av och sätta på prylarna hela tiden. Men om du vill spara pengar bör du inte ha dina prylar i standby.

Vad används din hushållsel till? 

Energimyndigheten gjorde en mätning av vad hushållselen användes till. Mätningen gjordes mellan 2005 och 2008 så den är inte så aktuell precis, men denna statistik används fortfarande. Den ger i alla fall en vink om hur det ser ut även idag. Så här ser det ut:

 • 26% av hushållselen används till belysning.
 • 26% används till hemelektronik.
 • 22% används till kyl och frys.
 • 26% av hushållselen används till övriga eldrivande prylar, t ex tvättmaskin, spis, ugn och diskmaskin.

I stort sett alla prylar utom hemelektronik har blivit betydligt energisnålare än vad de var för 10 – 15 år sedan, vilket gör att det mesta drar mindre el än tidigare. En del hemelektronik har också blivit energisnålare men inte all hemelektronik, t ex sådant som stora TV-skärmar och prestandadatorer. Dessutom använder vi alltfler elektroniska prylar idag än för 15 år sedan. Således torde hemelektroniken utgöra en lite större del av hushållselen än vad den gjorde 2005 – 2008. Och den del av hushållselen som går till belysning torde vara betydligt lägre än 26% i dag eftersom de flesta numera använder lågenergilampor. 

Så gör du dig av med elbovarna 

Om du vill minska utgifterna för de värsta elbovarna i hemmet kan du göra så här:

 • Använd endast LED-lampor eftersom de drar väldigt lite ström. Släck även lamporna i rum du inte befinner dig i. Belysningen tar ju trots allt 26% av hushållselen om du använder glödlampor och halogenlampor. 
 • Skippa golvvärme och handdukstork. Då kan du sänka din elräkning med flera tusen kronor om året. Använd tofflor eller tjocka strumpor om du är frusen om fötterna och häng handdukarna luftigt istället.
 • Se till att ha din hemelektronik avstängd när du inte använder den istället för att ha den i standbylägre.
 • Om du har en gammal kyl och frys, byt ut dem till nya energisnålare modeller. Gamla kylar och frysar är riktiga elbovar.
 • Byt ut riktigt gamla diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar och så vidare. 
 • Använd bara infravärme på balkongen om du verkligen tycker det är värt det. Och stäng av den när du inte sitter på balkongen eftersom infravärme värmer så fort den sätts igång. Det är inte ett element som behöver sättas igång i god tid för att ge värme.

Vill du göra mer för att sänka dina hushållselkostnader? I så fall ska du läsa våra 26 spartips om hur du minskar din elförbrukning. Där tittar vi inte enbart på de värsta eltjuvarna, eller elbovarna.

Publicerad 2021-04-07

Läs också

Spartips för mat

Här ger vi dig 21 generella tips på hur du drar ner på dina matkostnader. Läs …