Det där med att flytta ihop och bestämma sig för om man vill ha en delad ekonomi eller gemensam ekonomi är inte alltid så lätt. Många börjar med att ha en delad ekonomi för att med tiden gå över till en gemensam, men de finns de som slår ihop sina ekonomiska påsar på en gång. Så hur bör du och din partner ordna just er ekonomi? Det är det svårt att svara på eftersom det är väldigt individuellt. Det beror bland annat på:
- Era personligheter. En del par vill föredrar att dela upp ekonomin helt eller delvis medan andra föredrar den gemensamma varianten. Ibland kan det dock bli diskussioner om partnerna har olika åsikter om det här.
- Er livssituation. Många som har gemensamma barn väljer att ha en gemensam ekonomi, eller delvis gemensam ekonomi. Det är rätt praktiskt, men även då finns det par som väljer att ha en delad ekonomi. Som sagt, det beror på era personligheter.
- Hur era inköp och ert hushåll ser ut. Om ni nästan alltid köper allt tillsammans, och äger det mesta tillsammans, är det inte så dumt att ha en gemensam ekonomi.
Nåja, nu ska vi i denna lilla ekonomiguide visa fyra olika lösningar för hur man kan ordna sin hushållsekonomi. I grunden och botten handlar det om två varianter av delad ekonomi och två varianter av gemensam ekonomi. Så här ser de ut:
- Helt delad ekonomi.
- Proportionerlig delad ekonomi.
- Helt gemensam ekonomi.
- Delvis gemensam ekonomi
Smarekonomi.se kommer nu att visa dig hur de olika lösningarna fungerar, titta på för- och nackdelarna samt visa för vilka de olika lösningarna kan passa bra för.
Delad ekonomi
Delad ekonomi kan vara en bra start i ett helt nytt samboförhållande. Om du och din partner inte bott tillsammans tidigare och ni är vana att sköta er ekonomi på egen hand är det inte alltid så bra att helt plötsligt ha en gemensam ekonomi. Det kan leda till slitningar och bråk om pengar, och det är väl knappast så ni vill starta ert nya samboförhållande, eller hur?
Nåja, även i en delad ekonomi kan det uppstå konflikter om pengar, framförallt om den ena partnern tjänar betydligt mer än den andra. Det finns dock en lösning för det också, det kallas för proportionerlig delad ekonomi, som du snart kommer att få veta mer om. Först ska vi titta på hur en helt delad ekonomi ser ut.
Helt delad ekonomi
En helt delad ekonomi innebär att du och dina partner har helt separata ekonomier, trots att ni bor ihop. I princip funkar det så här:
- Du betalar alla dina egna utgifter själv och din partner gör likadant. Om du vill unna dig något tar du pengarna ur egen ficka och de räkningar som bara rör dig betalar du själv.
- Även om man har en helt delad ekonomi är det ovanligt att man handlar sitt eget tvättmedel, sin egen mat och så vidare. Oftast delar man hushållsutgifterna på mitten och betalar hälften var.
- Sambos i en helt delad ekonomi har egna bankkonton som partnern inte har tillgång till, men det är inte ovanligt att man öppnar ett gemensamt bankkonto för hushållsutgifterna.
- Dina lån, mobilabonnemang och streamingtjänster (som inte sambon har nytta av) ansvarar bara du för, inte din partner.
- De räkningar som är gemensamma delar man på, t ex hemförsäkring, elräkningar och vatten. Alla andra utgifter tar ni hand om på var sitt håll.
Fördelar med helt delad ekonomi
- Risken att det blir bråk om pengar för att den ena partnern spenderar för mycket försvinner nästan helt. Din sambo har inget att göra med om du tar ett lån eller bränner pengar på stan, det är ju bara ditt problem. Men som sagt, vi skrev att problemet nästan förvinner. Det stämmer. Om du bränner alla dina pengar så du inte har råd att åka på den resa ni planerat kan det bli tjafs ändå. Det gäller att visa hänsyn till varandra, även om ni har delad ekonomi.
- Om du och din sambo skulle flytta isär kommer det förmodligen inte bli något bråk om pengar heller eftersom ni hela tiden haft hand om er egen ekonomi. Men tänk på att skriva ett samboavtal i så fall, annars finns det risk för att allt i er ekonomi kommer att delas på mitten.
Nackdelar med helt delad ekonomi
- Om du tjänar mycket mer än din partner finns det risk att partnern känner sig i ett obekvämt ekonomiskt underläge. Antag att era gemensamma utgifter är på 12 000 kr i månaden. Om din partner inte får ut mer än 15 000 kr i månaden så får din partner kvar 3000 kr till sina egna utgifter och nöjen. Skulle du då få ut 18 000 kr i månaden har du kvar dubbelt så mycket som din partner, vilket innebär att du kan spendera dubbelt så mycket. Det kan bli lite konstigt om ni vill göra saker tillsammans, inte minst om du har råd att resa utomlands men inte din partner.
- Det är ganska komplicerat att dela på alla gemensamma utgifter rakt av. Ni måste spara alla kvitton, till exempel. Och vad händer om den din partner förbrukar betydligt mer av livsmedel än du? Ska du betala för det?
- Många tycker att en helt delad ekonomi inte ger en känsla av tillit i förhållandet.
Rekommendationer
Delad ekonomi är inte för alla, men kan lämpa sig för par som precis blivit sambos. Inte minst om paret mest vill testa hur det är att bo tillsammans. Om man är gift och/eller har barn tillsammans kan dock denna lösning bli lite svår och opraktisk.
Kort och gott, en helt delad ekonomi passar bra för:
- Par där den ena tenderar att spendera mycket mer än den andra.
- Självständiga par som vill ha full koll på sina egna pengar.
- Par som tjänar ungefär lika mycket.
Proportionerlig delad ekonomi
En proportionerlig delad ekonomi tar hänsyn till vilken inkomst du och din partner har, när det gäller era gemensamma utgifter. Om du t ex får ut 20 000 kr efter skatt och din partner 15 000 kr får du betala en större del av era gemensamma utgifter. Eftersom ni tillsammans tjänar 35 000 kr efter skatt innebär det att din partners andel av denna summa är ca 43% och din andel är 57%. Det innebär att din partner ska betala 43% av era gemensamma utgifter och du 57%. Om era gemensamma utgifter är 10 000 kr (för att ge ett enkelt exempel) betalar din partner således 4300 kr och du 5700 kr. Många finner denna modell rätt vettigt eftersom den visar att den partner som tjänar mer är lite solidarisk mot sin partner.
Kort och gott fungerar denna modell för hushållsekonomi så här:
- Ni betalar era gemensamma räkningar och andra utgifter i proportion till er inkomst.
- Era egna utgifter tar ni hand om själva, precis som i en helt delad ekonomi.
Fördelar med proportionerlig hushållsekonomi
- Proportionerlig hushållsekonomi ger en känsla av samhörighet och solidaritet i förhållanden.
- Den partner som tjänar mindre får lite mer över efter att de gemensamma utgifterna är betalda. Det gör att den partner som tjänar mindre inte behöver leva så snålt, vilket kan kännas bra för båda. Den som tjänar mer får ju ändå mer pengar över.
- Det minskar risken för slitningar i förhållandet på grund av avundsjuka.
Nackdelar med proportionerlig hushållsekonomi
- Om du tjänar mer kanske du tycker det är fel att du ska betala mer än din partner, när det gäller de gemensamma utgifterna. Du kanske tycker att din partner inte har ansträngt sig tillräckligt mycket för att få ett vettigt jobb med en bra lön, vilket du har gjort.
- Om din fina lön beror på att du har pluggat på universitetet och har studielån att betala tillbaka på, kan det kännas fel att du ska betala mer. Denna utgift ska du ju egentligen betala för själv. Det finns dock en lösning på det här och det är att lägga studielånsräkningarna till de gemensamma utgifterna.
- Proportionerlig ekonomi ger inte samma samhörighetskänsla som en gemensam ekonomi.
Rekommendationer
För dessa kan en proportionerlig hushållsekonomi kan passa bra:
- Sambos som levt ihop ett tag.
- Par som provbott ihop och som sedan vill fortsätta att leva tillsammans.
- Sambos som inte har barn tillsammans.
- Sambos där inkomstskillnaderna är stora, t ex om den ena partner tjänar dubbelt så mycket som den andre.
- Par som är solidariska av sig, men som samtidigt vill kunna sköta en stor del av sin ekonomi själv.
Gemensam ekonomi
Många som har bott ihop länge och/eller har barn tillsammans väljer att ha en gemensam ekonomi, för enkelhetens skull. Och i hushåll då man köper det mesta gemensamt, såsom heminredning, husgeråd och resor, är en gemensam ekonomi inget dåligt val. Att ha en delad ekonomi då skulle bli en mycket svår historia som kan leda till många konflikter.
Det finns två olika sorters lösningar när det gäller gemensam ekonomi: helt gemensam ekonomi och delvis gemensam ekonomi. Så här ser de ut.
Helt gemensam ekonomi
En helt gemensam ekonomi fungerar precis som det låter. Alla inkomster och utgifter är gemensamma. Så här brukar en helt gemensam ekonomi se ut:
- Alla inkomster hamnar på ett och samma bankkonto, eller så förs de över till det gemensamma konto när pengarna kommer in.
- Både du och din partner plockar ut pengar från kontot när det behövs.
- Alla utgifter betalas från ert gemensamma bankkonto, vare sig det handlar om dina utgifter, din partners utgifter eller era gemensamma utgifter. Fast i praktiken räknar man alla utgifter som gemensamma i en gemensam ekonomi.
Fördelar med helt gemensam ekonomi
- En helt gemensam ekonomi visar du och din partner litar på varandra, vilket såklart är bra i ett förhållande.
- Det blir inga jobbiga diskussioner över vem som ska betala vad.
- Det är en mycket smidig lösning för folk som äger det mesta ihop och inte minst om man har barn tillsammans.
Nackdelar med helt gemensam ekonomi
- Det finns en större risk att det kan bli tjafs om pengar än när man har en delad ekonomi. Om du tenderar att konstant spendera mycket mer än din partner kan du räkna med bråk.
- Om din partner tar ett lån till sina egna inköp får ni båda bära bördan och det är inte bra.
- Många tycker att det känns för osjälvständigt att ha en helt gemensam ekonomi.
Rekommendationer
En helt gemensam ekonomi kan passa bra för:
- Familjer med barn.
- Par som äger och köper det mesta tillsammans.
- De som vill känna 100% samhörighet, även på det ekonomiska planet.
Tänk bara på att tala med varandra innan ni köper något som kostar lite mer. Och om du tycker att din partner spenderar för mycket bör du säga det istället för att hålla tyst. Annars riskerar du att bli sjukt irriterad i längden, vilket kan leda till ett rejält bråk. Och när ni köper något tillsammans bör ni diskutera hur mycket pengar ni är villiga att lägga ut och vara villiga att kompromissa.
Delvis gemensam ekonomi
En helt gemensam ekonomi är inte för alla. Inte ens för de som har barn och/eller som har levt ihop länge. Det är snarare så att många som levt ihop i många år och som börjar få vuxna barn ofta övergår från att ha en helt gemensam ekonomi till en delvis gemensam ekonomi. Det är faktiskt vanligare än vad många tror. Så här fungerar en delvis gemensam ekonomi:
- Precis som med en helt gemensam ekonomi samlar ni alla era inkomster på samma konto.
- Alla räkningar och gemensamma utgifter betalas från det gemensamma bankkontot.
- En summa för hushållsutgifter behålls på det gemensamma kontot och det som blir över delar ni mellan er. Om det t ex blir 6000 kr över får ni 3000 kr var som ni får göra vad ni vill med. Det behöver dock inte hindra er från att spendera pengar på gemensamma saker också, om ni känner för det.
Fördelar med delvis gemensam ekonomi
- Ni får en viss summa var som ni kan göra vad ni vill med utan att känna dåligt samvete för er partner. Du kan spara dina pengar eller bränna dina pengar på onödigheter utan att din partner bryr sig.
- En delvis gemensam ekonomi ger er i stort sett alla de fördelar en helt gemensam ekonomi har, trots att ni är lite mer ekonomiskt självständiga.
Nackdelar med delvis gemensam ekonomi
- En delvis gemensam ekonomi gör er inte lika självständiga som en delad ekonomi, som visa föredrar.
- Den ekonomiska tilliten är inte exakt lika stor som vid helt gemensam ekonomi, bara nästan.
Rekommendationer
Smartekonomi.se anser att en delvis gemensam ekonomi är snäppet bättre än helt gemensam ekonomi. Vi tror att det är en modell som fungerar för de flesta som vill ha en gemensam ekonomi. Det gör att ni behåller tilliten och samhörigheten samtidigt som ni får en liten, eller stor (beroende på hur er ekonomi ser ut), summa pengar var som ni kan spendera som ni vill. Det minskar risken för bråk om pengar och ger er lite mer ekonomisk frihet.
En delvis gemensam ekonomi passar bra för par som har levt ihop länge, äger det mesta tillsammans och/eller som har barn tillsammans, men som samtidigt vill få lite ekonomisk självständighet.
Några sista ord
Som sagt, hur just du och din partner bör ordna er ekonomi kan vi inte svara på eftersom det beror på många olika faktorer. Men vi hoppas att ni har haft hjälp av denna lilla guide och kommer fram till vad som funkar bäst för just er.
Anledningen till att vi presenterade de olika lösningarna i ordningen helt delad ekonomi, delvis delad ekonomi, gemensam ekonomi och sist helt gemensam ekonomi har dock ett syfte. Det är nämligen relativt vanligt att man först har en helt delad ekonomi när man precis har flyttat ihop. Med tiden kanske denna modell känns lite orättvis och osolidarisk om den ena partnern tjänar mer, för man är ju trots allt ett sambopar. Och skulle ni få barn kanske du eller din partner är hemma lite mer vilket gör att inkomsten minskar. Då skulle det inte kännas riktigt rättvist att ha en helt delad ekonomi.
Lite längre fram i förhållandet brukar dock många gå över till att ha en helt gemensam ekonomi, om förtroendet för varandra är bra. Det är en ganska smidig lösning. Vissa väljer emellertid att gå över till en delvis gemensam ekonomi istället och testar aldrig att ha en helt gemensam ekonomi. Det är dock ganska vanligt att folk först har en helt gemensam ekonomi för att långt fram i förhållandet gå över till en delvis gemensam ekonomi. Många gånger gör de det när barnen har växt upp och de vill känna lite mer ekonomisk frihet igen.
Publicerad 2021-07-03