Fasträntekonto

Fasträntekonton passar utmärkt för dig som vill spara pengar under en längre tid än några månader. Vi talar inte om sparande i 10, 20 år precis (för då bör du snarare placera dina pengar i hyfsat stabila fonder via ett investeringssparkonto) utan om ett sparande på kanske 1 – 5 år, då kan ett fasträntekonto vara en vettig sparform.

Ja, som du säkert känner till får man ingen avkastning alls på ett sparkonto med rörlig ränta i dagsläget, så om du vill tjäna något på dig sparande bör du spara på ett sparkonto med fast ränta. Därför ska Smartekonomi.se såklart visa dig hur ett fasträntekonto fungerar.

Fasträntekonton har högre sparränta

Fördelen med ett fasträntekonto i jämförelse med ett sparkonto med rörlig ränta och fria uttag är uppenbar: du får en högre sparränta på ett fasträntekonto. Det gäller i alla fall inom en och samma bank, för det finns faktiskt banker som har en lägre ränta på sina fasträntekonton än vad vissa finansinstitut erbjuder på sina sparkonton med fria uttag, men överlag tjänar du på att spara dina pengar på ett fasträntekonto.

Sparkontot har en fast ränta – såklart

Ett fasträntekonto har en fast ränta – ja, det är ju därför kontot heter som det gör. Det innebär att den ränta du får när du sätter in pengar på fasträntekontot inte förändras under din bindningstid. En stor fördel med det är att du redan i förväg vet exakt hur mycket dina pengar kommer att växa på ditt sparkonto.

Du måste binda pengarna

Sparpengarna är bundna på ditt sparkonto under en viss tidsperiod, denna period kallas för bindningstid. I stort sett alla banker och övriga finansinstitut erbjuder olika bindningstider. Den kortaste bindningstiden för ett fasträntekonto är 3 månader och den längsta är 10 år, men det vanligaste är att man binder pengarna i 1 – 3 år. Under denna tid får du alltså inte röra dina sparpengar och det är därför du får en högre sparränta. Pengarna du bundit används av banken för att göra mer pengar, t ex genom penningplaceringar och utlåning till folk som behöver låna pengar. Det hela bygger alltså på att banken vet hur länge de kan disponera dina pengar och därför är det inte okej att röra pengarna.

Om du rör pengarna på ditt fasträntekonto

Nu är det förvisso inte omöjligt att komma åt pengarna om du absolut måste ta ut dem, men om du gör det får du antingen betala en hög avgift för det eller så sänks sparräntan från dag 1. Det innebär att du får en lägre ränta även för den tid som löpt innan du tog ut dina pengar och det är ju inte speciellt bra. Nej, om du ska spara pengar på ett fasträntekonto bör du bara röra dina sparpengar i yttersta nödfall om du vill tjäna något på ditt sparande.

Du gör bara en enda insättning

Till skillnad från ett sparkonto som du kan sätta in pengar på när som helst gör du bara en enda insättning på ett fasträntekonto och det gör du direkt efter att du har öppnat sparkontot. När bindningstiden är över kan du såklart sätta in mer pengar men då är det ett nytt avtal som gäller.

Många finansinstitut har ett minimibelopp som du måste sätta in, det kan vara på alltifrån 5000 – 20000 kr, ibland mer, ibland mindre. Det finns ofta även ett tak för hur mycket man får sätta in på kontot. Om du öppnar ett sparkonto med insättningsgaranti är maxbeloppet mycket högt eller näst intill obefintligt men om du sparar på ett konto utan insättningsgaranti brukar maxbeloppet vara 50000 kr av juridiska skäl. Det är nämligen så att reglerna för inlåningsbolagen är hårdare om de tillåter högre sparbelopp än så.

De inlåningsföretag som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti är per definition inga banker och om de skulle tillåta högre sparbelopp än 50000 kr måste de följa en hel del av de hårda regler som bankerna annars omfattas av. Kraven på styrning, kontroll och kapitalbuffert blir då hårdare och då faller hela deras affärsidé samman. Anledningen till att kunderna kan få en skyhög sparränta hos dessa inlåningsföretag är att de placerar pengarna på ett sätt som inte skulle vara okej för bankerna men som trots allt brukar ge en riktigt hög avkastning.