Fedelta

Fedelta är en snabb och smidig långivare som erbjuder företagslån på 25 000 – 1 000 000 kr med en löptid på 6 – 36 månader. Om du gör en ansökan hos Fedelta når lånet troligtvis ditt företagskonto inom 48 timmar om det är vardag. Det är i alla fall deras målsättning. 

Om ditt företag har svårt att få ett företagslån hos din bank är det inte omöjligt att du ändå kan bli beviljad hos Fedelta. De kan nämligen se potential även hos företag som inte passerar bankernas knappnålsöga, t ex helt nystartade företag. Och även företag vars företrädare har betalningsanmärkningar har möjlighet att få ett företagslån. 

Det viktigaste med Fedelta

 • Belopp: 25 000 – 1 000 000 kr. 
 • Löptid: 6 – 36 mån.
 • Handläggningstid: Normalt betalas företagslånet ut inom en arbetsdag. Lånet kan nå ditt företagskonto samma eller nästa bankdag beroende på när på dagen det betalas ut. 
 • Lånekostnad: Lånet har ingen ränta, bara en avgift som bestäms individuellt. Exempel: Ett företagslån på 100 000 kr med 12 månaders löptid (12 betalningar) ger en månadsbetalning på 9523 kr och en total betalning på 114 276 kr, varav 14 276 kr är själva lånekostnaden. Det motsvarar en nominell ränta på 14,28%.
 • Företagslån utan UC: Fedelta tar oftast enbart kreditupplysning hos UC på själva företaget, vilket inte syns i UC:s register. Om de väljer att även ta kreditupplysning på företrädarna syns det dessvärre. 
 • Uppstartslån: Ja. 

Krav

 • Dessa företag får låna: Alla sorters företag är välkomna att ansöka.   
 • Krav på säkerhet: Nej.  
 • Krav på borgensmän: Ja. 
 • Omsättningskrav: Inget specifikt, men företaget måste ha en löpande försäljning. 
 • Kredithistorik: Den behöver inte vara fläckfri. Någon enstaka betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder. 
 • Krav på företagets ålder: Inget specifikt. 

Kontakt och företagsinformation

 • Öppettider: Måndag – fredag 08:00 – 18:00
 • E-post: kundservice@fedelta.se
 • Telefon: 033-720 11 30
 • Adress: Sandwalls Plats 13, 503 35 Borås
 • Organisationsnummer: 556945-5701
 • Ägare: Fedelta Finance AB

Lite om Fedelta

Fedelta har verkat i Sverige sedan några år tillbaka och drivs av folk som tidigare själva drivit företag inom flera branscher. De vet alltså vad det innebär att vara entreprenör och företagare och känner väl till vilka behov som kan finnas i ett företag. De känner också till att det inte alltid är så lätt att få ett företagslån hos en storbank, inte minst om man precis håller på att starta upp ett företag. 

Fedeltas ledstjärna är nytänkande och flexibilitet. Driftiga företagare som kanske har svårt att få ett lån hos banken kan därför ändå beviljas hos Fedelta. 

Så går det till

Om du vill ta ett företagslån hos Fedelta går det till så här:

 1. Gör din ansökan på Fedeltas hemsida. Där väljer du även lånebelopp och önskad löptid.
 2. Fedelta tittar på ditt företags ekonomiska situation och gör en bedömning om det har råd att låna pengar eller inte. Om de anser att företaget inte har råd att låna det önskade beloppet men kan klara av att ta ett mindre företagslån kan du få ett låneerbjudande med den lägre summan. Ibland tittar Fedelta även på företrädarnas ekonomiska situation. Och om du ansöker om ett uppstartslån kan du behöva komplettera dina uppgifter, t ex med en affärsplan. Oftast får man dock ett svar på ansökan inom 24 timmar under vardagar.
 3. Om din ansökan godkänns betalas pengarna ut på en gång och når ditt företagskonto inom 24 timmar om det inte är helg emellan. 

Fördelar med Fedelta

Nu ska vi på Smartekonomi.se visa dig vilka fördelar du får om du tar ett företagslån hos Fedelta. Och efter det ska vi kolla på nackdelarna.

Ganska lätt att få ett företagslån

Det är betydligt lättare att få ett företagslån hos Fedelta än hos banken. Bankerna brukar vara lite stelbenta och kräsna när de lånar ut pengar. Det gäller såväl företag som privatpersoner. Naturligtvis ska man inte låna ut pengar till vilket företag som helst och det gör inte Fedelta heller. De är bara lite mer flexibla och kan se potential hos ett företag som banken skulle ha ratat. Storbankerna är livrädda för att förlora pengar och det gör att de blir onödigt försiktiga. 

Dessutom accepterar Fedelta om företrädarna eller borgensmännen har betalningsanmärkningar, bara helhetsbedömningen ser positiv ut. Hos en bank skulle du aldrig kunna få ett företagslån med betalningsanmärkningar. Även Almi brukar rata sådana ansökningar. Det finns alltså hopp för ditt företag även om du eller någon annan som borgar för lånet har anmärkningar. 

Fler Fördelar

 • Du får företagslånet ganska snabbt, det tar sällan längre tid än 48 timmar från start till mål, såvida det inte är helg. 
 • Om du håller på att starta upp ett företag kan du också få ett företagslån om Fedelta tror på din affärsidé. Banker beviljar sällan uppstartslån, det är i stort sett bara kreditbolag och Almi som gör det.
 • Även riktigt små företag med en blygsam omsättning har möjlighet att få ett företagslån. 

Nackdelar

 • Maxbeloppet på 1 000 000 kr kan vara ett alltför litet lånebelopp för många företag.
 • Om Fedelta väljer att ta UC även på företrädarna (inte bara på företaget) syns det i UC:s register. Vill du vara säker på att du slipper UC bör du ansöka om ett företagslån utan UC istället. 

Rekommendationer

Smartekonomi.se tycker är Fedelta erbjuder ett riktigt bra företagslån. Ansökan är smidig, de är mer flexibla i sina bedömningar än banken och lånet når mottagaren ganska snabbt. 

Fedeltas exempelränta för ett lån på 100 000 kr i 12 månader är 14,28% vilket är varken billigt eller dyrt för att vara ett företagslån. Men då bör man ha i åtanke att räntan just ditt företag får kan blir både högre och lägre. Vår känsla är dock att det finns billigare företagslån än Fedeltas, och det finns definitivt de som är dyrare också. 

I det stora hela kan vi dock varmt rekommendera Fedelta om ditt företag inte behöver låna mer än 1 miljon kronor och förmodligen inte skulle fått ett lån hos banken. 

Publicerad 2020-12-28

Läs också

Frogtail

Frogtail erbjuder snabblån på 5 000 – 40 000 med en löptid på 1 – 5 år …