Om du driver ett företag och behöver ett företagslån har du hamnat på rätt. Här får du nämligen lära dig det mesta om företagsfinansiering och vi presenterar dessutom en lista med 15 företagslån på denna sida. Dessa lån kan passa bra om ditt företag behöver köpa in nya inventarier, satsa mer på marknadsföringen eller göra någon annan investering som ökar företagets intäkter på sikt.
De flesta lån i listan nedan är företagslån utan säkerhet men man måste borga för lånet om man har ett aktiebolag. Enskild firma och handelsbolag behöver inte ha några borgensmän eftersom det då är ägarna som ansvarar för att lånet betalas tillbaka. Här hittar du även flera kreditbolag som erbjuder företagslån utan UC vilket innebär att de tar sina upplysningar hos andra kreditupplysningsföretag än UC.
Om ditt företag har ekonomiska problem på grund av coronapandemin bör du först läsa vårt blogginlägg som visar vilka coronastöd du kan ansöka om. Det är bättre än att ta ett företagslån. Men om ditt företag verkligen behöver ett lån kan staten gå in som garant för 70% av lånet via företagsakuten. Läs mer om det på Riksgäldens hemsida.

- 1000 – 2 000 000 kr i 2 – 24 mån
- Årsränta 6 – 40%
- Exempelränta 13,47%
- Kreditupplysning hos Creditsafe

- 30 000 – 300 000 kr i 2 – 18 mån
- Exempelränta 24%
- Företagslån utan UC
- Kreditupplysning hos Bisnode

- 25 000 – 60 000 000 kr i 1 – 60 mån
- Låneförmedlare, flera offerter
- Samarbetar med 18 kreditgivare
- Förmedlar även uppstartslån

- 20 000 – 2 000 000 kr i 2 – 24 mån
- Årsränta 12 – 24,80%
- Två betalningsfria månader
- Kreditupplysning hos UC

- 20 000 – 2 000 000 kr i 2 – 24 mån
- Årsränta 8 – 12%
- Företagslån för aktiebolag
- Upplysning hos Creditsafe

- 10 000 – 10 000 000 kr i 1 – 60 mån
- Förmedlar företagslån
- En ansökan ger flera offerter
- Samarbetar med 18 kreditgivare

- 25 000 – 1 000 000 kr i 6 – 36 mån
- Nominell exempelränta 17,75%
- Möjligt att få lånet samma dag
- Kreditupplysning hos UC

- 10 000 – 2 000 000 kr i 1 – 36 mån
- Nominell exempelränta 6,58%
- Erbjuder även uppstartslån
- Upplysning hos Bisnode

- 20 000 – 7 000 000 kr i 1 – 60 mån
- Låneförmedlare som ger flera offerter
- Över 20 samarbetspartners
- Förmedlar även uppstartslån

- 10 000 – 2 000 000 kr, flexibel checkkredit
- Nominell exempelränta 10,8%
- Företagslån utan UC
- Upplysning hos Bisnode & Creditsafe

- 10 000 – 5 000 000 kr i 1 – 60 mån
- Förmedlar företagslån, flera offerter
- Samarbetar med 22 kreditbolag & banker
- Även uppstartslån förmedlas

- 50 000 – 2 000 000 kr i 6 – 60 mån
- Lendo förmedlar även företagslån
- Samarbetar med 16 företagslångivare
- Även uppstartslån

- 30 000 – 500 000 kr i 1 – 18 mån
- Nominell exempelränta 52,4%
- Erbjuder även uppstartslån
- Upplysning hos Creditsafe

- 100 000 – 10 000 000 kr i 3 – 60 mån
- Låneförmedlare som ger flera offerter
- Samarbete med 19 banker och kreditbolag
- Förmedlar även uppstartslån

- 10 000 – 1 000 000 kr i 3 – 60 mån
- Nominell exempelränta 18,36%
- Upplysning på borgensmän hos Creditsafe
- Har även uppstartslån
Under mars, april 2021 kommer vi skriva recensioner om alla våra samarbetspartners och långivare i listan ovan. Vi lägger till dem så fort de blir klara, en efter en.
Företagslån – allt behöver du veta
Om du aldrig har tagit ett företagslån tidigare ska du läsa vidare, för här kommer du få lära dig det mesta du behöver veta om företagslån. I alla fall det allra viktigaste. På denna sida kommer vi att visa dig följande:
- När det kan vara vettig att ta ett företagslån.
- Vad du behöver ha tillhands när du gör din ansökan.
- Fördelarna med att ta företagslån hos ett kreditbolag istället för hos en storbank.
- Vilka företag som får ta företagslån och vilka villkor som gäller för enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag (inklusive kommanditbolag).
- Vilka grundkraven brukar vara när det gäller säkerhet, borgen, omsättning och ålder på företaget.
- Hur avgifterna och lånekostnaderna brukar se ut.
- Titta på det tre av vanligaste finansieringsformerna för företag, dvs företagslån, företagskrediter och factoring.
När bör du ta ett företagslån?
Även om det sällan är speciellt svårt att få ett företagslån om ditt företag har en vettig omsättning och är i gott skick bör du inte ta ett lån i onödan. Den effektiva räntan är inte speciellt låg för företagslån, den är ofta högre än vad räntan vad banklån för privatpersoner är (se nedan). Trots det här kan det ofta löna sig att ta ett företagslån.
Här ger vi dig tre bra exempel på när det kan vara bra att ta ett företagslån.
- Om ditt företag behöver likvida medel så att det kan tjäna mer pengar. Det kan handla om expansion inom nya nischer, geografiska områden eller anställning av ny personal som gör att företaget kommer att tjäna mer pengar lite längre fram i tiden. Det kan också handla om intensivare marknadsföring och liknande. Om så är fallet bör du göra en kalkyl och en noggrann bedömning av företagets förutsättningar att öka omsättningen innan du tar ett företagslån. Skulle det vara troligt att lånekostnaderna kommer att överträffas av de ökade intäkterna kan det vara en bra idé att ta ett företagslån.
- Om företaget är i behov av nya inventarier. Det kanske behövs nya maskiner som ersätter de gamla. Det ökar kanske inte omsättningen men det måste ändå köpas in så att omsättningen inte minskar. Om det inte finns tillräckligt med likvida medel i företaget kan det därför ändå vara vettigt att ta ett företagslån även om det inte ökar omsättningen.
- Om ditt företag har hamnat i en tillfällig likviditetsbrist som gör det får svårt att gå runt just nu kan också ett företagslån också vara en lösning. Denna lösning bör dock bara användas i yttersta nödfall och bara om det ser ut som företaget snart kommer att dra in mer pengar igen.
Det här behöver du vid ansökan
Det är mycket enkelt att ansöka om företagslån utan säkerhet. I de allra flesta fall sköts allt online och du slipper skicka en massa pappersdokument per post. Trots smidigheten måste du ha några saker tillgängliga innan kreditbolaget kan fatta ett beslut:
- Ett BankID, antingen på fil i datorn eller mobilt BankID. Det måste ofta användas redan vid ansökan men också vid signeringen av låneavtalet. Det finns kreditbolag som kräver att man skriver under ett pappersavtal istället, men det är ganska ovanligt.
- Dokumentation för företaget är bra att ha tillhands. Ofta räcker det att visa upp ett årsbokslut eller någon annan ekonomisk dokumentation som visar hur mycket företaget omsätter. Ibland behövs inte ens det. Då räcker det med att kreditbolaget tar en UC och hämtar hem uppgifter om ditt företag på egen hand, exempelvis från Bolagsverket.
Affärsplaner och liknande behövs sällan om du inte ansöker om ett företagslån hos Banken eller Almi, såvida du inte har ett nystartat företag (något som många kreditbolag dessvärre inte accepterar).
Varför ta ett företagslån hos ett kreditbolag?
Under senare år har marknaden för företagslån ökat lavinartat. Kreditbolag efter kreditbolag har börjat erbjuda företagslån och konkurrensen om kunderna har blivit stenhård. Det är såklart bra eftersom konkurrens gynnar kunderna.
Du behöver alltså inte vända dig till din vanliga bank eller Almi längre om ditt företag behöver ett företagslån. Förvisso erbjuder uppstickarna sällan billigare företagslån, många gånger är de dyrare, men de kan i gengäld erbjuda andra fördelar som bankernas företagslån inte har:
- Snabbare ansökningsprocess och handläggning.
- Flera kreditbolag erbjuder företagslån utan kreditupplysning hos UC, vilket är bra för kreditvärdigheten.
- Några av kreditbolagen erbjuder företagslån även om företaget och/eller personerna som går i god för det har betalningsanmärkningar.
- Det är enklare att jämföra företagslån eftersom det finns många låneförmedlare som samarbetar med kreditbolag som erbjuder företagslån.
Nu ska vi titta lite närmare på dessa fördelar, en efter en.
1. Ofta snabbare handläggning än hos banken
Oftast är ansökningsprocessen hos kreditbolagen snabbare och smidigare än hos banken, och ofta får man sitt företagslån snabbt. Ansökan är sällan komplicerad och handläggningstiden brukar vara kortare eftersom de flesta av dessa kreditbolag nischat sig på just företagslån. Så om ditt företag är i ett skriande behov och pengar och behöver ett snabbt företagslån är det hit du ska vända dig.
Precis som hos banken gör kreditbolagen också en noggrann bedömning av ansökan men är sällan lika omständliga, så bara för att man kan få företagslånet snabbt betyder inte att kreditbolagen är oseriösa.
Företagslån är, som sagt, ofta dyrare än vanliga privatlån. Så är det även hos storbankerna. Det är alltså inte så att kreditbolagens företagslån alltid är dyrare än hos banken bara för att kan få företagslånet snabbt. Däremot skiljer lånekostnaderna sig åt rätt mycket mellan olika kreditbolag.
Har snabbheten ett pris?
Vi har så långt det går försökt få fram exempelkostnader i våra recensioner av företagslångivarna. Allt för att det ska blir lättare för dig att få en uppfattning om lånets kostnad. Det är dock inte speciellt enkelt eftersom långt ifrån alla företagslångivare redogör några exempel, så är det även hos storbankerna. Du måste alltså ansöka om lånet först och sedan får du en offert där du ser din lånekostnad.
2. Företagslån utan UC relativt vanligt
Det finns många kreditbolag som erbjuder företagslån utan kreditupplysningar hos UC, dvs företagslån utan UC. Dessa bolag tar sina kreditupplysningar hos andra kreditupplysningsföretag, ofta hos Bisnode eller Creditsafe som också är stora i Sverige. Det finns kreditgivare som varken tar UC på företaget och borgensmännen medan andra bara tar UC på företaget men inte borgensmännen eller vice versa.
Om kreditgivaren enbart tar UC på borgensmännen påverkas endast deras privata kreditvärdighet medan företagets kreditvärdighet bibehålls. Skulle kreditgivaren enbart ta UC på företaget kan företagets kreditvärdighet påverkas men inte borgenärernas.
Vi vill dock tillägga att om du har en enskild firma påverkas din personliga kreditvärdighet även om långivaren uppger att de enbart tar UC på företaget. Orsaken till det är att man inte skiljer på din privata ekonomi och företagets ekonomi om du har en enskild firma.
Därför är det bra att slippa UC
Men vad är det då för fördel med att ta ett företagslån utan UC? Har det verkligen någon betydelse om man ansöker om ett företagslån hos en kreditgivare som inte tar UC istället för om ett lån då kreditgivaren tar UC? Jo, det kan det ha.
Om du ansöker om ett företagslån hos en vanlig bank kommer garanterat en UC tas både på ditt företag och dig själv. UC är ju Sveriges största kreditupplysningsföretag som ägs av Sveriges storbanker och därför tar de sina kreditupplysningar där. Det gör även många andra företag, t ex arbetsgivare och hyresvärdar.
Varje gång någon tar en UC på dig registreras det i UC:s register och dessa uppgifter finns kvar i UC:s kreditupplysning i ett år. Det betyder att nästa kreditgivare som tar en kreditupplysning hos UC ser hur många gånger du ansökt om en kredit under det senaste året. Och skulle du t ex ansökt om fem krediter under ett år men bara har en kredit kan de anta att du fått avslag på dina fyra andra ansökningar, det ser inte bra ut. Om du däremot hade ansökt om fem krediter hos kreditbolag som inte tar sina kreditupplysningar hos UC hade inte en enda förfrågan registrerats i UC:s register.
Kort och gott skulle man kunna säga att för många förfrågningar hos UC försämrar din kreditvärdighet. Det är en av de största orsakerna till att både företag och privatpersoner vill ta ett lån utan UC istället. När du ansöker om ett företagslån utan UC syns inte det i UC:s registerutdrag vilket gör att kreditvärdigheten bibehålls.
Men vilket företag som helst blir inte beviljat
Nu ska du inte tro att vilket företag som helst kan få ett företagslån utan UC. Nej, om företaget inte är lönsamt eller stabilt, eller om eventuella borgensmän har en dålig kreditvärdighet, kommer inte heller dessa bolag beviljas något företagslån. Däremot är chansen större att ditt företag kan få ett lån här än hos banken, men det beror inte på att de erbjuder företagslån utan UC. Det beror snarare på att bankerna ofta är mycket hårdare i sina bedömningar och kollar mer på kredithistoriken än vad kreditbolagen gör.
3. Anmärkningar accepteras ofta
Det finns flera kreditbolag som beviljar företagslån till företag trots att företaget eller borgensmännen har betalningsanmärkningar. För att kunna få ett företagslån med betalningsanmärkningar måste naturligtvis företaget och borgensmannen/borgensmännen (eller ägaren när det gäller enskild firma) ha en god ekonomi i nuläget. Det är den nuvarande betalningsförmågan som avgör men ofta får anmärkningarna inte vara alltför nya.
Ibland kollar de också på varför du eller ditt företag fick anmärkningarna. Berodde det på slarv och oansvarighet eller berodde det på en ekonomisk svacka?
Nuet viktigare än det förflutna
Bankerna accepterar mycket sällan att företaget och borgensmännen har betalningsanmärkningar. Det är lite synd eftersom betalningsanmärkningarna finns kvar i tre år efter att de uppkom. Under tre år kan det hända mycket. Det är mycket möjligt att företaget och/eller ägarnas ekonomi är alldeles utmärkt idag trots att de fortfarande har anmärkningar kvar.
Som tur är finns det kreditbolag som förstår det här och därför erbjuder företagslån till företag med betalningsanmärkningar. Det finns företagare som kanske hade det tufft för något år sedan, och därför inte kunde betala sina räkningar, men som idag har en utmärkt ekonomi. Så varför inte låna ut pengar till dessa företag? Men observera att en del kreditbolag bara accepterar betalningsanmärkningar hos borgensmännen, inte hos själva företaget, och vice versa.
4. Lättare att jämföra företagslån hos en låneförmedlare
Det enklaste sättet att jämföra företagslån och dess kostnader är att ansöka hos en låneförmedlare. De samarbetar med många kreditbolag men inte med några storbanker. Om du gör en ansökan hos en låneförmedlare får du flera offerter som du enkelt kan jämföra. Det tar lite längre tid att få ett lån via en låneförmedlare men det är det värt.
Om du inte bryr dig så mycket om handläggningstiden utan bara vill få ett så billigt företagslån som möjligt så rekommenderar vi att du gör så här: Ansök sedan hos en låneförmedlare, då blir det mycket enkelt för dig att jämföra företagslånens lånekostnader. Det kan också vara bra att komplettera med en ansökan hos din vanliga bank. Orsaken till det är att låneförmedlare mycket sällan samarbetar med storbankerna när det gäller företagslån.
Om du vill slippa kreditupplysning hos UC är en låneförmedlare dock inget för dig. De tar alltid sina kreditupplysningar hos UC, även om de bara gör det en gång per ansökan. I sådana fall bör du vända dig direkt till en långivare som erbjuder företagslån utan UC.
Ansöka hos låneförmedlare eller direkt hos kreditbolagen?
Vilket är bäst, ansöka direkt hos en kreditbolag eller hos en låneförmedlare? Kort och gott skulle man kunna säga att om du behöver företagslånet snabbt ska du ansöka direkt hos kreditbolaget, men annars är en låneförmedlare ofta ett bättre val. Orsaken till det är att det blir lättare att jämföra företagslån och dess kostnader om du gör en ansökan hos en låneförmedlare. Du får ju flera låneerbjudanden än ett enda och då ser du snabbt vilka lån som är billigast och vilka villkor som passar ditt företags bäst.
Det är dock viktigt att du väljer en förmedlare som samarbetar med rätt många kreditbolag eftersom det ökar chansen att få ett billigt företagslån. Däremot är det ändå inte säkert att det inte finns ännu billigare företagslån någon annanstans. Ingen låneförmedlare samarbetar med alla kreditbolag och banker som erbjuder företagslån.
Förvisso kan du såklart själv göra ansökningar hos flera kreditbolag och sedan jämföra låneerbjudandena. Nackdelen med det är att det i så fall kommer att tas flera kreditupplysningar på det och om de görs hos UC kan det försämra din och ditt företags kreditvärdighet.
Vilka företag får ta företagslån?
Om du vill ta ett svenskt företagslån måste ditt företag i regel vara registrerat i Sverige och inneha ett svenskt företagskonto. Förövrigt kan alla slags företag ansöka om företagslån, oavsett det handlar ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Det finns emellertid någon enstaka långivare som inte accepterar någon annan företagsform än aktiebolag, men det är ovanligt.
Företagslån för enskild firma
Om du har en enskild firma och ansöker om ett företagslån är du personligen ansvarig för att företagslånet betalas tillbaka eftersom en enskild firma inte är en juridisk person. Om du tar ett företagslån och inte kan betala tillbaka drabbas din personliga ekonomi.
Det här gäller för dig som vill låna pengar till en enskild firma:
- Du är personligen ansvarig för att lånet betalas tillbaka i tid.
- Ditt företag behöver ingen borgensman eftersom du personligen ansvarar för lånet.
- En kreditupplysning kommer att tas på dig efter att du gjort din ansökan, antingen hos UC eller något annat kreditupplysningsföretag, t ex Bisnode eller Creditsafe. Ingen kreditupplysning görs på själva företaget eftersom det inte är en juridiskt person.
- Om långivaren accepterar att själva företaget har betalningsanmärkningar innebär det att de även accepterar att du personligen har betalningsanmärkningar. Orsaken till det är att man inte gör någon skillnad på din personliga ekonomi och företagets ekonomi när du har en enskild firma.
Företagslån för aktiebolag (AB)
Aktiebolag är som bekant en juridisk person, så om du ansöker om ett företagslån till ditt aktiebolag gör du det naturligtvis i företagets namn. Det finns dock några saker att tänka på om du har ett AB som behöver ett företagslån.
- Det är aktiebolaget som är betalningsansvarigt för företagslånet.
- Det är dock vanligt att långivaren vill att en eller flera personer i styrelsen (ofta ägarna) går i borgen för lånet. I sådana fall är både företaget och borgensmännen är betalningsansvariga för lånet.
- En del långivare tar ingen UC alls, vare sig på företaget eller borgensmännen. Dessa långivare tar kreditupplysningar hos något annat kreditupplysningsföretag. Men det finns en fördel med att ha ett aktiebolag istället för en enskild firma när du ansöker om företagslån hos vissa kreditbolag. Det är de kreditbolag som tar UC på företaget men inte på borgensmännen, vilket innebär att din personliga kreditvärdighet inte påverkas. Så är det inte om du har en enskild firma.
- Det finns kreditbolag som accepterar anmärkningar på företaget men inte hos borgensmännen och vice versa. Det är bra att ha koll på det innan du gör en ansökan om du eller företaget har anmärkningar.
Företagslån för Handelsbolag
Handelsbolag är en juridisk person precis som aktiebolag, vilket gör att du ansöker om företagslånet i företagets namn. Men precis som med enskild firma är ägarna i Handelsbolaget betalningsansvariga för alla skulder i företaget, även när det gäller återbetalning av lån.
- När du ansöker om ett företagslån är gör du det, som sagt, i företagets namn, men eftersom ägarna är personligen betalningsansvariga tar kreditbolagen kreditupplysningar även på ägarna.
- Inga borgensmän krävs eftersom ägarna i praktiken fungerar som borgensmän eftersom de är ansvariga för företagets alla skulder.
- Det tas kreditupplysningar både på företaget och ägarna. Om du vill slippa UC bör ditt företag göra en ansökan hos ett bolag som inte tar UC vare sig på företaget eller ägarna.
- Om du har betalningsanmärkningar måste du ansöka hos ett kreditbolag som accepterar att både företaget och ägarna har det.
Du kan även ansöka om ett företagslån för Kommanditbolag och då gäller i princip samma sak som för Handelsbolag.
Krav för företagslån
Hur kraven för att få ett företagslån ser ut skiljer sig såklart åt mellan kreditgivarna. Det finns dock flera likheter så därför vågar vi oss på att visa hur kraven oftas ser ut. Om du hittar en kreditgivare som du är intresserad av på Smartekonomi.se bör du dock läsa vår recension om den, för i våra recensioner skriver vi vilka krav varje kreditgivare har.
Vanligt med företagslån utan säkerhet – men borgen kan krävas
De flesta företagslån du hittar på Smartekonomi.se är företagslån utan säkerhet. De kräver alltså ingen säkerhet i form av byggnader, lokaler och andra tillgångar. Däremot vill kreditbolagen såklart försäkra sig om att företagen kan betala tillbaka på sina lån.
Det gör de dels genom att titta på företagets ekonomiska förutsättningar och dels genom att kräva att en eller flera personer går i borgen för lånet. Det innebär att borgensmännen, precis som företaget, ansvarar för att lånet betalas tillbaka. Om företaget inte kan betala måste borgensmännen göra det istället.
Borgen krävs egentligen bara av aktiebolag
Det är i stort sett bara aktiebolag som måste ha någon som borgar för lånet. Borgensmännen är nästan alltid aktiebolagets ägare eller någon annan i styrelsen. Enskilda firmor och handelsbolag behöver inte ha någon borgen, även när de tar företagslån utan säkerhet. Ägaren eller ägarna är ju ändå betalningsansvariga för företagets ekonomi i sådana här företag.
Det är dock inte alla företagslån utan säkerhet som kräver en borgensman ens i aktiebolag. Det finns faktiskt kreditgivare som bara kräver att företaget är i gott skick, har en bra omsättning och en god betalningsförmåga.
Omsättning
Företaget måste ha en viss omsättning för att du ska kunna ansöka om ett företagslån, såvida de inte erbjuder uppstartslån. Det finns långivare som kräver att företaget har en viss minimumomsättning men långt ifrån alla.
När du ansökt om ett lån väger kreditbolaget företagets omsättning mot dess utgifter och skulder för att se hur stort utrymme som finns kvar. Naturligtvis tar de även hänsyn till eventuella löner och personliga uttag. Om de anser att ditt företag har utrymme nog för att få ett företagslån beviljas ansökan, annars blir det ett avslag. Naturligtvis kan det också hända att de inte vill låna ut så mycket som du ansökte om men kanske erbjuder ett mindre lånebelopp istället.
Kredithistorik
Kreditbolagen gör mycket olika bedömningar när det gäller företagets och borgensmännens kredithistorik. En del bryr sig inte så mycket om det förflutna medan andra kan ge avslag om kredithistoriken ser dålig ut. Det kan de göra även om betalningsförmågan egentligen är bra.
De kreditbolag som inte bryr sig så mycket om historiken brukar även acceptera betalningsanmärkningar. Oftast är det okej om både företaget och borgensmännen har det, bara de sköter sin ekonomi i nuläget.
Företagets ålder
De flesta kreditgivare kräver att företaget har varit aktivt i minst 6 månader. Ett annat vanligt krav är att företaget måste ha gjort minst ett årsbokslut för att ansökan ska accepteras.
Men hur ska man då göra om man precis håller på att starta upp ett företag och behöver ett företagslån? Ett tips är att vända sig till ALMI i så fall. De kan låna ut pengar till företag i uppstartsfasen bara de tror på din affärsidé och affärsplan. Men det finns faktiskt några få kreditbolag som också lånar ut pengar till nystartade företag. De kräver i sådana fall också att du visar upp en hållbar affärsidé som de tror på.
Lån som kräver en säkerhet
Som sagt, det är ytterst få kreditbolag som kräver att ditt företag har någon säkerhet för lånet. I de fall kreditgivaren kräver det vill de ha en slags pant för företagslånet. Oftast handlar det om någon egendom som företaget sitter på, t ex fastigheter, lokaler och andra tillgångar.
I vissa fall kan kreditbolaget acceptera, eller kräva, att aktier, immateriella och rättigheter används som pant. Ibland kan även en företagsinteckning funka, då t ex varulager används som pant. Det här är dock inte speciellt vanligt och inget som våra samarbetspartners använder sig av.
Övriga krav
Dessa krav är också mycket vanliga när man ansöker om ett företagslån:
- Företaget måste vara svenskregistrerat.
- Företaget måste ha ett företagskonto, det gäller även enskilda firmor.
Kostnader för företagslån
Inga företagslån har en bestämd räntesats som gäller för alla företag. Lånekostnaden bestäms dels av hur stor summa ditt företag lånar, dels hur länge det lånar och dels hur företagets (och ibland även borgensmännens) kreditvärdighet och betalningsförmåga ser ut. Kreditbolagen gör alltså en individuell bedömning och bestämmer lånekostnaden utifrån det. Det fungerar som när privatpersoner tar ett blancolån eller bolån, räntan sätts individuellt.
Först lite om lånekostnaden
Lånekostnaderna för ett företagslån skiljer sig en hel del från de lån privatpersoner tar. Så här ser de största skillnaderna ut:
- För det första har många företagslån ingen ränta, de har en stor fast avgift istället. Det kanske känns lite dumt eftersom det blir svårare att jämföra företagslånens kostnader då. Det är sant, men i vilket fall som helst måste långivarna informera dig om vilken effektiv ränta lånet har innan du skriver på låneavtalet.
- För det andra är lånekostnaden ofta högre än för privatlån, alltså blancolån. Det är sällan billigt med företagslån men eftersom lånet förmodligen kommer att gå till investeringar som ökar ditt företags omsättning kan det ändå löna sig att låna pengar till företaget.
Nog om det. Nu ska vi på Smartekonomi.se visa dig vilka kostnader ett företagslån brukar ha.
Ränta
De flesta kreditbolag som erbjuder företagslån idag har en fast avgift istället för ränta. Men visst finns det både banker och kreditbolag som tar ut ränta istället för en fast avgift. Denna ränta sätts individuellt så det är omöjligt för oss att veta vilken ränta just ditt företag kommer att få.
Det är dock vanligt att den effektiva räntan är minst 8 % men det finns företagslån som har en betydligt högre ränta än så. Och ibland till och med lägre. Men som sagt, det finns många företagslån som inte har någon nominell ränta (årsränta) alls, dessa lån har en fast avgift istället.
Fasta avgifter
De företagslån som inte har någon ränta har en fast månadsavgift. Denna fasta avgift ersätter i praktiken räntan. Det finns dock lån som både har ränta (som utgör den absolut största delen av lånekostnaden) och en mindre fast månadsavgift.
Uppläggningsavgift
Företagslån med ränta brukar även ha en uppläggningsavgift precis som privatlån och bolån. De företagslån som bara har en enda stor månadsavgift istället för ränta brukar sällan ha en uppläggningsavgift.
Administrativ avgift
De företagslån som har en fast avgift istället för ränta har sällan några administrativa avgifter. Däremot är det inte ovanligt att företagslån, vars huvudsakliga lånekostnad är räntan, har aviavgifter.
Övriga avgifter
- Förseningsavgift vid förenad inbetalning.
- Inkassoavgift om ärendet går vidare till indrivning hos ett inkassobolag.
- Avgift för förtidsinlösen av lånet, men det är ganska ovanligt.
Olika sorters företagsfinansiering
Nu ska vi titta på de vanligaste finansieringslösningarna för företag, dvs vanliga företagslån, företagskrediter och fakturaköp (factoring).
Företagslån med bestämd löptid
Den kanske vanligaste företagsfinansieringen är ett helt vanligt företagslån. Det är alltså ett lån med ett visst lånebelopp som ska betalas tillbaka enligt en avbetalningsplan, precis som ett blancolån. Ditt företag kanske lånar 500 000 kr och väljer att betala tillbaka lånet i 4 år, till exempel.
De lägsta lånebeloppen för denna typ av lån brukar variera från minst 10 000 kr upp till 100 000 kr beroende på vilken långivare du väljer. När det gäller maxbeloppet brukar det vara på 1 miljoner kronor upp till 10 miljoner. Det finns emellertid långivare som har ett tak på 500 000 kr, en del till och med på 100 000 kr. Och det finns långivare som lånar upp till 60 miljoner kronor! Nåja, du måste ha ett företag med en riktigt fin omsättning för att kunna lån hela 60 miljoner kronor.
När det gäller löptiderna är de inte speciellt långa om man jämför med blancolån. De allra längsta löptiderna är 5 år och de kortaste en enda månad.
Företagskredit – kontokredit med flexibilitet
När man talar om företagskredit syftar man oftast på en kontokredit som företaget kan utnyttja om och om igen. Det innebär att företaget ansöker om en viss kreditlimit istället för ett fast lånebelopp. Denna kredit brukar även kallas för checkkredit.
Om ditt företag ansöker om en företagskredit på 500 000 kr och blir beviljat behöver ni inte utnyttja checkkrediten på en gång. Så länge krediten inte utnyttjas tickar ingen ränta men vanligtvis betalar man en uppläggningsavgift. En del företagskrediter har även en mindre månadsavgift. Dessa avgifter måste betalas vare sig man använder checkkrediten eller inte. När ditt företag är i behov av kapital kan du plocka ut upp till 500 000 kr och betalar bara ränta för det belopp som plockas ut.
När företagskrediten utnyttjas måste företaget amortera på det månadsvis. Då kan ni betala minimumbeloppet eller mer, eller så betalar ni tillbaka hela beloppet så slutar räntan att ticka. Checkkrediten kan användas om och om igen så länge ni håller er inom kreditlimiten.
Factoring – för snabbare fakturabetalning
Factoring, är en bra lösning för företag som vill få betalt för sina utgående fakturor snabbare. Det innebär att ditt företag säljer sina fakturor till ett factoringbolag eller till ett kreditbolag som köper fakturor.
Fördelarna med att sälja fakturor är dels att företaget får betalt för sina fakturor direkt, dels att det inte riskerar att förlora pengar om kunden inte skulle betala. Skulle en kund inte betala för en faktura tar factoringbolaget smällen.
Ditt företag kan även belåna sina fakturor, det kallas för fakturabelåning. Skillnaden mellan fakturabelåning och fakturaköp är att företaget själv står för kreditrisken vid fakturabelåning.
Nackdelen med fakturaköp och fakturabelåning är rätt självklar. Bolaget som köper fakturorna tar naturligtvis betalt för sin tjänst.
Företagslån eller företagskredit?
Om ditt företag behöver ett tillskott i kassan, vilket ska du välja? Ett vanligt företagslån eller en flexibel företagskredit (kontokredit)? Det är det inte så lätt att svara på, det beror på vilket behov ditt företag har. Men överlag kan man säga att du bör ta ett vanligt företagslån om det här stämmer överens med ditt företagsbehov:
- Du behöver göra en större investering i företaget, t ex köpa in dyra inventarier, skaffa ett nytt kontor eller anställa mer personal.
- Ditt företag har en svacka som beräknas vara i ett år eller längre som gör att det behöver mer pengar för att gå runt.
- Ditt företag behöver låna en större summa pengar, kanske över en miljon kronor, t ex för att du håller på att starta upp ett företag. Det finns inte så många företagskrediter/checkkrediter som har så hög kreditlimit.
I följande fall kan det dock vara bättre att ta en företagskredit, alltså en checkkredit eller kontokredit, som företaget kan ta av:
- Ditt företag har en tillfällig likviditetsbrist som förmodligen ordnar upp sig inom en eller några månader. Då kan det vara bra att ha lite kapital att ta av och som företaget betalar tillbaka så fort ”krisen” är över.
- Ditt företag behöver en liten extra buffert som utnyttjas när det behövs.
Vanliga frågor om företagslån
Det beror på vilket kreditbolag du lånar hos. Normalt tar det 1 – 3 dagar men det finns kreditbolag som kan se till att lånet hamnar på ditt företagskonto redan samma dag.
Ja, det finns flera kreditbolag som tar sina kreditupplysningar någon annanstans än hos UC, oftast hos Bisnode eller Creditsafe.
Ja. Det finns kreditbolag som accepterar att ägaren eller borgensmännen har betalningsanmärkningar, medan andra accepterar att själva företaget har det. Och så finns det kreditbolag som accepterar både och.
Ja, företagslån är ofta dyrare än privatlån. Du bör således bara finansiera ditt företag med ett företagslån om det ökar företagslånets omsättning, åtminstone på lång sikt.
Normalt måste företaget vara registrerat i Sverige och inneha ett företagskonto. Det måste även vara aktivt och ha en viss omsättning, såvida det inte handlar om en uppstart. En del kreditbolag kräver dessutom att företaget ska ha en viss omsättning och varit aktivt i minst 6 månader.
Ja, det finns kreditbolag som erbjuder företagslån till nystartade företag, men långt ifrån alla gör det.
Uppdaterad 2021-03-07