Funderar du på att starta företag?

Har du tröttnat på ditt jobb och är ute efter ett mer självständigt arbete? Eller kanske du bara vill tjäna lite extra pengar vid sidan om? Då kanske du ska fundera på om du ska starta ett eget företag. Om du gör det ska du läsa vidare för här ska vi visa dig följande:

  1. Fördelar med att vara företagare.
  2. Titta på om företagande är något för just dig.  
  3. Vad du bör tänka på när du tar fram en affärsidé. 
  4. Vad en affärsplan är och bör innehålla. 
  5. Vilka företagsformer du har att välja på.
  6. Om ditt företag behöver ha en revisor eller inte. 
  7. Några avslutande tips på vad du bör tänka på innan du startar ett företag. 

Fördelar med att vara företagare

Innan vi går in på hur du startar eget tänkte vi inspirera dig lite. Det finns nämligen många fördelar att vara egenföretagare. Om du är en av oss som brinner för att driva eget får du dessa fördelar: 

  1. Ingen annan bestämmer över dig. Du är din egen chef. Ingen säger vad du ska göra eller inte göra i företaget, såvida du inte har några delägare som är inblandade. 
  2. Du jobbar när du vill. Eftersom du är din egen chef behöver du inte fråga om ledighet, du tar ledigt när det passar dig. Ingen bestämmer när du börjar eller får gå hem, inte heller när du ska ha semester. Okej, du kanske inte alltid kan vara ledigt precis när du vill även om det är du själv bestämmer. Företaget måste ju rulla också. Det finns många faktorer som påverkar ens tid, t ex öppettider (om du driver en butik) eller inbokade kundmöten. Det är dock ingen annan än du själv som bestämmer över din ledighet. 
  3. Sky is the limit! Om du har en vanlig anställning med lön finns det ofta en begränsning hur mycket du kan tjäna, så är det sällan när man har ett eget företag. I praktiken kan du tjäna hur mycket som helst om företaget går bra. Om du inte hinner med allt jobb själv kan du alltid anställa en eller flera personer så du kan expandera din verksamhet. 
  4. Roligare att arbeta. Om du startar en verksamhet utifrån något du är intresserad av blir det roligare att jobba, men även om du inte gör det kan det kännas kul eftersom jobbet ger resultat i ditt företag. Ja, många företagare blir peppade av att se hur deras hårda jobb direkt påverkar deras inkomster.
  5. Jobba var du vill. Om du startar ett företag som enbart är beroende av en dator och en internetuppkoppling kan du jobba precis var du vill. Idag finns det många som reser runt i världen och tar jobbet med sig var de än befinner sig. Du kan sitta på en uteservering i något varmt land medan det snöar i Sverige. Självklart funkar det här inte för alla. En del har ju barn som måste gå i skolan och/eller en partner som har ett jobb att sköta hemma i Sverige.  
  6. Du jobbar bara med folk du gillar. Om du anställer personal är det bara du som bestämmer vilka som ska jobba i ditt företag. Naturligtvis bör du anställa kompetent personal men det är minst lika viktigt att du trivs med dem. Då riskerar du inte att få arbetskompisar som du inte funkar med.
  7. Du själv står för förändringarna i företaget, ingen annan. Du har säkert någon gång känt att något borde förändras på din arbetsplats men inget hände. När du driver eget är det bara att göra det, såvida det är praktiskt möjligt. 
  8. Du kan fortsätta att tjäna pengar även om du slutar jobba. Om du inte vill arbeta efter att du fyllt 65 kan du lämna över ditt arbete till någon annan i företaget, eller anställa någon som tar hand om det. Då kan du fortfarande tjäna en hel del pengar trots att du gått i pension. 

Passar du som egenföretagare? 

Okej, nu har vi tittat på många fördelar med att starta eget. Det kanske låter lockande? Ja, oftast är det inte så dumt att vara egenföretagare, men det passar inte alla. Därför ska vi på Smartekonomi.se titta på några faktorer som kan avgöra om just du passar som egenföretagare.

  • När du har en vanlig löneanställning vet du exakt hur mycket du kommer att tjäna varje månad, så är det sällan när man är egenföretagare. Om du är en person som vill ha full koll på vad du kommer att tjäna är förmodligen företagande inget för dig. Visst, lite längre fram i tiden kanske du får hyfsad koll på hur mycket du kommer att tjäna, men i början är det svårt. Belöningen kan dock vara en betydligt högre inkomst än vad du annars skulle haft efter att företaget rullat på ett tag. 
  • Det är vanligt att man får jobba mycket, inte minst i början. Många egenföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan. En del måste göra det för att det ska går runt, medan andra gör det för att tjäna mer pengar. Om du inte gillar att jobba hårt och mycket, eller vill veta exakt hur mycket du måste jobba varje vecka, kanske ett eget företag inte är något för dig.  
  • Du måste vara driven, ansvarsfull, självständig och kunna fatta beslut. Att vara egenföretagare innebär att du måste ta en massa beslut själv och ansvara för företaget. Naturligtvis kan du alltid bolla tankar och idéer med någon du känner, men det är ändå du som måste fatta beslut. Om företaget har flera ägare delar ni förstås ansvaret.
  • Du bör vara ekonomisk. Det är mycket vanligt att företag går igenom tuffa perioder då intäkterna minskar. Ibland händer det att intäkterna inte ens räcker till försörjningen. Du bör därför lägga undan pengar när företaget rullar på bra och använda dem när det går sämre (om du måste). 

Ta fram en affärsidé 

Naturligtvis behöver du en affärsidé när du startar ett företag. Om du. tror att affärsidén håller tar du fram en affärsplan utifrån denna idé. Här kommer vi därför ge dig några konkreta tips på vad du bör tänka på när du tar fram en affärsidé som så småningom leder till en affärsplan. Vi på Smartekonomi.se kommer lite längre fram skriva fördjupade artiklar inom detta ämne.

  1. Fundera på vad du är intresserad av eller åtminstone kan tänka dig att jobba med. Det är få som klarar av att jobba hårt i en bransch som man inte alls trivs i, inte ens om branschen är lönsam.
  2. Fundera på om du har rätt kompetens. Många gånger behöver man inte ha någon formel kompetens. I stort sett vem som helst får öppna en butik (fysisk eller på nätet), starta en fönsterpustarverksamhet eller jobba med webbsidor. Men om du t ex funderar på att bli en frilansande elektriker eller driva en juristbyrå behöver du såklart formel kompetens. 
  3. Kolla marknaden. Oavsett vilket sorts företag du funderar på att starta måste det finnas en marknad för dina produkter, vare sig det handlar om varor eller tjänster. 
  4. Kolla konkurrensen. Där det finns efterfrågan finns det redan företag som möter denna efterfrågan. Du är därför viktigt att kolla in hur hård konkurrensen är inom nisch/bransch. Tror du att det finns plats för dig också? Tror du att du kan erbjuda billigare eller bättre produkter som gör att du kan ta marknadsandelar från konkurrenterna?  
  5. Kolla gärna på vad andra företag säljer i andra regioner och länder. Om produkten inte finns i ditt område kanske det finns en marknad för den?
  6. Brainstorma gärna idéer med din partner, vänner eller någon kunnig entreprenör. Om du har medägare bollar du såklart med dem i första hand.

Om du t ex vill starta en butik på din ort och inte vet hur många som skulle efterfråga dina produkter kan du alltid skicka ut enkäter och tala med de du känner i området. Men tänk på att folk ibland är lite för positiva. Det kan finnas många som säger att de absolut skulle handla i din butik men i slutänden handlar de i alla fall i stan eller på nätet. 

Gör en affärsplan

När du väl har en affärsidé är det dags att göra en affärsplan. Det är inte alla småföretagare som har en riktig affärsplan och det behövs inte alltid heller. Det finns dock två anledningar till att det kan vara bra att ha en riktigt affärsplan:

  1. Det gör det enkelt för dig att se om din affärsidé håller. 
  2. Om du funderar på att finansiera din nystartade verksamhet med företagslån brukar banken och kreditbolagen vilja se en affärsplan, även Almi som erbjuder företagslån till nystartade företag. 

  Det här brukar en bra affärsplan innehålla: 

  1. Affärsidé. Sammanfatta din affärsidé genom att visa vad verksamheten består av och vad för produkter du ska sälja.
  2. Företagets vision. Visa vad du vill uppnå med ert företag.
  3. Företagets mål. Visa vilka mål du har för företaget på flera års sikt.
  4. Vilken målgrupp företaget vänder sig till. Riktar det sig till personer i en viss ålder och/eller som har vissa intressen?
  5. Vilken marknad företag ska verka i. Ange geografiskt område och bransch.
  6. Visa hur konkurrensen ser ut.
  7. Beskriv företagets produkt, vare sig det handlar om en vara eller en tjänst. Det kan även vara bra att ta upp prissättningen för dina produkter och hur de står sig mot konkurrenternas. 
  8. Visa hur företagets produkter kommer att säljas, hur betalningen kommer att ske samt hur produkterna kommer att levereras och eventuellt lagerföras (om det är varor det handlar om).
  9. Hur produkterna kommer att marknadsföras och på vilka andra sätt du kommer att bearbeta marknaden. 
  10. Beskriv hur företagets affärsmodell ser ut, dvs hur företaget är tänkt att fungera. Affärsmodellen kan innehålla en beskrivning av vilka intäkter företaget kommer att ha, hur varorna eller tjänsterna produceras och hur de levereras. Det kan även vara bra att ha med företagets budget, dvs företagets planerade intäkter och kostnader.
  11. Visa vilka förutsättningar och resurser företaget har.
  12. Beskriv teamet om det är flera som ska arbeta i företaget. Vad har ni för styrkor och hur kompletterar ni varandra? Om du ska ha ett enmansföretag kan du förklara varför just du är en tillgång för ditt företag. Du kanske har rätt erfarenheter, rätt utbildning, bra kontaktnät och kunskaper som gynnar din verksamhet. 
  13. Analysera företagets förutsättningar och framtid. Hur kommer företaget att stå sig mot konkurrenterna? Vilka fördelar och nackdelar har ditt företag gentemot konkurrenterna?
  14. Om du behöver anställa personal för att kunna driva din verksamhet bör det vara med i affärsplanen. 
  15. Skulle någon annan ska ta hand om redovisningen och/eller andra administrativa uppgifter bör det också finnas med.
  16. Om ditt företag är i behov av finansiering, t ex ett företagslån, redan i uppstarten bör det också finnas med i din affärsplan. Det är förvisso inte alltid så enkelt att få ett lån redan från början. Orsaken till det är att kreditvärdigheten för företaget är obefintlig innan det kommit igång. Det finns dock både banker och kreditbolag som erbjuder uppstartslån till nystartade företag, bara de tror på din idé. Annars kan du alltid ansöka uppstartslån hos Almi.
  17. Visa gärna om ditt företag är hållbart när det gäller lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang.

Välj bolagsform och starta upp!

När du anser att du har en bra, genomarbetad och pålitlig affärsplan är det dags att starta upp själva företaget! Men innan du gör det är det bra att funderar vilket sorts företag du ska ha. I Sverige finns det fyra olika sorters företag: enskild firma, handelsbolag (inklusive kommanditbolag) och aktiebolag. Det är mest förmånligt att driva ett aktiebolag av skatteskäl, men det finns vissa fördelar med de andra bolagsformerna också. 

Du kan läsa vidare om hur du startar upp enskild firma, Handelsbolag och aktiebolag i vår artikel om företagsformer. Där visar vi dig också vilka fördelar och nackdelar de olika företagsformerna har. Vi ger dig även några tips som kan hjälpa dig att välja företagsform. Om du redan vet vad för sorts företag du ska starta kan du registrera företaget via Verksamt nu på en gång.

Saker att tänka på vid uppstarten

  • Kontakta din bank och öppna ett företagskonto. Företagskonto är inget krav om du har en enskild firma men det är betydligt enklare att ha koll på ekonomin om du har det. Dessutom brukar det vara ett krav när man ansöker om ett företagslån.
  • Skaffa ett bankgirokonto så du kan ange ditt bankgironummer på fakturorna istället för bankkontonumret. Det ser mycket proffsigare ut och uppskattas av kunderna. Dessutom är det inte så bra att uppge sitt bankkontonummer här och var, det kan missbrukas. 
  • Teckna en företagsförsäkring. Om något skulle hända med dig, dina anställda, dina inventarier eller produkter är det viktigt att ha en företagsförsäkring. Den kan även vara bra att ha vid en tvist eller skadeståndskrav. 
  • Skaffa ett bokföringsprogram. Det bästa är att skaffa ett bokföringsprogram som är integrerat med ditt företagskonto via banken. De är mycket lätthanterliga. 
  • Skaffa en revisor. De flesta mindre enskilda firmor behöver ingen revisor, men det är rätt skönt att slippa att ta hand om den tråkiga bokföringen och bokslutet själv. Okej, om du har en enkel bokföring med någon enstaka faktura i månaden kan det funkar alldeles utmärkt utan revisor. 

Behöver ditt företag en revisor?

Det finns inget generellt krav på revisor i Sverige, oavsett företagsform. Trots det behöver många företag, enligt lag, ha det om visa kriterier uppfylls.

Krav på revisor i enskild firma och handelsbolag

Enskild firma (enskild näringsidkare) och handelsbolag behöver mycket sällan ha en revisor. Ditt företag behöver bara ha det om minst två av de nedanstående kriterierna uppfyllts under de senaste två räkenskapsåren. Och då måste kriterierna uppfyllts under båda åren.

  • Företaget har fler än 50 anställda i medeltal.
  • Företaget har minst 40 miljoner kronor i balansomslutning.
  • Företaget har minst 80 miljoner kronor nettoomsättning. 

Observera att om du har ett handelsbolag med minst en juridisk person som ägare (t ex ett aktiebolag eller ett annat handelsbolag) är kraven på revisor samma som för aktiebolag. 

Krav på revisor för aktiebolag

Finansiella aktiebolag, publika aktiebolag och aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning måste alltid ha en revisor. Vanliga aktiebolag behöver dock endast ha en revisor om minst två av följande kriterier uppfylls under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren:

  • Om företaget har fler tre anställda i medeltal.
  • Över 1,5 miljoner kronor i balansomslutning.
  • Över 3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Källa: Bolagsverket. Revisor för enskilda näringsidkare, Revisor i handelsbolag och Revisor i aktiebolag.

Uppdaterad 2021-01-25

About Lars