Hyra eller köpa bostad?

Ska man köpa en bostad när räntorna är påväg upp? Eller bör man så till nu när bostadspriserna är påväg nedåt? Eller är det bättre att hyra och avvakta lite, inte minst för att elpriserna är skyhöga just nu? Det ska vi titta på här. Men huvudsyftet med denna artikel är dock att titta på fördelarna och nackdelarna med att hyra en bostad, köpa en bostadsrätt och köpa en villa, i största allmänhet. Vi börjar således att titta på dessa fördelar och nackdelar och sedan titta lite på hur du kanske bör göra i nuläget när räntorna är påväg upp och huspriserna påväg ner.

Hyra bostad – fördelar och nackdelar

Många menar att det är bortkastade pengar att hyra en bostad om man har möjlighet att köpa en bostad. Om du hyr en bostad blir bostadskostnaden högre med åren eftersom hyrorna ständigt går upp. Det kanske stämmer, men du bör också ta hänsyn till inflationen. Saker blir ständigt dyrare och lönerna ökar succesivt år efter år. Med hänsyn till inflationen kanske boendet inte blir så mycket dyrare med tiden, även om det finns många fall då det faktiskt blir dyrare. Men handen på hjärtat, om du hyr en bostad blir du aldrig av med kostnaden för själva bostaden.

Fördelar med att hyra bostad

 • Du behöver inga sparpengar för att få hyra en lägenhet. Bara din ekonomi ser bra ut förövrigt kan du hyra en bostad, så om du har sparpengar kan du använda dem till något annat. 
 • Uppvärmning, varmvatten och sophantering ingår i hyran. Dina räkningar blir således färre och din elräkning betydligt lägre. Dock kan en långvarig hög elkostnad ge en höjd hyra. 
 • Om något går sönder, t ex kylen, behöver du inte bekosta det själv, det gör hyresvärden såvida du inte själv sabbat kylen. Värden ska stå för sådant här. Du behöver alltså ingen stor buffert för sådana oväntade utgifter, du kan använda dina pengar till något annat, t ex placera dem på börsen för ett långsiktigt sparande.
 • När lägenheten börjar bli gammal och sliten är det möjligt att värden renoverar den utan att du behöver betala något. Å andra sidan går hyran ofta upp efter en renovering och det är såklart en stor nackdel. Det innebär ju att du i praktiken betalar för renoveringen i slutändan trots att du inte inte ens kan tacka nej till den.

Nackdelar med att hyra bostad

 • Du blir aldrig av med hyran, aldrig någonsin. Även om du betalar din hyra år efter år försvinner den inte. Folk som köper en villa får generellt lägre bostadskostnader på sikt allteftersom bolånet betalas av. Om de lyckas betala av lånet helt kan du få mycket låga boendekostnader.  
 • Du kan inte göra vad du vill med din lägenhet, t ex slå ut en vägg för att göra ett större rum. Du måste alltid be om tillstånd för sådana här saker och ofta får man ett nej. Lägenheten är trots allt inte din, det är värdens. 
 • Du vet aldrig hyr mycket din hyra kommer att höjas, å andra sidan vet man inte heller hur framtida bostadskostnader ser ut när man har ett eget hus eftersom räntan kan förändras. 
 • Känslan av självständighet är låg när man hyr en lägenhet, man är i händerna på sin hyresvärd. 

Köpa bostadsrätt – fördelar och nackdelar

Att köpa en bostadsrätt är ett slags alternativ mellan att hyra en bostad och köpa en helt egen bostad, men det känner du förmodligen till. Normalt betalar man bostadsrätten med en kontantinsats och ett bolån. Utöver detta betalar man en viss hyra som dock ofta är lägre än vad hyresrätten har. Ja, varför skulle man annars köpa en bostadsrätt?

Fördelar med att köpa bostadsrätt

 • Normalt är bostadsrätten billigare än en villa, även om det påverkas av läge och storlek.
 • Det här kan vara ett bra alternativ för dig som vill bo lite mer centralt i en stad. Du har säkert inte sett så många villor i Stockholms city till exempel. Ja, de flesta bostadsrätter är lägenheter men det finns även radhus och parhus som är bostadsrätter.
 • Om du lyckas betala av hela ditt lån blir dina bostadskostnader troligtvis betydligt lägre än om du hade bott i en hyresrätt. Dessutom sjunker dina bostadskostnader generellt med tiden allteftersom du betalar av på ditt lån. 
 • Du äger din bostad trots att du betalar hyra. Det innebär att du är mer fri att göra förändringar i din bostad i jämförelse med en hyresrätt. 

Nackdelar med att köpa bostadsrätt

 • Du blir aldrig av min din bostadskostnad, hyran kommer alltid finnas där. Så är det inte om du köper en villa. 
 • Om du tar ett bolån kan din boendekostnad bli ganska hög i början då du både har ett stort lån och en hyra att betala. Och om räntan, och kanske även hyran, går upp kan det bli extra tufft. 
 • Du är inte fullt lika fri att göra det du vill med din bostadsrätt som i en villa. Om du bor på bottenvåningen i en på lägenhet kan du knappast sätta egna solceller på taket, till exempel. 
 • Du måste betala 15% av bostadens pris i kontantinsats, det är inte alla som har så mycket pengar. 

Köpa villa – fördelar och nackdelar

Villa! Många människors dröm. Men det är inte alla som har råd att köpa en villa och det är såklart synd. Eller? Är det bara fördelar med att ha en villa? Det är inte helt säkert. I vilket fall som helst ska vi nu titta på fördelarna med att köpa en helt egen bostad, och sedan på nackdelarna.

Fördelar med att köpa villa

 • Om du har en villa är du mer eller mindre helt självbestämmande. Du kan göra det mesta i din bostad. Slå ut en vägg, måla, helrenovera din bostad osv. Förvisso får du inte bygga ut huset utan tillstånd eller slå upp en ny byggnad på din mark hur som helst, men förövrigt är du fri. 
 • Du behöver inte betala någon hyra, det enda du betalar för är ditt lån. Om räntan är låg kan ditt boende bli relativt billigt. 
 • När du betalat av en stor del av ditt lån, eller hela lånet, blir dit boende billigt. Överlag sjunker dina bostadskostnader med tiden, men självklart kan räntan påverka detta, åtminstone på kort sikt. 
 • Bostadspriserna tenderar att gå upp, i alla fall på lång sikt, vilket gör att en villa kan vara en bra investering. Många gånger tjänar man mer på att investera i en villa än att placera pengarna på ett sparkonto eller på börsen. 

Nackdelar med att köpa villa

 • Du måste betala minst 15% av bostadens pris från egen ficka. Är bostaden dyr kan det handla om mycket pengar, det är inte alla som har råd med det. 
 • Banken brukar vilja att villaspekulanten har en bra inkomst. Det är många som blir nekade banklån på grund av det. Det är således bra att ha en medsökande när man ansöker om ett bostadslån, det ökar chansen att bli beviljad. 
 • Skulle något gå sönder, t ex varmvattenberedaren, måste du bekosta det själv. Det är således mycket viktigt att ha en buffert om du köper en villa. 
 • Du blir extremt känslig för räntehöjningar. Om du har små marginaler kanske du får problem med återbetalningen och i värsta fall tvingas att sälja villan. 
 • Om elpriserna är skyhöga, som de blev hösten 2022, kan ditt boende bli extremt dyrt. Sådant är villaägare mycket känsliga för. De som bor i en hyresrätt betalar bara för hushållsel och är därför inte lika sårbara. Nåja, om elpriserna fortsätter att vara skyhöga kommer hyran garanterat gå upp med tiden och det är inte heller kul.

Så vilket ska jag välja 2022 nu när räntan gått upp? 

Det finns inget klockrent svar på detta. Om du har en god ekonomi och utan problem har råd att köpa en villa är det inte fel att slå till. Men det är inte heller fel att vänta lite om du kan eftersom det finns en chans att villapriserna går ner ännu mer under 2022 och 2023. Om du inte bor i en villa just nu men funderar på att köpa en kan det dock vara bra att avvakta lite tills elpriserna går ner, för de är sjukt höga just nu.

Om du bor i en villa, är det rätt läge att sälja den nu innan priserna går ner ännu mer? Det beror på. Om du tänker långsiktigt och gärna vill bo kvar i villan under många år till bör du såklart behålla den. För eller senare går ju bostadspriserna upp igen, så har det alltid varit. Men om du funderat på sälja den i år är det nog bra att göra det så snart som möjligt, inte minst för att elpriserna är skyhöga. Du bör dock inte sälja din bostad för ett vrakpris, det kan du komma att ångra. Men naturligtvis beror det också på om du har råd att bo kvar på grund av de höga elpriserna.

Vi på Smartekonomi.se anser dock att de som bor i en hyresrätt eller bostadsrätt för närvarande bör bo kvar ett tag på grund av dagens elpriser. Men det kan såklart skilja sig från fall till fall.

Publicerad 2022-09-15

Läs också

Köpa bil med lånade pengar? Tänk på det här!

Om du ska köpa bil är det flera saker du bör tänka på innan du …