Funderar du på att placera pengar i värdepapper? I sådana fall ska du öppna ett investeringssparkonto. Då slipper du betala någon vinstskatt när du säljer dina värdepapper, istället betalar du en låg skatt på din schablonintäkt. I praktiken är den i år (2021) 0,375% av det totala värdet på dina värdepapper. Det är därför som de flesta privatpersoner idag köper och säljer sina värdepapper via ett investeringssparkonto.
Nu ska vi lära dig allt om investeringssparkonton, eller i alla fall det viktigaste. I denna artikel visar vi dig följande:
- Hur ett investeringssparkonto fungerar och vilka fördelar det har.
- Hur du köper och säljer aktier via ett investeringssparkonto (i enkla drag).
- När det kan vara bra att ha ett depåkonto istället.
- Hur du räknar ut din ISK skatt. Det är inte nödvändigt att lära sig det här eftersom banken du har ditt ISK hos gör det åt dig, men det kan ändå vara bra att veta hur skatten ser ut.
Så fungerar investeringssparkonto
- Endast privatpersoner får öppna investeringssparkonton. Om du har ett företag kan du alltså inte ha ett ISK i företagets namn.
- Även minderåriga får öppna ett investeringssparkonto om förmyndaren går med på det.
- Endast en person får äga kontot.
- Många investeringssparkonton är helt avgiftsfria. Du betalar alltså inget för att öppna det och inte heller någon årsavgift.
- Du betalar ingen vinstskatt som man gör om man har ett aktie- och fondkonto. Istället för att betala en vinstskatt på 30% betalar du en låg skatt på din schablonintäkt, dvs det sammanlagda värdet av dina tillgångar på ditt ISK.
- Du behöver inte deklarera dina vinster och förluster eftersom ISK är ett schablonbeskattat konto. Istället skickar din bank (där du har ditt ISK) in uppgifter om din schablonintäkt till skatteverket. Du behöver alltså inte ens räkna ut den själv.
- De pengar du har på ditt investeringssparkonto som inte är investerade skyddas av den statliga insättningsgarantin upp till 950 000 kr vid en konkurs.
- De värdepapper du har skyddas av investerarskyddet om banken skulle försättas i konkurs.
- De aktier du har på ett investeringssparkonto ger dig rösträtt i bolagsstämmor, precis som när du sparar på ett depåkonto.
Så köper du värdepapper på ett ISK
Även om du aldrig handlat i fonder, aktier och andra värdepapper tidigare behöver du inte vara orolig. Det är inte alls svårt att investera i värdepapper om du har ett investeringssparkonto. Så här fungerar det:
- Öppna ett investeringssparkonto. Om du vill öppna ett ISK hos din vanliga bank är det bara att logga in på din internetbank och göra det där. Skulle du t ex vilja öppna ett konto hos Avanza (som många sparar hos) är det bara att legitimera dig med BankID så är du igång.
- Överför pengar till investeringssparkontot.
- Sök efter värdepapper, t ex fonder, när du är inloggad.
- Välj ut de värdepapper du vill ha och betala för dem med pengarna du har på investeringssparkontot.
- Om du vill sälja värdepapper gör du det med ett klick och så hamnar pengarna på ditt ISK.
- Ta ut eller placera om pengarna.
ISK eller depåkonto?
Det finns flera fördelar med att spara pengar på ett investeringssparkonto istället för på ett vanligt aktiekonto/depåkonto/fondkonto/vp-konto. Du slipper att deklarera dina vinster och förluster och du behöver inte betala 30% i vinstskatt på dina vinster. Det är det här som har gjort investeringssparkontot så otroligt populärt.
Överlag rekommenderar vi starkt att du sparar pengar på ISK om du vill investera i värdepapper eftersom det är ett lågbeskattat konto. Det finns dock en situation då det kan vara bättre att ha ett depåkonto och det är när börsen går ner. Orsaken till det är att du får dra av för dina förluster när du har ett depåkonto, det får du tyvärr inte göra om du har ett ISK. Men om man tittar på lång sikt brukar det ändå löna sig att ha ett investeringssparkonto istället.
Om du är en riktigt gambler som placerar mycket pengar i högriskaktier kan det också vara bra att ha ett aktiekonto istället för ISK. Om du placerar pengar i högriskaktier riskerar du ju att drabbas av en hel del förluster som du säkert vill kunna dra av från dina vinster.
Om du är sugen på att börja placera pengar i fonder och aktier ska du läsa vår artikel om hur du får pengarna att växa. Där ger vi många tips om hur du kommer igång med ditt sparande och får dina pengar att växa ordentligt.
Så räknar du ut din ISK-skatt
I år, 2021, är skatten 0,375% av de tillgångar (kapitalunderlaget) du har på ditt investeringssparkonto. Kapitalunderlaget räknas ut genom att summera följande poster:
- Värdet av tillgångarna i början av varje kvartal.
- Alla insättningar som gjorts under året.
- Värdet på årets värdepappersöverföringar.
När man summerat dessa poster delar man summan med fyra och får då fram kapitalunderlaget som du skattar 0,375% på. Det här är det enklaste sättet att visa hur mycket man måste skatta för sitt investeringssparkonto.
Egentligen skattar man 30% på sin schablonintäkt som i år är 1,25% av kapitalunderlaget. Procentsatsen 1,25% baseras på hur statslåneräntan såg ut 30 november året innan plus en procentenhet.
Vi på Smartekonomi.se visa dig hur du räknar fram din skatt på båda sätten utifrån detta exempel:
- Antag, för enkelhetens skull, att du har ett kapitalunderlag på 100 000 kr.
- Din schablonintäkt blir då 1 250 kr (100 000 kr x 0,0125).
- Du skattar 30% på denna intäkt vilket blir 375 kr i skatt. Inte mycket eller hur?
Om du vill räkna fram din skatt på det enkla sättet gör du så här:
- Ditt kapitalunderlag är 100 000 kr.
- Om du multiplicerar detta underlag med 0,00375%(vilket motsvarar 0,375%) blir skatten 375 kr.
Observera att du själv aldrig behöver räkna ut ditt kapitalunderlag själv, det gör banken åt dig. Och information om ditt kapitalunderlag skickas in till skatteverket så att du själv slipper att räkna ut det här när det är dags att deklarera.
Publicerad 2021-01-04