Lumify

Kreditbolaget Lumify erbjuder typiska snabblån på 1 000 – 50 000 kr. Deras lån betalas ut direkt till bankkonton alla svenska storbanker och de tar sina kreditupplysningar hos Bisnode istället för UC. Och när det gäller inkomstkrav gör de en individuell bedömning istället för att ha ett speciellt inkomstkrav. Ja, allt det här är ju ganska typiskt för snabblån, inte minst för de lån som klassas som högkostnadskrediter, dvs SMS lån. Och ja, Lumifys lån är det sådant lån och det syns även på räntan. Deras årsränta är nämligen 39,5% vilket är vanligt för just SMS lån. 

Så här dyra krediter är inget vi på Smartekonomi.se rekommenderar, men trots det ska vi titta närmare på detta lån. Det är ju så att det finns folk, kanske du med, som funderar på att ta ett SMS lån hos Lumify, och då kan det vara bra att veta mer om det. Även när det gäller lånets nackdelar. Allt sånt får du veta mer om här. 

Det viktigaste med Lumify

 • Kreditlimit: 1000 – 50 000 kr.
 • Löptid: Flexibel, eftersom det i praktiken är en kontokredit. 
 • Utbetalning: Det tar normalt bara någon minut tills ansökan är besvarad. Och om du har ett bankkonto hos Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken troligtvis pengarna inom 15 minuter, dygnet runt. Andra får sina pengar om de ansöker senast på förmiddagen en helgfri vardag, annars når pengarna mottagaren nästa bankdag. 
 • Återbetalning: Som en faktura med ditt kreditavtalsnummer till Lumifys bankgiro.
 • Amorteringsform: Flexibel. 
 • Betalningsfria månader: Nej.  
 • Kreditupplysningsbolag: Creditsafe. 
 • Kredit med BankID: Ja.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: Individuellt, det är din betalningsförmåga som avgör.  
 • Anställningsform: Inget speciellt krav, det avgörs från fall till fall. 
 • Åldersgräns: 18 år.  
 • Kredithistorik: Du får inte låna pengar om du har betalningsanmärkningar. 
 • Övrigt: Du måste ha en ett svenskt personnummer, ett svensk mobilnummer och ett svenskt bankkonto.  

Lånekostnad

 • Uppläggningsavgift: 685 kr. 
 • Administrativa avgifter & aviavgifter: Förlängningsavgift 685 kr efter en månad och aviavgift 60 kr/mån.
 • Ränta: Rörlig årsränta 39,5%.   

Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr med en återbetalning i 6 månader (6 inbetalningar) och en bunden ränta på 39,5% har en effektiv ränta på 125,59% inklusive 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift och 60 kr/mån i aviavgifter. Månadsbetalningen blir 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr, 1 233,91 kr och den totala inbetalningen 7 468,27 kr, varav 2 468,27 kr är kreditens kostnad. 

Kontakt & företagsinformation

 • Öppettider: Kundtjänst har öppet 09:00-17:00 på vardagar, men Lumify gör utbetalningar dygnet runt alla dagar i veckan.
 • Mailadress: info@lumify.se.
 • Telefonnummer: 08 – 12 11 11 12.
 • Adress: Lumify Finans AB, Hammarby Allé 93, 120 63 Stockholm.
 • Org. nr: 556902-7344.
 • Bolag: Lumify Finans AB. 

Det här är en högkostnadskredit . Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Lite om Lumify

Lumify är ett konsumentinstitut som ägs av Luma Finans AB som ingår i en nordeuropeisk koncern som även är etablerade i Danmark. Deras fokus är att erbjuda snabba och smidiga utan krångel. Kort och gott erbjuder de ganska typiska snabblån, eller SMS lån om du så vill, som klassas som högkostnandskrediter. Det är är alltså ett lån som har en ränta över 30%. 

Lumifys lån är i praktiken en kontokredit och det innebär att du kan betala tillbaka lånet i valfri takt. Och då kan även utnyttja krediten vid flera tillfällen inom din kreditlimit. 

Varför låna pengar av Lumify? 

Ja, det kanske man kan fråga sig. Varför lånar folk pengar av Lumify med tanke på hur hög ränta deras lån har? Det finns flera förklaringar till det och så här ser de ut: 

 • Precis som med de flesta SMS lån får man sitt lån mycket snabbt hos Lumify. Om du har ett bankkonto hos en svensk storbank tar det sällan inte längre än 15 minuter att få sitt lån. Och det som är speciellt med Lumify är att de gör utbetalningar dygnet runt alla dagar i veckan och det är mycket ovanligt. Tänk bara på att Danske Bank inte räknas som en svensk storbank. Om du har ett bankkonto där får du pengarna samma eller nästkommande bankdag, beroende på när du ansöker. 
 • Det är mycket enklare att få ett lån hos Lumify än att få ett större privatlån, eller ett banklån. De accepterar förvisso inte betalningsanmärkningar men det har inget specifikt inkomstkrav som bankerna har. Istället kollar de på din ekonomi i sin helhet och anser de att du har tillräckligt goda marginaler, beviljas du helt enkelt. Det gör att folk som har låg lön och arbetar deltid ansöker om sådana här dyra lån.
 • De brukar erbjuda en räntefri månad om man lånar minst 8000 kr och dessutom slipper man deras uppläggningsavgift då. 
 • Och sist men inte minst. Lumify tar sina kreditupplysningar hos Bisnode istället för hos Sveriges största kreditupplysningsbolag UC. Det betyder helt enkelt att ditt kreditbetyg bibehålls hos UC efter att du gjort en ansökan och eventuellt tagit ett lån hos Lumify. 

Nackdelar med Lumify

 • Den allra största nackdelen med Lumify är såklart deras ränta, den är lika skyhög som alla andra SMS lån har. Ja, den är nästan 40% vilket är taket för hur hög ränta ett lån får ha i Sverige. Även om deras lån har en massa fördelar, enligt vissa, så är dessa fördelar knappast värda en så här hög ränta. 
 • Vi sa att den största nackdelen var räntan, men en i stort sett lika stor nackdel är Lumifys avgifter. Uppläggningsavgifter på 685 kr är typ dubbelt så hög som de flesta andra SMS lån har. Och inte nog med det om du inte betalat tillbaka allt inom 1 månad får du betala en förlängningsavgift på en lika stor summa. På det har de också en ovanligt hög aviavgift som är på 60 kr/mån. Det är nog bland de högsta avgifterna på marknaden. 

Rekommendationer

Lumifys lån må vara ett extremt snabbt och smidigt lån. Det betalas ut mycket snabbt och det gör det dygnet runt. Och så slipper låntagaren UC, vilket många som tar SMS lån vill göra, och det är mycket lättare att få ett banklån. Så Smartekonomi kan förstå att det är frestande att ta ett lån hos Lumify. Vi rekommenderar dock inte så här dyra lån överhuvudtaget, en ränta närmare 40% gör verkligen ingen glad. Och att Lumify dessutom har skyhöga avgifter gör knappast saken bättre. Nej, inte ens om du är ute efter ett SMS lån är det bland de bättre alternativen på snabblånemarknaden. 

Lumify har dock ofta kampanjer då man slipper uppläggningsavgiften och får en räntefri månad om man lånar en viss summa pengar. Då är deras lån kanske inte så mycket sämre än andra SMS lån. Men å andra sidan får du ju ändå betala en förlängsavgift om du inte betalat tillbaka allt inom en månad och sedan börjar räntan ticka. Oavset rekommenderar vi att du tar ett vanligt privatlån istället, men om du absolut vill ta denna typ av lån finns det billigare snabblån att välja på, lån som har en ränta under 30% i alla fall. Ja, det finns till och med snabblån som har en ränta under 20%. Välj ett sådant lån i så fall. 

Uppdaterad 2021-11-04

Läs också

Frogtail

Frogtail erbjuder snabblån på 5 000 – 40 000 med en löptid på 1 – 5 år …