Månadssparkonto

Månadssparkonto är ett sparkonto med fria uttag som passar alldeles utmärkt för dig som vill kunna ta ut pengar från ditt sparkonto när som helst. Dessutom kan du sätta in pengar på kontot när du vill, någon du inte kan göra på ett fasträntekonto. Detta sparkonto lämpar sig alltså väl för dig som månadssparar, det är därför detta konto ofta kallas för månadssparkonto.

Även om detta konto i vardagsmun kallas för månadssparkonto behöver du inte månadsspara på det. Du kan lika gärna sätta in en slant då och då när du får pengar över istället och det finns inga insättningskrav. Dessa sparkonton heter därför sällan månadssparkonto hos bankerna. Hos Swedbank heter det E-sparkonto, hos SEB kallas det för Enkla Sparkontot och hos Nordea för Förmånskonto, för att ge några exempel.

Vad innebär sparkonto fria uttag?

Det som är utmärkande för månadssparkonton är egentligen två saker: du får sätta in och ta ut pengar precis när du vill och det har en rörlig sparränta.

Om du har ett sparkonto med fria uttag innebär det att du inte betalar någon avgift för dina uttag och du får normalt göra hur många uttag du vill utan att det kostar något. Du kan plocka ut eller sätta in pengar flera gånger om dagen om du så vill. 

Månadssparkontot är således ett bra alternativ för dig som vill ha en buffert att ta av om några kostsamma oförutsedda utgifter dyker upp. Det är ju bara att ta ut pengar från kontot när det behövs. Det är också ett bra konto för dig som precis börjat spara pengar eftersom fasträntekonton kräver att man sätter in en viss summa pengar på det när man öppnar det.

Sparkontot har en rörlig ränta

I stort sett alla månadssparkonton med fria uttag har en rörlig ränta. Det innebär att den förändras över tid och följer normalt det allmänna ränteläget i Sverige. Om styrräntan går upp brukar utlånings- och inlåningsräntorna följa med upp, alltså även räntan på ditt sparkonto, men om den går ner sjunker din sparränta.

Men är inte sparräntan lite väl låg?

Nackdelen med att spara pengar på ett månadssparkonto är såklart räntan, Ja, den är ju betydligt lägre än på ett fasträntekonto. Men misströsta inte, det finns faktiskt sparkonton med fria uttag och rörlig ränta som ger dig högre sparränta än vad du får storbankernas fasträntekonton. Som vi skrev tidigare är Avanzas sparkonton ett

Högst ränta får du om du sparar på ett sparkonto utan insättningsgaranti men det finns alltid en risk med att spara på sådana konton.  Skulle finansinstitutet gå i konkurs förlorar du dina pengar. Dessutom kommer dessa sparkonton förbjudas 1 januari 2021.

Däremot erbjuder de banker som ger en hög rörlig sparränta såklart ännu högre ränta på sina fasträntekonton, därför är det alltid bra att föra över pengarna till ett sparkonto med fast ränta när du har sparat ihop en ansenlig summa pengar.

Inga insättningskrav 

Till skillnad från ett fasträntekonto brukar inte månadssparkonto ha några insättningskrav när du öppnar det. Vissa banker och finansinstitut kan kräva att man sätter in någon hundralapp, men det är inte speciellt vanligt. Å andra sidan är det ändå mycket små summor det handlar om och sedan är det upp till dig om du sätter in mer pengar eller inte.

Om du vill månadsspara för att få lite disciplin på ditt sparande kan det vara bra att se till att en viss summa pengar förs över till ditt sparkonto varje månad, t ex via autogiro. Det är ju ändå inga problem att ta ut pengarna igen om det skulle behövas, det kostar inget. 

Fördelar och nackdelar med månadssparkonto

Nu ska Smartekonomi.se sammanfatta vilka för- och nackdelar ett sparkonto med fria uttag har.

Fördelar

 • Fria uttag – du får ta ut pengar hur ofta du vill utan att det kostar dig något eftersom sparkontot inte har någon bindningstid.
 • Du får sätta in pengar på kontot så ofta du vill.
 • Normalt har månadssparkonton inget insättningskrav när det öppnas.
 • Perfekt sparkonto för dig vill börja månadsspara så att du kommer igång med ditt sparande.
 • Bra att ha som buffert eftersom pengarna alltid är tillgängliga när det behövs.
 • Det har inga avgifter alls.

Nackdelar 

 • Månadssparkonton har överlag lägre ränta fasträntekonton.
 • Det kan vara frestande att röra sina pengar fast man kanske inte borde vilket förstör ditt sparande.

Bra konto för dig som vill börja spara

Ett börja spara på ett månadssparkonto är ett bra sätt att fart på ditt sparande men om du verkligen vill att dina pengar ska växa på lång sikt bör du inte enbart spara pengar på detta konto. Så här bör du gå tillväga:  

 1. Börja spara pengar på ett månadssparkonto. Se till gärna till att dras en viss summa pengar från ditt lönekonto varje månad så att du får lite disciplin när det gäller ditt sparande. Och rör sedan inte pengarna om det inte är absolut nödvändigt. 
 2. När du fått ihop en hyfsat stor summa pengar bör du överföra dem till ett fasträntekonto eftersom det ger dig en bättre avkastning. Tänk bara på att behålla en del pengar på ditt månadssparkonto så att du kan använda dem om något oförutsett dyker upp. 
 3. När du har fått dina pengar att växa ännu mer bör du sätta en del på ett investeringssparkonto. Då kan du börja placera pengar i värdepapper, t ex fonder, men sprid riskerna så du inte förlorar pengar istället. Överlag är det mer lönsamt att spara pengar i fonder än på sparkonton på lång sikt, inte minst om räntan är låg. Börsen har gått upp och ner genom åren men i längden brukar man tjäna på att placera pengar där. 

Läs gärna mer om olika sparkonton här.

Uppdaterad 2021-05-07