Månadssparkonto

Månadssparkonto är ett sparkonto med fria uttag lämpar sig alldeles utmärkt för dig som vill kunna ta ut pengar från ditt sparkonto när som helst och som dessutom vill kunna sätta in pengar på kontot när du vill, något du inte kan göra på ett fasträntekonto. Detta sparkonto lämpar sig alltså väl för dig som månadssparar och som vill kunna sätta in en slant då och då när du får pengar över, det är därför detta konto ofta kallas för månadssparkonto.

Vad innebär fria uttag?

Om du har ett sparkonto med fria uttag innebär det att du inte betalar någon avgift för dina uttag. Du får normalt göra hur många uttag som helst utan att det kostar dig något. Det är alltså ett bra alternativ för dig som vill ha en buffert att ta av om några kostsamma, oförutsedda utgifter dyker upp.

Sparkontot har en rörlig ränta

I stort sett alla sparkonton med fria uttag har en rörlig ränta. Det innebär att den förändras över tid och följer normalt det allmänna ränteläget i Sverige. Om styrräntan går upp brukar utlånings- och inlåningsräntorna följa med upp, alltså även räntan på ditt sparkonto, men om den går ner sjunker din sparränta.

Men är inte sparräntan lite väl låg?

Nackdelen med att spara pengar på ett månadssparkonto med fria uttag är såklart räntan eftersom den är betydligt lägre än på ett fasträntekonto. Men misströsta inte, det finns faktiskt sparkonton med fria uttag och rörlig ränta som ger dig en högre sparränta än vad du får på storbankernas fasträntekonton. Högst ränta får du om du sparar på ett sparkonto utan insättningsgaranti men det finns alltid en viss risk med att spara på sådana konton.  Skulle finansinstitutet gå i konkurs förlorar du dina pengar. Men det finns faktiskt månadssparkonton med insättningsgaranti som ger en hyfsad ränta, en ränta i nivå med storbankernas fasträntekonton.

De banker som ger en hög rörlig sparränta på sina månadssparkonton erbjuder emellertid en ännu högre ränta på sina fasträntekonton, därför är det alltid bra att föra över pengarna till ett sparkonto med fast ränta när du har sparat ihop en ansenlig summa pengar.

Inga insättningskrav och avgifter

Till skillnad från ett fasträntekonto brukar inte månadssparkontot ha några insättningskrav alls när du öppnar sparkontot. Om det mot förmodan har det brukar det bara handla om någon hundralapp vid själva öppnandet och sedan är det upp till dig om du sätter in mer pengar eller inte. Det har inte heller några årsavgifter eller avgifter för uttag.

Om du vill månadsspara för att få lite disciplin på ditt sparande kan det dock vara bra att se till att en viss summa pengar förs över till ditt sparkonto varje månad, t ex via autogiro. Det är att rekommendera om du vill månadsspara och det är ju inga problem att ta ut pengarna igen om det skulle behövas.

För – och nackdelar

Nu ska Smartekonomi.se sammanfatta vilka för- och nackdelar ett sparkonto med fria uttag har.

Fördelar

  • Inga avgifter.
  • Inga insättningskrav.
  • Fria uttag.
  • Perfekt sparkonto om du vill månadsspara och/eller ha en buffert.
  • Är också ett bra val om du vill komma igång med ditt sparande. Efter att du har byggt upp en lagom stor buffert bör du emellertid föra över ett större överskott till ett fasträntekonto så att din avkastning blir högre, alternativt placera pengarna i värdepapper via ett investeringssparkonto.

Nackdelar

  • Lägre ränta än ett fasträntekonto.
  • Ibland kanske det kan vara frestande att röra sina pengar fast man kanske inte borde vilket kan förstöra sparandet.