Merax

Merax erbjuder flexibla kontokrediter på 3000 – 30 000 kr som har en årsränta på 39,48%. Ja, när du ser räntesättningen kanske du misstänker att deras kredit även är ett slags snabblån, eller SMS lån om du så vill. Och det stämmer. Det har de flesta egenskaper snabblån och SMS lån har. Det är ett lån som betalas ut mycket snabbt och kan nå mottagaren redan samma dag och Merax tar ingen kreditupplysning hos UC, istället använder de sig av kreditupplysningsföretaget Bisnode. Och naturligtvis klassas Merax lån som en högkostnadskredit eftersom det har en ränta på dryga 39%. 

Den största skillnaden mellan denna kredit och ett vanligt snabblån är att du betalar tillbaka på det i den takt du själv väljer, men inte mindre än 8% av kvarvarande skuld (dock minst 500 kr) i månaden. Och sedan kan du utnyttja din kredit igen bara du håller dig inom din kreditlimit. Dock blir en kredit med en ränta på hela 39,48% extremt dyr om du betalar tillbaka på den långsamt och dessutom plockar ut pengar igen. Då är det betydligt bättre att ta en vanlig kontokredit hos banken, alternativt ta ett privatlån.

Det viktigaste med Merax

 • Kreditlimit: 3 000 – 30 000 kr.
 • Löptid: Flexibel, det är en kontokredit. 
 • Utbetalning: Om ansökan görs mitt på dagen en bankdag når oftast pengarna mottagaren samma dag. En senare ansökan gör att pengarna når mottagaren nästa bankdag. 
 • Återbetalning: Via autogiro den 26:e varje månad.   
 • Amorteringsform: Flexibel. Minimumkravet är att betala 8% av det återstående skuldsaldot, men aldrig mindre än 500 kr. 
 • Betalningsfria månader: Nej.  
 • Kreditupplysningsbolag: Bisnode. 
 • Kredit med BankID: Ja.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 120 000 kr/år.  
 • Anställningsform: Inget speciellt krav på anställningsform, men du måste ha en stabil inkomst. 
 • Åldersgräns: 18 år.  
 • Kredithistorik: Merax accepterar ansökanden med betalningsanmärkningar. Det är dock inte okej med skuldsaldo hos Kronofogden. 

Lånekostnad

 • Uppläggningsavgift: 475 kr. 
 • Administrativa avgifter & aviavgifter: 25 kr/mån. 
 • Ränta: Bunden årsränta 39,48%.   

Räkneexempel: En kredit på 10 000 kr med en återbetalning i 1 år (12 lika stora inbetalningar) och en fast ränta på 39,48% har en effektiv ränta på 69,3% inklusive 475 kr i uppläggningsavgift och aviavgift 25 kr/mån. Månadsbetalningen blir 1 096 kr och den totala inbetalningen 13 152 kr, varav 3 152 kr är kreditens kostnad. 

Kontakt & företagsinformation

 • Öppettider: Merax kundtjänst har öppet 09:00-12:00 på vardagar.
 • Mailadress: info@merax.se.
 • Telefonnummer: 08-500 850 47.
 • Adress: Brixo AB, Box 599, 114 11 Stockholm. 
 • Org. Nr: 556978-9273
 • Bolag: Brixo AB. 

Det här är en högkostnadskredit . Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Lite om Merax

Ägaren bakom Merax är Brixo AB som även äger varumärkena Kontantfinans, Flexkontot och Brixo. Tidigare var det bara Kontantfinans och Flexkontot som var högkostnadskrediter, det vill säga krediter med en ränta över 30%, och Merax och Brixo hade en ränta under 30%. Dessvärre är Merax kontokredit numera också en högkostnadskredit och det är såklart tråkigt. Endast Brixos snabblån har en lägre ränta, den är på 25,95%. Övriga varumärken, inklusive Merax, erbjuder egentligen identiska lån med identiska krav.

Förövrigt grundades bolaget Brixo AB 2014 i samband med lanseringen av varumärket Brixo. Med tiden lanserade de ytterligare tre varumärken varav Merax är ett av dem. Från början erbjöd Merax, vid sidan av Brixo, billigare snabblån men tyvärr är det också en högkostnadskredit numera. 

Så fungerar Merax kontokredit

 1. Om du vill ta en kontokredit hos Merax fyller du i deras ansökan med alla nödvändiga uppgifter, inklusive den kreditlimit du vill ha. Skicka sedan iväg den.
 2. Ansökan och låneavtal signeras med hjälp av BankID.
 3. När ansökan är godkänd, vilket brukar ske samma dag, betalas pengarna ut. Om du gjort ansökan tidigt på en bankdag når pengarna förmodligen ditt bankkonto lite senare på dagen. 
 4. Lånet betalas tillbaka den 26: varje månad via autogiro. Om du vill betala mer än det minsta beloppet loggar du in hos Merax och höjer beloppet. Det är något vi rekommenderar att du gör eftersom räntan är så hög. Att betala tillbaka ett lån med en ränta på 39,48% under en lång tid blir mycket dyrt. 
 5. Om du t ex har en kreditlimit på 10 000 kr och har satt in så pass mycket pengar att du bara utnyttjar 4000 kr av den, kan du plocka ut upp till 6000 kr igen. Det är ju så kontokrediter fungerar. 

Därför låna pengar av Merax

Med tanke på att Merax kredit har en ränta över 39% kanske man kan fråga sig varför folk lånar pengar överhuvudtaget av dem. Tja, varför tar folk snabblån och SMS lån överhuvudtaget? I Merax fall beror det på det här:

 • Det är betydligt enklare att få en kredit hos Merax än hos banken. Många som inte kvalificerar för banklån och bankkrediter väljer att ta ett snabblån istället. 
 • Merax erbjuder flexibla SMS lån utan UC. Självklart tar de kreditupplysningar, det är alla kreditbolag skyldiga att göra, men det gör det hos Bisnode. Fördelen med detta är att förfrågan då inte syns hos UC och således påverkas inte heller ansökandens kreditbetyg. 
 • Handläggningen är snabb och smidig, liksom utbetalningen. Många gillar att få sina pengar snabbt, vilket vi på Smartekonomi.se ifrågasätter. Är det verkligen värt att betala över 39% i ränta bara för att man vill låna pengar snabbt? Vi tycker inte det. 
 • Folk som har betalningsanmärkningar har generellt svårt att få ett lån. Och ett banklån kan de i stort sett glömma. Därför vänder sig folk som har anmärkningar till långivare som Merax. 

Nackdelar med Merax

 • Merax må ha ganska få nackdelar men deras största nackdel överskuggar dessvärre deras fördelar, och denna stora nackdel är såklart räntan. Att ta en kontokredit som har en ränta på 39,48% är inte speciellt smart och ekonomiskt. Om du absolut vill ta ett snabbt lån då ingen UC tas finns det trots allt billigare alternativ att välja på, t ex systervarumärket Brixo erbjuder lån med en ränta på 25,95%. Det är knappast billigt det heller, men ändå bättre än dryga 39%. Dessutom finns det ännu billigare lån utan UC som du hittar här. 
 • Det känns lite påtvingande att få hela beloppet utbetalt på en gång när kontokrediten öppnas, det hade varit bättre om man själv fick välja hur mycket man fick plocka ut första gången. 

Rekommendationer

Som vi på Smartekonomi.se brukar säga när det gäller högkostandskrediter: ta ett annat lån istället, eller ta en kontokredit hos banken. Om du inte har möjlighet att göra det, försök undvika att låna pengar överhuvudtaget. Det är bara om du ytterst tillfälligt behöver ta ett lån som du kan betala tillbaka på en gång som det möjligtvis kan vara ok att ta ett sådant här lån. 

Om du däremot är helt inställd på att ta ett snabblån oavsett vad vi säger, är inte Merax kredit på något sett sämre än andra snabblån. Eller visst, det finns säkert de som skulle gnälla på att pengarna inte hamnar direkt på kontot efter utbetalningen skett. Och som hellre tar ett annat snabblån för att de inte klarar av Merax inkomstkrav på 120 000 kr/år. De flesta snabblångivare har inget speciellt inkomstkrav. Men förövrigt ser Merax lån ut som de flesta andra snabblån, det är varken bättre eller sämre. 

Publicerad 2021-09-08

Läs också

Frogtail

Frogtail erbjuder snabblån på 5 000 – 40 000 med en löptid på 1 – 5 år …