Den största boendekostnaden efter hyran, eller amorteringen på bolån, är för de allra flesta elförbrukningen om du bor i en bostad där uppvärmningen inte ingår. Därför finns det all anledning att se över sina elkostnader om man vill få mer kvar i sin plånbok efter att elen är betald.
Nu ska Smartekonomi.se därför ge dig 26 finfina spartips som visar hur du kan dra ner på din elförbrukning. Håll till godo!
26 spartips för lägre elförbrukning
- Sänk inomhustemperaturen. Om du bor i villa betalar du som bekant för uppvärmningen och under vinterhalvåret är det utan tvekan det som drar mest el. Det räcker med att sänka inomhustemperaturen med 1 – 2 grader så kommer det att märkas på elräkningen. I början kan det kanske kännas lite kallt men man vänjer sig. Sätt på dig ett par tjocka strumpor eller inneskor och en varm långärmad tröja så brukar det sällan kännas kallt om man sänker temperaturen till exempelvis 18 grader.
- Skaffa en luftvärmepump om du bor i villa eftersom en sådan drar betydligt mindre el än element. Visst kostar det en slant men i längden tjänar du på det.
- Undvik luftkonditionering. Om du har en luftvärmepump ska du använda den så lite som möjligt som luftkonditionering på sommaren. Luftkonditionering drar mycket ström. Öppna istället fönstren helt några timmar innan du lägger dig, men se till att lamporna är släckta i sovrummen så att inte mygg och en massa andra insekter flyger in. Skaffa ett myggnät till fönstren om så krävs. Om du är känslig för värme är det bättre att skaffa en eller flera fläktar än att använda luftkonditionering eftersom de drar mycket mindre el.
- Överbelys inte ditt hem. Det är t ex inte speciellt ekonomiskt att ha massor av downlights i taket, i alla fall inte om ljuskällan är en halogenlampa eftersom de drar mycket ström.
- Investera i LED-lampor för de är inte alls lika dyra som de var för bara något år sedan. En LED-lampa drar bara en tiondel så mycket ström som en glödlampa eller halogenlampa. Om du har tio LED-lampor tända drar de alltså inte mer än vad en enda glödlampa eller halogenlampa gör. Dessutom har en LED-lampa 15 – 50 gånger längre livslängd än en glödlampa. En glödlampa håller i ca 1000 timmar medan en LED-lampa har en livstid på minst 15000 timmar. En halogenlampa håller i ca 3000 timmar.
- Låt inte lampor vara tända i rum som ingen är i. Om du har ledlampor kanske inte du sparar så mycket pengar, men visst blir det en liten slant i slutänden.
- Använd dimmers så att du kan reglera ljuskällan. Det är inte alltid man behöver ha lamporna på full styrka.
- Om du är riktigt ekonomiskt bör du avstå från prydnadsljus, alltså sådant som lampor i fönstret och på byråer.
- Se till att hemelektronik som inte används inte står på i onödan, t ex TV:n. Om du är riktigt ekonomisk bör du även stänga av internetmodemet och inte ha TV:n i standby över natten. Koppla dessa prylar till ett grenuttag med en on- och off-knapp så blir det lätt att stänga av allt ordentligt när du sover eller är på jobbet.
- Kontrollera att det inte är för kallt i kylen och frysen. Det är sällan nödvändigt att ha kallare än -18 grader i frysen. Och när det gäller kylskåpstemperaturen bör den vara runt +5, 6 grader. Ja, vi vet att man länge sa att det räcker att ha +8 grader i kylen men faktum är att livsmedlen inte håller lika länge då. Om du t ex sparar överbliven mat i kylen håller den längre om du har lite kallare i kylen. Med tanke på att en lite lägre kylskåpstemperatur gör att livsmedlen håller längre kan du ändå tjäna på att ha 5 grader istället för 8 i kylskåpet.
- Se till att listerna vid ytterdörrarna och fönstren är intakta så att kallluft inte drar in i bostaden. Nya lister kostar inte mycket alls och de pengar du lägger ut tjänar du snabbt in på grund av en lägre elförbrukning.
- Använd diskmaskinen till nästan all din disk eftersom det inte alls är lika ekonomiskt att handdiska under rinnande vatten. Däremot är det faktiskt ännu billigare att fylla upp diskhon med relativt varmt vatten och sedan skölja av disken i kallvatten.
- Det är sällan tvätt behöver tvättas i en högre temperatur än 40 grader, så använd denna temperatur överlag.
- Tvätta bara kläderna om de är smutsiga eller ofräscha av svett. Många tvättar kläderna alltför ofta, även om kläderna inte är i behov av en tvätt än. Det ger en inte bara en högre elkostnad, det sliter även på kläderna.
- Kör inte halvfulla tvättmaskiner. Om du känner att du måste göra det för att du måste använda några av plaggen, testa att köra snabbprogrammet om kläderna inte är alltför smutsiga.
- Använd inte torkskåp när du ska torka dina kläder och andra nytvättade textilier eftersom torkskåp är en riktig elslukare, även torktumlare drar en hel del ström. Det är bättre att köpa en billig hopfällbar torkställning som du hänger kläderna på, dessutom håller kläderna längre då eftersom torktumlare nöter på kläderna.
- Använd sopkvast istället för dammsugare om det bara är lite smutsigt under bordet eller om du hittar damm i en hörna.
- Använd dammsugarens medeleffekt. Om det går att reglera effekten på din dammsugare bör du inte ha den på maxeffekt, det brukar räcka med medelhög effekt. Skulle det inte räcka är det trots allt bättre att öka effekten för annars finns det risk att det tar längre tid att dammsuga. Det drar också el.
- Duscha istället för att bada men stå inte i duschen och njut av ångande vatten i en halvtimme. Nej, om du vill spara pengar bör du snabbt skölja av dig i ljummet vatten, stänga av vattnet, tvätta dig noggrant och sedan skölja av dig. Tänk också på att man faktiskt inte behöver duscha varje dag om man inte är skitig eller svettig, framförallt under vinterhalvåret. Om du bara slappar i hemmet en dag utan att anstränga dig och det är svalt inne behöver du knappast duscha. Men självklart går hygienen före plånboken, för vem vill gå runt smutsig och stinka svett?
- Byt ut ditt gamla duschmunstycke mot ett snålspolande duschmunstycke, då går det åt mindre varmvatten. Det är ett mycket billigt och enkelt sätt att dra ner på elen.
- Använd inte eldrivna handdusktorkare för de drar en hel del el. Vi lovar, handdukarna torkar ändå tills nästa gång du använder dem, bara du hänger handdukarna luftigt. Du bör alltså inte hänga dem på en krok, använd hellre en torkställning om du bara har handduskkrokar.
- Använd vattenkokare. Om du dricker te eller snabbkaffe är det oftast billigare att värma vattnet i en vattenkokare istället för i mikrovågsugnen eller på spisen.
- Stäng av köksfläkten. Se till att inte glömma att stänga av fläkten ovanför spisen efter att du har lagat mat.
- Använd lock till kastrullen. När du kokar upp någonting på spisen (t ex kokar upp pastavatten), se till att använda lock för då kokar vätskan snabbare.
- Använd sensor för lamporna utomhus. Visst är det bra att ha några lampor tända utanför huset på natten eftersom det kan hålla tjuvarna borta. Om dina lampor har en sensor tänds de bara när någon befinner sig på din garageinfart eller i din trädgård.
- Byt ut gamla vitvaror om du har råd. Det kostar förvisso en slant, men faktum är att nya vitvaror drar mycket mindre el än vitvaror som är 10 – 20 år gamla. Således är nya vitvaror även miljövänligare.
- Jämför elpriser på en jämförelsesajt på nätet. Ibland kan det löna sig att byta elbolag, det kan man tjäna tusentals kronor på. Det minskar förvisso inte din elförbrukning men det minskar dina utgifter för elen.
- Det är ofta billigare att ha ett rörligt elpris än ett fast elpris. Förvisso kan det bli dyrare att ha ett rörligt elpris om vintern blir svinkall eller om elproduktionen strular eftersom elpriserna går upp då. På lång sikt brukar det dock vara mer ekonomiskt att ha ett rörligt elpris, det har historien visat.
Läs gärna även vår artikel om de största elbovarna och eltjuvarna du har i hemmet. Där får du ännu fler tips på hur du kan strypa dina utgifter för el.
Uppdaterad 2024-12-05