Minska dina hushållskostnader

Här ger vi dig 28 tips på hur du minskar dina hushållskostnader, alltså utgifter för sådant som du använder i stort sett dagligen. Det handlar om abonnemang, prenumerationer, hygienartiklar, kläder och så vidare.

Om du också vill börja dra ner på dina hushållskostnader för att få mer över till något roligt och/eller sparande rekommenderar vi att du även läser våra artiklar om hur du minskar dina elkostnader, dina utgifter för mat och hur du handlar billigare i livsmedelsaffären, för dessa spartips finns inte med i denna lista.

 1. Släng inte förpackningar som inte är helt tomma, det kan handla om duschtvålar, tandkrämstuber, flytande tvättmedelsförpackningar och så vidare. Ur vissa förpackningar kan du få ut mer om du häller i lite vatten medan andra (t ex tandkrämstuber) kan klippas upp så att du kommer åt det sista.
 2. Slarva inte med tandborstningen eftersom det kan ge dyra tandläkarräkningar. Dessutom är det inte sådär jättekul att laga tänderna. Även om det kostar lite att använda tandtråd är det definitivt värt sitt pris.
 3. Hudvård behöver inte kosta så mycket. Det finns rätt bra duschtvålar, schampon och hudkrämer som inte kostar så mycket, bara man undviker de mest flashiga märkena. Det är ändå sällan märkesprodukterna skapar några underverk. Skippa t ex anti age-krämer eftersom de sällan eller aldrig ger ett bättre resultat än t ex kokoskräm. Dessutom visar forskning att ansiktet åldras långsammare om man inte tvättar det på morgonen. Huden bildar nämligen naturliga fetter när man sover på natten som är bra för huden och om man tvättar ansiktet på morgonen försvinner ju fetterna.
 4. Dyra rengöringsmedel är förvisso ofta drygare än billiga och räcker således längre, men använd såpa istället. Det är både drygt, billigt och ganska miljövänligt. Men ibland kan det löna sig att bunkra finare rengöringsmedel om det är något riktigt bra extrapris.
 5. Om man har en familj som använder en massa onlinetjänster ni inte kan leva utan, kolla om det finns familjeabonnemang. Hos t ex Spotify har man ett familjeabonnemang för upp till 6 personer som kostar mindre än två vanliga abonnemang.
 6. Tänk på att det är jättelätt att avsluta och starta upp streamingtjänster som Netflix, Viaplay och HBO Nordic. Så om du vill spara pengar kan det vara bra att använda ett abonnemang i taget som alla använder och sedan pausa det och starta upp ett annat som är pausat/avslutat. Det kan förvisso bli en del tjafs i familjen om någon inte sett klart sin TV-serie, så det krävs lite logistiskt tänkande och kompromissande här.
 7. Många datorprogram och smarta appar som kostar pengar har bantade gratisversioner, testa dem innan du köper betalversionerna. Det kanske räcker för ditt behov.
 8. Alla som använder en Windows-dator måste såklart ha ett bra antivirus i den eftersom Windows egna skydd inte är speciellt bra. Men det finns riktigt bra antivirus som inte kostar ett öre. Vi på Smartekonomi.se anser att Bitdefenders gratisversion, som rankat riktigt högt i en mängd ansedda tester, är det bästa, annars funkar Avast bra.
 9. Skippa morgontidningar, kvällstidningar och tidskrifter. Det finns en massa gratis nyheter på nätet och många tidskrifter går att låna gratis på biblioteket. Dessvärre har många dagstidningar börjat ta betalt. DN, till exempel, låter ingen läsa mer än några rader gratis. Om du absolut vill läsa just DN kan du antingen göra det på biblioteket eller i värsta fall teckna en e-prenumeration. En digital prenumeration är i alla fall mycket billigare än en papperstidningsprenumeration.
 10. Om du är en bokälskare så är böcker såklart billigast på biblioteket. Om ditt lokala bibliotek inte har den bok du är ute efter kostar det bara 10 kronor att göra ett fjärrlån, då boken skickas till ditt bibliotek från ett bibliotek som har den. Det är annars billigare att köpa e-böcker än pappersböcker, men om du bara gillar att läsa pappersböcker (precis som vi) kan du fynda hos Myrorna och liknande. Och på bokrean såklart.
 11. Strunta i fast telefoni, det kostar bara onödiga pengar i en tid då vi i alla fall mest använder mobilen.
 12. Strunta i kabel-TV:n. Det mesta går ändå att streama över nätet och det brukar bli mycket billigare i längden.
 13. Om du funderar på att köpa en ny TV, mobiltelefon eller någon annan hemelektronik bör du vänta till någon stor REA, t ex Black Friday eller julrean. Man kan faktiskt göra riktigt bra kap då. Annars är det vettigt att jämföra priser på en bra jämförelsajt, t ex Prisjakt eller Pricerunner.
 14. Var noga när du väljer ut ett mobilabonnemang eller kontantkort. Se till att det passar just dina behov bäst när det gäller surf, sms och samtal. Ringer och surfar man mycket brukar det bli billigast att använda fast pris medan de som sällan använder sin mobil kan tjäna på att ha ett kontantkort med saldo istället.
 15. Försök att undvika vanlig post så långt som möjligt. Skicka e-post till myndigheter och företag (men aldrig kontonummer, kortnummer och liknande som kan snappas upp av hackare. Idag går det dessutom att uträtta de flesta ärenden med mobilt BankID och BankID på fil istället för att fylla i en massa pappersformulär som sedan måste skickas med vanlig post. Det sparar du pengar på.
 16. Var lite händig. Anlita inte hantverkare för enkla jobb som du egentligen kan utföra själv efter lite research på Youtube, där brukar det finnas steg-för-steg-videor inom de flesta områden. Okej, du bör anlita en elektriker om det är något avancerat som har med elektricitet att göra och det är inte alla som kan flytta väggarna i en villa själv, men det mesta kan man göra själv bara man vill.
 17. Två tips när det gäller trädgården: a) Klipp helst gräsmattan med handgräsklippare eftersom det är gratis och dessutom kostar den mindre än en motorgräsklippare. Som bonus får du gratis motion på köpet. B) Vattna inte i onödan. Om det visar sig att det snart kommer att bli regn kan du vänta för att se om det räcker.
 18. Alla hushåll behöver en försäkring, men priserna för det här kan skilja sig rätt mycket åt mellan olika försäkringsbolag. Kontakta därför flera olika försäkringsbolag innan du slår till. Tänk också på att inte övervärdera ditt lösöre eftersom försäkringen blir dyrare desto större försäkringsvärde dina prylar har. Men naturligtvis ska du inte heller undervärdera lösöret, för om du gör det och ditt hem drabbas av brand eller inbrott kommer du inte få ersättning för allt du har förlorat.
 19. Handla dina kläder i slutet av varje säsong, det är ju då det är rea. Om du absolut vill handla märkeskläder är det då du kan komma hyfsat billigt undan.
 20. Om du är på semester i USA och gillar märkeskläder  måste du definitivt shoppa på deras outlets, kända märken som Ralph Lauren och Tommy Hilfiger är betydligt billigare där och ofta har de rea på rea. Såg själv en linneskjorta från Ralph Lauren som kostade ca 1000 kr i Sverige på en outlet i Florida och där kostade den ca 350 svenska kronor efter alla rabatter.
 21. Det är ingen dum idé att shoppa på nätet eftersom det är ett bra sätt att få koll på var just de plagg du är ute efter är billigast. Dessutom brukar klädbutikerna erbjuda fria returer vilket är bra om plaggen inte passar. Annars är det inte helt fel att kolla efter second hand kläder, t ex hos Myrorna.
 22. Ta hand om dina kläder och tvätta dem inte alltför ofta eftersom det sliter på kläderna. Självklart ska de vara fräscha och rena men ibland räcker det att gnugga bort en liten fläck med en våt handduk och lite flytande tvättmedel istället för att slänga dem i tvättmaskinen. Det sparar du även el på.
 23. När du tvättar dina kläder bör du vika dem ut och in för då slits de inte lika snabbt på utsidan.
 24. Hur konstigt det än kan låta så bör du inte köpa överdrivet billiga skor i en lågprisskoaffär. Förr köpte jag själv jättebilliga skor men de höll inte ens en säsong och bestämde mig därför för att köpa bättre vinterskor och sandaler. Både vinterskorna och sandalerna höll i fem säsonger! Det är alltså ofta billigare att köpa lite dyrare skor i det långa loppet än att köpa riktigt billiga skor.
 25. Laga dina kläder om det bara är en sömn som gått upp istället för att köpa ett nytt plagg. Nål och tråd är inte dyrt alls.
 26. Släng inte dina svarta kläder om de börjar bli bleka och tråkiga. Färga dem med en svart textilfärg, det blir mycket billigare.
 27. Märkesunderkläder är inte speciellt billiga, så om du vill spara pengar på kläder bör du bara inhandla något enstaka par, om du absolut vill ha sådana plagg. Jag menar, oftast ser ju folk inte vad man har på sig under och vid de tillfällen du tror att underkläderna kommer att synas är det bara att använda något av de få par du har.
 28. Ibland kan det löna sig att köpa kläder av något bättre kvalitet eftersom de håller längre, men slå då till under rean. Om du verkligen vill hålla in din plånbok bör du emellertid undvika märkeskläder.

Läs också

Spartips för mat

Här ger vi dig 21 generella tips på hur du drar ner på dina matkostnader. Läs …