Att ta sig till och från jobbet kan vara en ganska kostsam historia, inte minst om man kör bil till jobbet. Och bara att ha en bil kostar ju rätt mycket i sig. Du lägger ut pengar på bensin, olja, spolarvätska, glykol, biltvätt, service, bilförsäkring och fordonskatt, och kanske lägger du även ut pengar på parkeringsavgifter och trängselskatter. Men det går att komma lite billigare undan än vad många tror, bara man är lite smart.
Dra ner dina resekostnader – 17 spartips
Nu ska vi på Smartekonomi.se ge dig 17 finfina spartips på hur du kan få ner dina resekostnader och bilkostnader. Vi vet, en del tips kanske är lite väl extrema och kanske inte ger dig någon större besparing om man tittar på dem en och en, men som du vet: många bäckar små…
Alternativ till bilen
- Åk kommunalt till jobbet om det är möjligt. Detta kanske är ett rätt självklart tips, men det tål att upprepas. På tåget eller bussen kan du alltid få lite extra sömn (om du kan sova under sådana förutsättningar) eller varför inte underhålla dig med mobilen som du kanske ändå gör när du är hemma i soffan. Vi kan dock förstå att man kanske inte vill börja åka till jobbet kommunalt om man brukar åka bil, framförallt om det tar mycket längre tid och man vill ha mer tid efter jobbet, men det brukar bli betydligt billigare.
- Om du inte har möjlighet att åka kommunalt till jobbet, t ex om du bor lite off på landsbygden, kan du kanske samåka med någon. Kolla t ex på Facebook om det är någon i ditt område som kan tänka sig det. I sådana fall halverar ni ju er reskostnad och dessutom är det miljövänligare.
- Om du redan åker kommunalt, eller kanske tar bilen, och inte har så långt till jobbet kanske du kan överväga att cykla dit, i alla fall när vädret tillåter. Det ger dig även motion på köpet så du kan skippa din joggingrunda. Och cykla är ju extremt miljövänligt.
Dra ner på dina utgifter för bilen
- Bensin är inte billigt precis, så kolla alltid vad bensinen kostar på olika bilmackar som du brukar köra förbi och tanka på den billigaste macken, men ta naturligtvis inga omvägar för att komma dit.
- Om du har ett takräcke som du knappt använder bör du ta bort det eftersom det ger ett större vindmotstånd och således även högre bensinkostnad.
- Kört lugnt utan en massa tvära inbromsningar, snabba accelerationer och höga hastigheter i skarpa kurvor efter som det drar mer bensin och sliter på däcken och motorn. Dessutom är det dålig bilkörning som gör andra trafikanter osäkra omkring dig.
- Se till att ha rätt tryck i däcken eftersom ett ojämnt däcktryck kan ge ojämnt slitage av däcken vilket i sin tur gör att du måste byta däcken tidigare än vad som annars varit nödvändigt. Dessutom drar bilen mer bensin om däcktrycket är dåligt.
- Tvätta bilen regelbundet men gör det själv där det är tillåtet, t ex på en gör det-själv-mack. Det är billigare än automattvättarna som ändå kan repa din lack. Även om det kostar lite att tvätta sin bil bör man ändå göra det eftersom (framförallt gamla bilar) riskerar att rosta om man tvättar den för sällan. Tänk på att det inte är okej att tvätta bilen på gatan med dagvattenbrunnar eftersom det är mycket dåligt för miljön.
- Se till att bilen alltid har det den behöver. Se till att det finns tillräckligt med olja och glykol under huven. Se även till att åtgärda små fel som kan förvärras innan de blir ett större, dyrare problem. Om lacken fått en liten skada är det bra att åtgärda det med ett lackstift så att inte skadan blir större och börjar rosta.
- Om bilen måste servas eller repareras, kontakta flera verkstäder och jämför priser, men försäkra dig om att verkstaden är seriös. Kolla med bekanta och efter omdömen på nätet. Ibland är det tyvärr bättre att anlita en något dyrare verkstad än en billig som fuskar och som reparerar bilen med undermåliga reservdelar.
- Byt till vinterdäck och sommardäck själv om du klarar av det. Om du inte är helt bilberoende och bor i sydligaste Skåne kanske du helt kan skippa vinterdäcken och strunta i att köra under de få dagar eller veckor som det brukar bli vinterväglag. Det är ju inget krav på vinterdäck om det inte råder vinterväglag ens på vintern, men kör ändå försiktigt om det bara är några plusgrader eftersom sommardäck inte funkar lika bra när temperaturen understiger 5 grader. Annars är åretruntdäck ett bra alternativ, men de har inte lika bra egenskaper som sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.
- När du ska köpa bil och egentligen vill ha en helt ny bil kan det ändå vara bra att överväga att köpa en ”nästan ny” bil, alltså en bil som kanske är ett år gammal och bara rullat kanske 1000 – 2000 mil, eller nåt sånt. Då sparar du mycket pengar eftersom priset på en ”nästan ny” bil är betydligt lägre än för en helt ny bil. Ja, du har säkert hört den förr: Så fort en ny bil rullar ut från bilhandlaren sjunker värdet rejält. Så är det.
- Om du ska köpa en lite äldre begagnad bil rekommenderar vi att du gör en besiktning av den innan. Bilbesiktningarna brukar ha en tjänst för de som köper begagnade bilar och som vill få en noggrann koll på bilens skick. Annars kan du alltid ta med dig någon du känner som är duktig på bilar och bra på att hitta fel. Om du inte gör någon koll av bilen finns det risk för att du åker på dyra reparationer. Det finns även bilhandlare som säljer begagnade bilar med en viss garanti. Det är ju bra men det brukar bli lite dyrare än att köpa bilen direkt av en privatperson.
- Om du ska köpa en bil bör du kolla hur mycket bensin den drar, hur hög fordonsskatten för bilen är och hur dyr den blir att försäkra för just dig.
- Ta kontakt med flera försäkringbolag innan du tecknar en försäkring. Priserna kan skilja sig mycket åt.
- Om du köper en gammal begagnad bil som bara kostar kanske 5000 – 20000 kr kanske du ska överväga att bara skaffa en trafikförsäkring, eller möjligtvis halvförsäkring.
- Om du köper en dyr bil och den 3-åriga vagnskadeförsäkringen löpt ut bör du ändå teckna en helförsäkring trots att den är dyrare än en halvförsäkring, det säger nästan sig självt. Det är ju inte kul att råka åstadkomma en olycka eller skada på bilen och inte få ett öre i ersättning. Det kan bli en mycket dyr historia.
Ta gärna del av våra andra spartips om hur du kan minska dina utgifter för mat och inköp i livsmedelsbutiken, minska din elförbrukning och Minska din hushållskostnader.