Mobillån

Mobillån är en långivare som erbjuder snabblån på 1000 – 30 000 kr som har en flexibel återbetalning. I praktiken är det en slags kontokredit som du kan använda om och om igen så länge du håller dig inom din kreditlimit. Och deras lån kan även räknas som ett SMS lån eftersom det är en högkostnadskredit med en årsränta på 39% och har alla de egenskaper ett SMS lån har. Det betalas ut direkt till bankkonton hos de svenska storbankerna samt Danske Bank och lånet är relativt lätt att få. Mobillån tar inte heller någon kreditupplysning hos UC, så det är i praktiken ett SMS lån utan UC. 

Smartekonomi.se är fullt medvetna om att detta är en mycket dyr kredit och är inget lån som vi uppmuntrar folk att ta. Vi tycket dock att vuxna människor får fatta egna beslut och om du är ute efter ett typiskt SMS lån kanske Mobillån kan vara något för dig. Om du vill ha ett billigare lån utan UC hittar du det här, men om du vill ha ett riktigt billigt lån bör du kolla in vår sida med privatlån.

Det viktigaste med Mobillån

 • Kreditlimit: 1 000 – 30 000 kr.
 • Löptid: Flexibel eftersom det är en kontokredit.
 • Utbetalning: Lånet hamnar direkt på ditt konto efter beviljad ansökan om du har ett bankkonto hos Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank, även på lördagar. Annars hamnar lånet på ditt konto samma dag vid ansökan mitt på dagen en bankdag.   
 • Återbetalning: Via e-faktura. Den första fakturan kommer dock i den vanliga posten till din folkbokföringsadress.  
 • Amorteringsform: Flexibel. Du väljer själv i vilken takt du betalar tillbaka.   
 • Betalningsfria månader: Nej.  
 • Kreditupplysningsbolag: Bisnode. 
 • Kredit med BankID: Ja.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 150 000 kr/år.  
 • Anställningsform: Ingen speciell anställningsform krävs men du måste ha en stabil årsinkomst. 
 • Åldersgräns: 20 år.  
 • Kredithistorik: Du får inte ha betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden.  
 • Övrigt: Mobillån kräver att du har varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år.  

Lånekostnad

 • Uppläggningsavgift: 295 kr. 
 • Administrativa avgifter & aviavgifter: 35 kr/mån. 
 • Ränta: Bunden årsränta 39%.   

Räkneexempel: Ett kredit på 10 000 kr med en återbetalning i 1 år (12 lika stora inbetalningar) och en fast ränta på 39% har en effektiv ränta på 65,83% inklusive 295 kr i uppläggningsavgift och aviavgift 35 kr/mån. Månadsbetalningen blir 1095 kr och den totala inbetalningen 12 979 kr, varav 2 979 kr är kreditens kostnad. 

Kontakt & företagsinformation

 • Öppettider: Mobillåns kundtjänst har öppet 10:00-18:00 på vardagar och 10:00-15:00 på lördagar.
 • Mailadress: info@mobillan.se.
 • Telefonnummer: 08-660 29 50.
 • Adress: Tryggkredit Stockholm AB, Mobillån, Drottninggatan 68, 111 21 Stockholm. 
 • Org. Nr: 556678-2677
 • Bolag: Tryggkredit Stockholm AB.

Det här är en högkostnadskredit . Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Lite om Mobillån

Mobilån ägs av Tryggkredit AB som ligger bakom flera varumärken som erbjuder snabblån, det är Snabbfinans, Säkerfinans och Tryggkredit. Snabbfinans och Säkerfinans erbjuder i stort sett samma lån som Mobillån, medan Tryggkredit är betydligt billigare. Deras kredit har en fast ränta på 22,5%. Vi rekommenderar därför att du kolla in Tryggkredit innan du eventuellt gör en ansökan hos Mobillån. 

Förövrigt har Tryggkredit AB har funnits sedan 2015 och har sitt kontor i Stockholm. Det är ett seriöst företag som satsar på snabba och smidiga lån. 

Så funkar Mobillåns kredit

Som sagt, Mobillåns snabblån är i praktiken en kontokredit, inte ett lån med fast löptid. Det betyder att du ansöker om en kreditlimit istället för ett lånebelopp som ska betalas tillbaka inom en viss tid. Om du blir beviljad sätts alla pengar in på ditt bankkonto och sedan kan du sätta tillbaka så mycket du vill på kontokrediten. Och så länge du har pengar inom ditt kreditutrymme kan du ta ut dem igen. Naturligtvis betalar du inte ränta om du inte utnyttjar krediten alls.  

Varför låna pengar av Mobillån?

Ja, det kanske vissa frågar sig. Varför tar folk SMS lån och lånar pengar hos långivare som Mobillån? Räntan är ju så hög. Här ska du få förklaringen. 

 • Det är ganska lätt att bli beviljad hos Mobillån, betydligt enklare än hos banken. De som inte lyckas få ett vanligt privatlån, t ex på grund av för små marginaler, har ofta möjlighet att bli beviljade här. Det är som det brukar vara när det handlar om SMS lån.
 • Mobillån tar ingen kreditupplysning hos UC, de gör det hos Bisnode, vilket gör att Creditscoret hos UC inte påverkas av en ansökan.
 • Du kan få dina pengar direkt efter att ansökan godkännes om du har ett bankkonto hos Danske Bank eller en av de svenska storbankerna. Det kan ta bara femton minuter från start till mål. Och eftersom Mobillån har öppet på lördagar kan du även få ditt SMS lån direkt på helgen.  Vi anser dock inte att denna snabbhet uppväger den höga räntan. Det är bättre att låna långsamt och billigt än att låna pengar snabbt och dyrt. 

Nackdelar med Mobillån

 • Den största nackdelen med Mobillåns snabblån är uppenbar: den höga räntan. Deras kredit räknas som en högkostnadskredit eftersom årsräntan överstiger 30%. Det är i och för sig inte unikt med högkostnadskrediter som har en ränta på 39%, som Mobillån har, snarare tvärtom. De flesta SMS lån har en sådan hög ränta. Det finns dock en del snabblån som inte är högkostnadskrediter och Mobillåns systervarumärke Tryggkredit erbjuder ett sådant lån. 
 • Deras snabblån har en uppläggningsavgift på 295 kr och en aviavgift på 35 kr/mån. Det är i och för sig inte ovanligt att lån har sådana här avgifter, många snabblån har till och med en högre uppläggningsavgift, men det finns faktiskt snabblån som är avgiftsfria. 
 • Kraven hos Mobillån är högre än hos många konkurrenter. Du måste tjäna 150 000 kr/år även om du bara vill låna några tusenlappar och Mobillån accepterar inte ansökanden med betalningsanmärkningar. Många konkurrenter har inget specifikt inkomstkrav och accepterar anmärkningar. Vi på Smartekonomi.se ser förvisso inte dessa lite hårdare krav som en nackdel, vi tycker snarare att det är bra att de har det. Det minskar risken för att deras kunder får betalningssvårigheter. 

Rekommendationer

Smartekonomi.se rekommenderar inte att folk tar högkostnadskrediter överhuvudtaget, så därför kan vi inte rekommendera Mobillån heller. En kontokredit med en ränta på 39% riskerar att bli en mycket dyr historia om man betalar tillbaka det man lånat i en långsam takt. Och om man dessutom plockar ut det man har satt in igen, blir det ännu dyrare. 

Men inom sin nisch erbjuder Mobillån förmodligen att bra lån. Det har alla de egenskaper smidiga snabblån brukar ha. Du får ditt lån direkt efter att ansökan godkänns under kontorets öppettider, det betalas även ut på helgen, ingen UC tas och det är relativt lätt att få, bara du klarar av Mobillåns grundkrav. Så visst, om du specifikt är ute efter ett SMS lån (läs högkostnadskredit) är Mobillåns produkt inget dumt alternativ. Det finns dock billigare snabblån, alltså snabblån som inte är högkostnadskrediter, t ex Tryggkredit erbjuder ett sådant lån. Men naturligtvis bör du öppna en vanlig kontokredit hos banken eller ta ett vanligt privatlån istället om du har möjlighet, det blir mycket billigare. 

Publicerad 2021-09-03

Läs också

Frogtail

Frogtail erbjuder snabblån på 5 000 – 40 000 med en löptid på 1 – 5 år …