Monetti

Monetti erbjuder två olika sorters krediter, SMS lån och kontokrediter, som båda har en årsränta på 39%. Det stämmer, båda produkterna är så kallade högkostnadskrediter, dvs lån som har en ränta på 30 – 40%. Det är dock ganska typiskt för den här sortens lån, alltså lån som betalas ut mycket snabbt, som är lätta att få och som har ett lägre lånebelopp än privatlån. Och precis som Monettis närmsta konkurrenter erbjuder de kontokrediter och SMS lån utan UC. Utöver allt det här accepterar Monetti även ansökningar från folk med betalningsanmärkningar. Ja, allt som brukar vara typiskt för SMS lån finner du hos Monetti.

Smartekonomi.se rekommenderar dock inte att du tar en högkostnadskredit överhuvudtaget, men om du struntar i det vågar vi i alla fall påstå att Monettis lån inte är sämre än något annat SMS lån. Och om man kunde bortse från den höga räntan erbjuder Monetti faktiskt riktigt bra krediter. 

Det viktigaste med Monettis krediter

 • Belopp: 3 000 – 30 000 kr vid kontokredit, 2000 – 30 000 kr vid SMS lån.
 • Löptid: Flexibel vid kontokredit, 1 – 12 månader vid SMS lån. 
 • Utbetalning: Om din ansökan beviljas innan kl. 13:00 en vardag får du pengarna redan samma dag, annars nästkommande bankdag. Kunder hos Nordea måste dock bli beviljade innan kl.10:30 om de vill få lånet samma dag.
 • Återbetalning: En faktura skapas den 14:e varje månad och den ska betalas senast den 28:e.
 • Amorteringsform: Flexibel vid kontokredit, annuitet vid SMS lån.
 • Betalningsfria månader: Nej.
 • Kreditupplysningsbolag: Bisnode. 
 • Kredit med BankID: Ja.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: Inget speciellt krav, men du måste ha en deklarerad inkomst.
 • Anställningsform: Ingen specifik. 
 • Åldersgräns: 18 år.  
 • Kredithistorik: Hos Monetti kan du låna pengar även om du har betalningsanmärkningar.
 • Övrigt: Du måste vara folkbokförd i Sverige och inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden. 

Lånekostnad kontokredit

 • Uppläggningsavgift: 350 kr. 
 • Administrativa avgifter & aviavgifter:  Uppläggningsavgift 350 kr, aviavgift 15 kr/mån samt uttagsavgift 50 kr per uttag.
 • Ränta: Bunden årsränta på 39%.   

Räkneexempel: En kredit på 15 000 kr med återbetalning i 1 år (12 inbetalningar) och en bunden ränta på 39% ger en effektiv ränta på 53,2% inklusive avgifter vid ett uttag. Månadsbetalningen blir 1 752 och den totala inbetalningen 21 032 kr, varav 6 032 kr är kreditens kostnad.

Lånekostnad SMS lån

 • Uppläggningsavgift: 350 kr. 
 • Administrativa avgifter & aviavgifter: Uppläggningsavgift 350 kr, aviavgift 45 kr/mån. 
 • Ränta: Bunden årsränta på 39%.   

Räkneexempel: En kredit på 8 000 kr med återbetalning i 6 månader (6 inbetalningar) och en bunden ränta på 39% ger en effektiv ränta på 89% inklusive avgifter. Månadsbetalningen blir 1 595 kr och den totala inbetalningen 9 569 kr, varav 1 569 kr är kreditens kostnad.

Kontakt & företagsinformation

 • Öppettider: Kundtjänst har öppet måndag till fredag 08:00-18:00, lördag och söndag 10:00-15:00.  
 • Mailadress: info@montetti.se.
 • Telefonnummer: 08-588 581 00.
 • Adress: Folkefinans AS, Götgatan 78, box 4285, 102 66 Stockholm.
 • Org. Nr: 516404-7044.
 • Bolag: Folkefinans AS Norge Filial Sverige. 

Det här är en högkostnadskredit . Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Lite om Monetti

Bakom Monetti finner vi Folkefinans AS som är ett norskägt kreditbolag, men när du ansöker i Sverige handläggs din ansökan i Sverige. Folkefinans har nämligen en filial i Stockholm. Utöver Monetti äger Folkefinans även Kredit365 och Frogtail, som också erbjuder snabba små lån. Hos Kredit365 kan du emellertid inte låna mer än 5000 kr och hos Frogtail kan du låna upp till 40 000 kr istället för 30 000 kr som hos Monetti. Dessutom är Frogtails lån ingen högkostnadskredit eftersom deras lån har en årsränta på 26%.

Lite om Monettis två krediter

Som sagt, Monetti erbjuder två olika krediter. Den ena är deras kontokredit och den andra är deras SMS lån som har en fast löptid. Monetti har valt att behålla sitt lån med en fast löptid på 1 – 12 månader till skillnad från de flesta av deras konkurrenter. När räntetaket på 40% infördes för något år sedan blev nämligen nästan alla snabblån och SMS lån kontokrediter. Det finns såklart en lönsamhet i att erbjuda en kredit som kan användas om och om igen, men Monetti valde ändå att behålla sitt gamla SMS lån vid sidan av sin nya kontokredit.

Skillnaden mellan ett vanlig SMS lån och en kontokredit är ganska enkel att förklara. Ett SMS lån har en fast betalningsplan som du måste följa och när löptiden är slut är du av med lånet. En kontokredit kan du utnyttja hur länge som helst, bara du har ett saldo kvar på ditt konto. Och i princip väljer du själv hur mycket du betalar varje månad. 

Varför låna pengar av Monetti?

Trots den höga räntan är det faktiskt ganska många som lånar pengar av Monetti. Det finns flera orsaker till det:

 • De som vill låna pengar snabbt vänder sig till kreditgivare som Monetti. Hos Monetti får du dock inte pengarna direkt efter att ansökan godkänns vilket du kan få hos många av deras konkurrenter. Orsaken till det är att Monetti inte gör direktöverföringar till bankkonton. Däremot kan du få pengarna lite senare på dagen om din ansökan beviljas innan kl. 13:00 en bankdag. Det är inte speciellt långsamt det heller. 
 • Monetti erbjuder SMS lån utan UC och det anses vara bra när man ansöker om ett SMS lån. Och det stämmer faktiskt. Det ser aldrig bra ut att en ansökan om SMS lån syns i UC:s kreditupplysning, det brukar påverka kreditbetyget negativt. Om kreditgivaren tar sina kreditupplysningar hos ett annat kreditbolag bibehålls således kreditbetyget. 
 • Det är ganska lätt att bli beviljad hos Monetti. De har ju inget specifikt inkomstkrav och inte heller kräver de en fast anställning. Inte nog med det, hos Monetti är betalningsanmärkningar inget hinder. Allt det här gör att många som inte kan få lån hos banken vänder sig till Monetti, trots att räntan är hög. 

Nackdelar med Monetti

 • Räntan. Ja, en årsränta på 39% är självklart en stor nackdel som inte går att ignorera. De flesta som tar ett privatlån får en ränta på 5 – 10% och i bästa fall kan man få en ränta på ca 3% om man har en riktigt god kreditvärdighet. 
 • Monettis kontokredit och SMS lån har en uppläggningsavgift på 350 kr och aviavgifter, dessutom har deras kontokredit en uttagsavgift. Det finns faktiskt SMS lån som inte har några avgifter. 

Rekommendationer

Om du specifikt är ute efter ett SMS lån är Monetti kanske något för dig. Det har alla de ”fördelar” som ett SMS lån förväntas ha. Det är snabbt, ingen UC tas och det är ganska lätt att bli beviljad. Vi skriver ”fördelar” inom citationstecken eftersom vi inte är så säkra på att snabbhet och att det är lätt att bli beviljad är några fördelar egentligen. Det kan locka till impulsiva lån och folk som inte borde låna kanske gör det ändå. 

Men vilken av Monettis krediter ska man då välja om man vill låna pengar av just Monetti? Det kan du bara själv svara på. Om du vill ha en kredit du kan använda vid upprepade tillfällen är Monettis kontokredit ditt självklara val, annars tycker vi nog att deras SMS lån är snäppet bättre. Orsaken till det är att en kontokredit som utnyttjas gång på gång kan bli mycket kostsam i längden. Ett SMS lån som betalas tillbaka inom 1 – 12 månader blir du ju av med efter att löptiden är slut. 

Smartekonomi.se rekommenderar dock att du försöker få ett privatlån istället för att ansöka om ett SMS lån. Det är extremt mycket billigare. 

Uppdaterad 2021-11-04

Läs också

Frogtail

Frogtail erbjuder snabblån på 5 000 – 40 000 med en löptid på 1 – 5 år …