Nordnet

Nordnet är en slags nischbank som framförallt fokuserar på småsparare och det har de lyckats riktigt, riktigt bra med. De har en mycket hög kundnöjdhet, vilket den ansedda ekonomitidningen/ekonomisajten Privata Affärer kan vittna om. Nordnet är deras läsares favoritbank och dessutom utsåg tidningen Nordnet till årets bank 2022. Det är inget dåligt betyg precis. Även om fokuset ligger på sparande i aktie- och fonddepåkonton, investeringssparkonton och vanliga sparkonton erbjuder de även förmånliga privatlån och bolån.

Förövrigt är Nordnet en helektronisk plattform och de har inga fysiska banker du kan besöka. Det är knappast ovanligt idag och är ingen större nackdel. Handen på hjärtat, hur många gånger har du egentligen besökt det senaste året? Nu ska vi ge dig en liten översikt om hur du kan spara pengar hos Nordnet, och sedan titta på deras privatlån och bolån.

Nordnets viktigaste tjänst – sparande

Nordnet är som sagt i första hand en bank för småsparare, en slags sparbank helt enkelt. Deras tjänster för placerande i värdepapper, såsom aktier och fonder, är mycket uppskattade av många. Och det är inte heller illa att Privata Affärer utsåg Nordnet till årets bank 2022. Det är således en grym bank för dig som vill spara pengar. 

Aktie- och fonddepå

Om du har en aktie- och fonddepå kan du kvitta dina vinster mot dina förluster i deklarationen och får rösträtt för dina aktier. Hos Nordnets är aktie- och fonddepåer en av deras viktigaste och bästa tjänster. Du betalar inga avgifter alls för ditt depåkonto där du har dina aktier, fonder och pengar. Naturligtvis betalar du courtage när du köper och säljer aktier, men så länge du inte köpt aktier för mer än 80 000 kr handlar du helt gratis på Stockholmsbörsen. Och courtaget för inköp på de andra nordiska börserna är endast 1 krona. Om du handlar aktier på börserna i USA, Kanada eller Tyskland betalar du 9 kronor. Det är alltså perfekt för den som vill börja spara pengar på börsen. 

Andra former av sparande

 • Investeringssparkonto. Det här är ett bra alternativ, eller ett komplement, till aktie- och depåkontot. Istället för att deklarera dina vinster och förluster betalar du en relativt låg skatt för värdet på ditt innehav under året om du har ett investeringssparkonto.
 • Pensionssparande och barnsparande i kapitalförsäkring eller i värdepapper som aktier och fonder. 
 • Sparkonto. Precis som alla Nordnets konton skyddas även deras sparkonto av den statliga insättningsgarantin. För närvarande får du 1% i sparränta om du har mindre än 1 miljon på ditt sparkonto, annars är den 1,5%. 

Det viktigaste med Nordnets privatlån

 • Belopp: 20 000 – 500 000 kr.
 • Löptid: 1 – 15 år 
 • Handläggning och utbetalning: Normalt behandlas ansökan inom 24 timmar under vardagar. Efter att du skrivit under låneavtalet med BankID tar det normalt högst tre bankdagar tills pengarna finns på ditt bankkonto.
 • Återbetalning: Lånet ska helst betalas tillbaka med autogiro.
 • Amorteringsform: Annuitetslån. 
 • Betalningsfria månader: Ja, upp till 3 gånger om året, men inför varje tillfälle måste du ha gjort tre inbetalningar utan försening.
 • Kreditupplysningsbolag: UC.  
 • Lån med BankID: Ja.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 200 000 kr/år. 
 • Anställningsform: Helst fast anställning, men även andra inkomstformer kan accepteras, t ex från eget företag. 
 • Åldersgräns: 25 år och lånet måste vara färdigbetalt innan du fyller 71 år. 
 • Kredithistorik: Du får inte ha några betalningsanmärkningar och inget skuldsaldo hos Kronofogden. 

Lånekostnad

 • Uppläggningsavgift: 429 kr. 
 • Administrativa avgifter & aviavgifter: 0 kr/mån vid autogiro, annars 30 kr/mån. 
 • Ränta: Årsränta 3,9 – 10,9%.  

Räkneexempel: Ett annuitetslån på 200 000 kr med en löptid på 10 år (120 inbetalningar) och en rörlig ränta på 4,85% har en effektiv ränta på 4,96% inklusive avgifter vid autogiro. Månadsbetalningen blir 2111 kr och den totala inbetalningen 253 343 kr, varav 53 343 kr är kreditens kostnad.

Om Nordnets bolån

Nordnets har för närvarande en förhandlingsfri bolåneränta på 4,34%. Du behöver alltså inte förhandla hit och dit, pruta osv. Det går dock att få en av marknadens lägsta listräntor om du har ett sparande hos Nordnet. Om du har ett sparande på 2,5 – 5 miljoner hos dem får du en boränta på 3,39% och det är riktigt bra, men om du har ett ännu större sparande blir räntan ännu lägre. Som lägst är den 2,95% om du har ett sparande på 15 miljoner eller mer hos dem.

Hos Nordnet kan du ta ett bolån upp till 15 miljoner kronor men det beror såklart på din betalningsförmåga också. Den högsta belåningsgraden är dock 50% så detta bolån lämpar sig framförallt för dig som redan haft en bostad som du har sålt. Du måste vara privatkund och ha en aktie- och fonddepå hos Nordnet för att få ta deras bolån. 

Kontakt & företagsinformation

 • Öppettider: Kundtjänst har öppet 08:30-19:00 måndag till torsdag och 08:30-18:00 på fredagar. Mäklarna för orderläggning har öppet 08:00-17:46 måndag till fredag, för orderläggning i USA har de öppet 15:30-22:00. Kundtjänst för privatlån har öppet 08:00-20:00 måndag till torsdag och 08:00-18:00 på fredagar. 
 • Mailadress: info@nordnet.se
 • Telefonnummer kundservice: 010-583 30 00.
 • Adress: Nordnet, Box 300 99, 104 25 Stockholm.
 • Org. Nr: 559073-6681 (Nordnet AB),  516406-0021 (Nordnet Bank AB),  516406-0286 (Nordnet pensionsförsäkrning AB).
 • Bolag: Nordnet AB, Nordnet Bank, Nordnet pensionsförsäkring. 

Rekommendationer

Som du säkert redan har märkt gillar vi Nordnet skarpt. Det är utan tvekan en riktigt bra bank för sparande. Deras konton har inga avgifter och aktie- och fonddepån har extremt låga courtageavgifter för nya småsparare. Deras plattform är mycket funktionell och överskådligt, och de förklarar lättförståeligt hur deras tjänster fungerar, något som är bra för nybörjare. Dock bör du i första hand placera dina pengar på deras aktie- och depåkonto eller investeringssparkonto eftersom räntan på deras sparkonto är lägre än hos många andra banker.

Deras privatlån och bolån är inte heller att förakta, de har mycket rimliga räntor och villkor. Och det är lite kul att folk som sparat mycket kan få riktigt förmånliga bolåneräntor. Däremot är det lite synd att man inte kan låna upp till 85% av bostadens marknadsvärde. Den högsta belåningsgrad du kan få är 50% och det är inte tillräckligt för många. Om du däremot redan har en bostad, med låg belåningsgrad som du ska sälja, kan lånet kanske vara stort nog. 

Kort och gott, Nordnet är definitivt en bank vi varmt kan rekommendera, inte minst för dig som vill spara pengar

Publicerad 2023-02-07

Läs också

Smspengar

Smspengar erbjuder SMS lån på 1 000 – 30 000 kr med en flexibel återbetalning. Deras lån …