Det finns egentligen bara två (självklara) sätt att förbättra sin ekonomi. Antingen drar du ner på dina utgifter eller ökar dina inkomster. Eller varför inte både och om du verkligen vill boosta din ekonomi?
Det är sällan svårt att minska sina utgifter egentligen, det kräver oftast ”bara” riktig envishet och uppoffringar, men det är sällan fullt så enkelt att öka sina inkomster. Men visst går det ofta att göra det om man verkligen vill och försöker, åtminstone brukar man kunna skaffa några extrainkomster.
Vi på Smartekonomi.se ska nu visa dig några olika sätt som kan öka dina inkomster. Allt kanske inte funkar för just dig men förhoppningsvis hittar du några bra tips som du kan ta tillvara på. Det finns flera strategier som kan öka dina inkomster, så här ser fyra av dem ut:
- Skaffa extrainkomster, t ex online.
- Starta eget.
- Byt arbetsplats.
- Placera din pengar på börsen så att du får en passiv inkomst.
Vi ska nu kolla närmare på dessa tre strategier. Observera att ingen av de varumärken vi nämner i texten har vi fått betalt för. Vi gör alltså ingen smygreklam.
Skaffa extrainkomster
Ett sätt att öka sin inkomst är att skaffa extrainkomster. Det behöver inte alls vara så svårt som det kanske låter. En del av följande tips kanske verkar lite självklara och banala men ibland är man blind för det mest uppenbara så därför har vi med dem också. En del tips hjälper dig bara tillfälligt eftersom de inte ger en löpande inkomst (t ex sälja prylar) och en del kanske till och med gör att du kan leva på det i framtiden.
Vi börjar med att ge dig 6 tips på olika extrainkomster och sedan ytterligare 8 tips för dig som vill tjäna pengar online.
6 tips på extrainkomster
- Sälj prylar och kläder som du inte längre behöver. Rota igenom dina lådor, din klädkammare och ditt förråd. De enklaste ställena att sälja prylar är på Tradera och Blocket). Du kan naturligtvis även sätta upp lappar på anslagstavlor som finns vid vissa livsmedelsbutiker.
- Köp och Sälj. Om du är lite finurlig kan du köpa saker på nätet och sedan sälja dem med vinst. Du kanske hittar ett klipp på Tradera eller eBay och kan sedan försöka sälja det på samma eller någon annan handelsplats. Ibland kanske du kan köpa ett större parti av något billigt och sedan sälja varorna styckvis och på så sätt göra vinst. Det är många som tjänar pengar genom att köpa och sälja saker på nätet. Det kräver dock att du lägger ner lite tid och att du har koll på marknaden för det du köper och säljer.
- Hyr ut. Har du en sommarstuga, en friggebod på tomten eller ett rum som står tomt? Då kanske du kan hyra ut det.
- Sälj tjänster. Du kanske kan utföra enkla jobb som gräsklippning, dela ut reklam, sitta barnvakt eller gå ut med andras hundar? Det klarar de flesta av. Om du har några större kunskaper inom något område, kanske du kan utnyttja det.
- Leta efter extraknäck. Du kanske kan hitta något vikariejobb eller en timanställning i en skola, butik eller på en restaurang.
- Spara pengar och låt dem växa, exempelvis placera dina sparpengar på ett sparkonto med bra avkastning, i fonder eller låna ut pengar via ett P2P-bolag.
Tjäna pengar online
Du kan också tjäna pengar online och ha det som en extrainkomst. Det finns massor av sätt att tjäna pengar online så därför har vi valt att ta upp det här under en separat rubrik. Här ska vi ge dig några exempel på åtta sådana extrainkomster.
- Svara på enkäter online och få betalt för det. Det ger ofta inga större inkomster att svara på enkäter och undersökningar online men om du anmäler dig till flera ställen kan det bli en slant. Många bäckar små, som man brukar säga.
- Skriv för pengar. Det finns en massa sajter som söker skribenter, eller content writers som det brukar kallas. De flesta webmasters kräver inte att skribenterna har någon speciell utbildning för att få skriva, men de brukar vilja se ett arbetsprov innan de anlitar någon. Ibland kan de vilja att man skriver om ett visst ämne för att se hur man skriver. Som internetskribent kan du tjäna alltifrån 10 öre per ord upp till 1 kr/ord. Vanligast brukar vara 30 – 60 öre per ord. En vanlig A4-sida i Word brukar innehålla cirka 500 ord vilket innebär att man i normala fall tjänar 150 – 300 kr per A4. På SEO-forum söker de ofta skribenter och där kan du även lista dig som skribent.
- Sälj din e-bok online. Om du har skrivit en bok och inte lyckats få den publicerad hos ett bokförlag kan du alltid testa att ge ut den som e-bok. Du kan exempelvis ladda upp den på Amazon och om någon köper boken får du betalt.
- Sälj dina bilder online. Det finns en massa bildbanker, t ex Shutterstock, där du kan ladda upp bilder. Om någon köper dina bilder får du betalt.
- Tjäna pengar på sociala medier. Det är många som tjänar pengar på sitt Youtube- och Instagram-konto, inte minst så kallade Influencers. De tjänar ofta pengar på att göra PR för diverse produkter i sina poster och Youtube-videor. Även okända människor kan emellertid tjäna pengar på Youtube genom att låta Youtube placera en reklamsnutt i början av videon. Ibland kan man ha reklam på flera ställen i videon.
- Öppna en E-shop där du säljer olika produkter. Det här är ett stort ämne som vi kommer att skriva mer om vid ett senare tillfälle.
- Recensera spel, filmer och musik. Det finns en del sajter som söker amatörrecensenter som sedan får betalt för sina recensioner.
- Gör en hemsida som innehåller reklam. Det enklaste sättet att tjäna pengar på det här är att skapa en hemsida i WordPress och sedan vända dig till ett så kallat affiliatenätverk där du får din reklam. Det finns folk som lever på det här. Det här är också ett stort ämne vi tänker gå igenom noggrannare i en kommande artikel.
Starta eget
Om du behöver öka din inkomst kanske det inte är så dumt att fundera på om du ska starta eget. Du kanske kan starta eget vid sidan av ditt vanliga arbete och ha det som en extrainkomst. Om det går bra kanske du kan skala upp och göra det till ditt heltidsarbete. Skulle du däremot vara arbetslös eller om du vantrivs med ditt nuvarande jobb kanske det är lika bra att satsa på att göra det till ditt heltidsjobb på en gång.
Om du är sugen på att starta eget ska du läsa vidare i vår artikel om att starta eget. Där hittar du mängder av information och tips som har med eget företagande att göra.
Byt jobb
Det är inte alltid så lätt att byta till ett jobb där man får en bättre lön. Det kanske är dåliga tider med få arbetstillfällen eller så söker arbetsgivarna inte just din kompetens. Dessutom kanske du trivs på din arbetsplats. Du kanske gillar ditt jobb och har bra arbetskamrater och då är det inte alltid så lockande att byta jobb.
Så här är det emellertid inte alltid. Många gånger finns det arbetsgivare som söker just din kompetents och om du har goda vitsord/referenser är det mycket möjligt att du kan få ett nytt jobb.
Men hur hittar man enklast ett nytt jobb? Ibland kan det räcka med att snacka lite med de man känner om man har ett bra nätverk, ibland kan det vara bättre att vända sig till Arbetsförmedlingens platsbank. Idag finns det även en massa privata aktörer som förmedlar jobb, det är bara att googla på ”hitta jobb”, ”söka jobb” eller liknande så dyker det upp massor av jobbförmedlingar. Du kan såklart också kontakta arbetsplatser på eget initiativ, även om de inte annonserar ut några lediga tjänster. Ibland kan de ändå behöva kompetent personal.
Om du skulle får ett bra jobberbjudande med bättre lön är det inte heller omöjligt att din nuvarande arbetsgivare höjer din lön om du lovar att stanna kvar.
Lite längre fram ska vi skriva en artikel om hur du ökar dina chanser att få ett nytt jobb. Då kommer vi att titta mycket närmare på det här.
Vi hoppas att du får användning av någon eller några av de idéer vi precis visat dig. Om inte annat kanske de har hjälpt dig att få igång nya tankebanor som tillslut kan öka dina inkomster.
Placera dina pengar
Det är aldrig fel att ha en passiv inkomst, och den vanligaste passiva inkomsten kommer från placeringar på börsen. Om du lyckats skramla ihop lite pengar, utöver de du har som buffert, bör du köpa fonder och aktier för pengarna. Du kan även placera pengarna på ett sparkonto men det ger ingen bra avkastning idag. Sparräntorna brukar vara på 0 – 1%, vilket kan jämföras 8% som varit börsens genomsnittliga avkastning sedan år 2000.
På lång sikt är det alltså mycket bättre att spara pengar på börsen än på ett sparkonto. Det kan ge en ganska hög passiv inkomst i förhållande till de pengar du placerat. Om du aldrig placerat pengar på börsen tidigare och kanske inte sparat överhuvudtaget ska du läsa vår artikel om hur du får dina pengar att växa. Där får du en massa bra tips om hur du bör placera dina pengar och en steg-för-steg guide för nybörjare.
Uppdaterad 2021-01-04