Så sänker du utgifterna för barnen

Här ska vi ge dig 12 spartips som sänker utgifterna barnen. Innan vi presenterar våra 12 spartips för barnens kostnader vill vi säga någon som sagts förr men som bör sägas igen. Att ägna tid med barnen är viktigare än att kompensera tiden med en massa saker. 

Barn blir inte lyckligare av att få en massa dyra prylar istället för uppmärksamhet av sina föräldrar. Det är inte så att man behöver ägna all sin lediga tid åt barnen, men att ha regelbunden kvalitetstid med dem är viktigt. Det kostar ingenting, förutom tid. 

12 spartips för barnens kostnader

  1. När du köper kläder till småbarn ska du hellre titta på priset än kvaliteten. Barn växer som bekant så även om kvaliteten inte är den bästa brukar de flesta kläder hålla tills barnen växt ur dem. 
  2. Om barnet har ett yngre syskon ska du såklart spara urvuxna kläder så att syskonet kan använda det sedan. I så fall kan det trots allt löna sig att köpa kläder av något bättre kvalitet så att kläderna håller till två barn eller fler. Naturligtvis kanske äldre barn inte alltid vill ta över det äldre syskonets kläder, men när det gäller små barn brukar det inte spela någon roll. 
  3. Köp kläder under de stora reorna, t ex vinterrean och sommarrean, men se till att kläderna är förstora så att de kan användas under nästa säsong. Ja, de stora reorna brukar ju vara i slutet av säsongerna. 
  4. Det är aldrig fel att handla begagnade barnkläder i second hand-butiker, på basarer och på nätet, t ex Tradera och Blocket. Många gånger kan man hitta i stort sett oanvända barnkläder där, eller i alla fall kläder i mycket fint skick. Det är inte bara bra för din plånbok, det är bra för miljön också. 
  5. Kolla om någon bekant, som också ha småbarn, har några urvuxna barnkläder som bara skräpar. Du kanske kan få köpa dem billigt eller kanske till och med får dem gratis. 
  6. Det är klart barn måste få ha en del leksaker trots att det inte är så billigt. Om du vill köpa nya leksaker lönar det sig ofta att köpa dem på nätet. Där kan du även enkelt se vilka butiker som är billigast. Annars är det såklart betydligt billigare att köpa begagnat på Tradera, Blocket eller liknande. På Facebook brukar det också finnas lokala köp- och säljsidor som du kan kolla in. Tänk på att framförallt små barn inte bryr sig om vad saker kostar. Många gånger tycker de att de billigaste och enklaste leksakerna är roligast. 
  7. Köp inte onödigt dyra julklappar och presenter. Små barn bryr sig sällan om vad saker kostar och det är inte sällan den dyraste presenter ligger och skräpar i ett hörn medan de billigare används flitigt.
  8. Alla barn bör ha en cykel, det här liksom till i det här landet. Cyklar kan dessvärre vara riktigt dyra, så köp helst en billig cykel på typ Biltema eftersom barnet om något år i alla fall måste ha en större cykel. Om cykeln ska ”ärvas” av ett eller flera syskon kan det dock vara värt att köpa en cykel av lite bättre kvalitet. Det är inte heller fel att fråga vänner, släktingar och arbetskamrater om de har någon barncykel som inte används. Naturligtvis kan du även köpa begagnade cyklar via annonser på nätet, men dessvärre är många av de begagnade cyklarna som säljs där stulna. Om du hamnar hos en person som har många begagnade cyklar till salu bör du vara försiktig. Det känns ju inte bra att gynna hälare, eller? 
  9. Använd ditt kommunala bibliotek flitigt. Där brukar det numera inte bara finnas böcker och serietidningar, många bibliotek låna ut spel och filmer också. 
  10. Nöjen och hobbies kan vara dyra, men det finns billiga och gratis nöjen också. De flesta orter har en fritidsgård och lekparker, något som de flesta barn uppskattar. En liten upplåsbar barnpool kan rädda många sommardagar och det kostar inte mycket, annars är det gratis att vara på stranden.
  11. Gör egen barnmat, det brukar bli mycket billigare än barnmat på burk. Det är bara att söka på ”gör egen barnmat” på nätet så hittar du en massa recept på seriösa hemsidor. 
  12. Försök att börja potträna barnen när det är två år gammalt. Blöjor är inte billiga precis och det är både skönt för dig och barnet när blöjan är väck. 

Det är ju inte bara barn som kostar pengar hos en familj, så det räcker inte alltid med att bara sänka utgifterna för barnen. Vi på Smartekonomi.se rekommenderar därför att du även läser våra andra spartips som du hittar här: Minska dina hushållskostnader, spartips för mat, minska din elförbrukning och minska dina resekostnader.

Publicerad 2020-09-29

Läs också

Spartips för mat

Här ger vi dig 21 generella tips på hur du drar ner på dina matkostnader. Läs …