Så undviker du internetbedrägerier

Internetbedrägerier är tyvärr ett vanligt förekommande fenomen idag. Bedragare skickar mail som är ämnade att lura dig och hackare gör allt för att komma åt känsliga uppgifter som personnummer, bankkontonummer och kreditkortsnummer. Det här måste du såklart råda bot på!

I denna artikel ska Smartekonomi.se visa dig hur du kan undvika bedrägerier på nätet. Vi ska också visa dig hur du slipper att drabbas av spionprogram, som kan komma åt dina personliga uppgifter, och hur du undviker att få dina konton på sociala medier kapade. Och en del annat som gör ditt liv på nätet säkrare.

Läs även vår artikel Skydda dig mot ID-kapning och ID-stöld, för där får du ännu fler tips på hur du slipper bedrägerier och få din identitet kapad. I denna artikel fokuserar vi mest på internetsäkerhet och hur man undviker bedrägerier på nätet.

Skicka aldrig känsliga uppgifter i meddelanden eller per mail

Skicka aldrig känsliga uppgifter med e-post eller i meddelanden. Du ska aldrig skicka personnummer, bankkontonummer, kreditkortsnummer och liknande per e-post, inte ens till folk du litar på. Sådan information kan avlyssnas av elakt sinnade hackare. Detsamma gäller meddelanden som skickas i sociala appar som t ex Messenger. Det finns dessutom risk att någon kan ha kommit åt dina inloggningsuppgifter och då har de inga som helst problem att komma åt känslig information.

Använd inte samma lösenord 

Använd inte samma lösenord på flera ställen. Om du gör det och ditt lösenord läcker ut på en sajt finns det risk för att många av dina konton och inloggningar kommer att kapas. Det har faktiskt förkommit en hel del fall då en webbsajt hackats och hackaren kommit över användarnas inloggningsuppgifter. Om du då har samma lösenord på en massa andra sajter, i sociala medier och kanske även på platser där du har känsliga uppgifter kan du drabbas hårt. Bedragaren kan utge sig för att vara du på sociala medier och komma åt känsliga uppgifter som personnummer på andra platser. Det är inte optimalt!

Skapa svårknäckta lösenord

Använd svårknäckta lösenord på nätet. Idag är det inga större problem att ha en massa olika lösenord som är omöjliga att komma ihåg. Om du t ex använder iPhone kan du spara alla de lösenord du använder på nätet (i webbläsaren Safari) i din telefon. Och om du använder Chrome kan du spara dina lösenord hos Google. Det finns alltså ingen ursäkt för att inte använda krångliga lösenord. Helst bör lösenordet bestå av både stora och små bokstäver, siffror och tecken. Du bör undvika att använda hela ord och sådant som kan förknippas med dig, t ex dina barns namn. 

Låt dig inte luras av e-postbedragare

Öppna inte e-post som är okänd för dig och klicka definitivt inte på några länkar i sådan epost. Länkarna kan leda till infekterade sajter som i slutänden kan leda till att din enhet drabbas av virus eller spionprogram. Det finns dock många andra bedrägerier som sker via e-post. Här ska vi ge dig några exempel: 

  • Det finns mail som påstår att du har virus i datorn och ber dig installera en fil för att ta bort det på en hemsida mailet länkar till. Men faktum är att den fil de vill att du ska ladda ner är ett virus, eller snarare ett spionprogram som är ämnat att se allt du gör på din dator. 
  • En del mail påstår att du har pengar på ett bitcoinkonto som du kan plocka ut. Det är såklart en bluff. Det enda de vill är att komma åt sådant som kontonummer eller liknande. 
  • Sedan finns de klassiska mailen som ibland kallas för Afrikamailen. Det är när någon påstår att de har x antal miljoner euro som de behöver få ut ur sitt land på grund av oroligheter och om du hjälper till får du en belöning på typ halva summan. Naturligtvis är de bara ute efter ditt bankkontonummer eller liknande. 
  • Mailet påstår att din bank eller någon myndighet vill att du ska logga in på en hemsida för att rätta till ett problem, men sådana mail skickar varken banker eller myndigheter. Om du skulle få ett mail som du tror kan vara äkta för att det kommer från din bank eller en myndighet ska du ändå inte följa länken i mailet. Då ska du istället besöka bankens eller myndighetens hemsida genom att skriva in den riktiga adressen i din webbläsare.

Fler tips om hur du skyddar dig mot bedragare och hackers

  1. Du bör inte använda ditt kreditkort på okända sajter. Om du är osäker på om sajten är seriös bör du kolla upp vad den har för omdömen. Skulle det vara en svensk e-handelssajt kan du se vad den har för omdömen på Prisjakt eller Pricerunner (nej, vi samarbetar inte med dessa sajter). Försäkra dig om att webbadressen är korrekt och att webbadressen börjar med https, inte bara http, för då kan inte trafiken på sajten avlyssnas. Du bör aldrig använda ditt kreditkort på en sajt som inte börjar med https, för då är den inte säker.
  2. Använd gärna ett separat kort för e-handel, ett kort du för över pengar till innan du ska göra ditt köp. Eller använd en annan betalmetod, t ex Paypal (sponsrat omnämnande). Om du använder en betalmetod som Paypal behöver du ju inte uppge något kortnummer när du gör ditt köp. Om du använder en iPhone och sajten accepterar Apple Pay är det en bra och säker betalmetod. 
  3. Uppge aldrig personliga uppgifter på sajter vars webbadress inte börjar på https. Var överhuvudtaget noga med var du skapar konton och var försiktig med vilka uppgifter du lämnar ut. Du bör helst aldrig uppge ditt personnummer, förutom på myndighetssajter, hos försäkringsbolag, banker, kreditbolag och liknande. 
  4. Använd ett bra antivirusprogram i din dator. Det stoppar alla slags sabotageprogram såsom virus och spionprogram. Det är extra viktigt när du använder Windows, men det är inte helt fel att ha ett i en Mac också, eftersom dessa datorer också har drabbats av sånt här. 
  5. Installera gärna en riktigt bra brandvägg från tredje part om du använder Windows, eftersom de brukar vara bättre än Windows egen brandvägg. En brandvägg håller koll på trafiken till och från din dator. 
  6. Använd även antivirus i din mobiltelefon.
  7. Se till att operativsystemet och dina appar alltid är uppdaterade till den senaste versionen. Det gäller både mobiltelefoner och datorer. 
  8. Ladda inte ner filer från okända sajter, framförallt inte program som ska installeras i din dator. Det finns risk för att programmet inte är vad det utger sig för. Du kanske tror att du installerar ett spel som i själva verket är ett spionprogram.
  9. Backa upp din dator på en hårddisk som inte är ansluten till nätet, då kan ingen hackare komma åt din backup.
  10. Ladda helst bara ner appar från Appstore och Google Play. Det är också bra om apparna funnits ett tag och har många nedladdningar, för då är de troligtvis säkra. 
  11. Läs gärna även polisens tips om hur du undviker identitesintrång.

Publicerad 2021-10-17

About Lars

Läs också

Köpa bil med lånade pengar? Tänk på det här!

Om du ska köpa bil är det flera saker du bör tänka på innan du …