Här ger vi på Smartekonomi.se dig 15 fina spartips som visar dig hur du kan spara pengar när du ska inhandla livsmedel och andra dagligvaror. Mat, tandkräm, tvål och liknande är ju inget man direkt kan strunta i att köpa, men du kan trots allt spara hundratals eller tusentals kronor på dessa inköp om du är lite smart.
Läs också vår artikel om hur du sparar pengar på mat, för där får du fler spartips som har med livsmedel att göra.
15 spartips vid inköp av dagligvaror
- Köp större förpackningar. Många gånger att det som bekant mycket billigare att köpa stora förpackningar både när det gäller torrvaror och färskvaror. Istället för att köpa en förpackning med 2 kilo ris kan du tjäna på att köpa en hel säck på typ 20 kilo. De flesta livsmedelskedjor har förvisso inte såna stora säckar men många städer har mindre nischade butiker som har det, t ex den lilla asiatiska butiken vid gatuhörnet. När det gäller storförpackningar med färskvaror, t ex kött, är det bara att frysa in det du inte använder inom de närmsta dagarna.
- Lusläs livsmedelsbutikernas reklamblad, riv ut kuponger och skriv ned erbjudanden innan du går och handlar. Bunkra det som är riktigt billigt.
- Ta reda på i vilken livsmedelsbutik som brukar vara billigast på kött, vilken som är billigast när det gäller toapapper, vilken som är billigast på mjölk osv. Den stora ICA-butiken kanske är billigast på vissa varor medan Lidl är billigast på annat.
- Det är ofta billigare att köpa frukt och grönt på torget istället för i livsmedelsaffären. Jag handlar ofta frukt och grönsaker på Möllan i Malmö när jag ändå har något ärende inne i stan. Ofta är det mycket billigare än på ICA och de andra livsmedelsaffärerna trots att kvaliteten överlag är lika bra eller bättre.
- Om du gillar en viss typ av mat, t ex asiatisk mat eller mat från mellanöstern, kommer du ofta mycket billigare undan om du köper dina livsmedel i en butik som är inriktad på denna mat. Jag brukar köpa 200 gram stark thailändsk chili för 20 kr i en asiatisk butik, på mitt lokala ICA kostar det 18 kr för 20 gram. Det gör stor skillnad i min plånbok eftersom jag älskar chili.
- Försök att undvika att handla när du är hungrig för du finns det stor risk för att du köper en massa gott skräp som du annars inte skulle ha köpt. Ja, det här känner du säkert redan till. Vem har inte kommit hem med proppfull godispåse, läsk och chips fast det inte var planerat.
- Titta närmare på butikens lågprismärken, ofta deras eget märke. Exempelvis ICA:s egna märken brukar hålla en hög kvalitet fast de är billigare än deras märkesvaror.
- Frysta varor funkar ofta lika bra som färska. Så köp det istället om det är billigare. Okej, frysta bär är kanske ingen höjdare om du ska äta dem som de är men om du bara ska ha dem i yoghurten eller i tårtan funkar det bra.
- Köp toapapper med ett lager för det brukar vara mycket billigare, såvida du tycker det är bekvämt nog.
- Om du inte kan avstå helt från godis, chips och annat snacks bör du bunkra när det är extrapris om du har karaktär. Godiset kan du försluta i plastpåsar och ställa på en sval mörk plats så håller det länge. Om du inte har karaktär och bara äter mer godsaker om du bunkrar så ska du såklart inte göra det.
- Var flexibel när det gäller frukt och grönt. Köp bara de grönsaker och den frukt som är billigast för tillfället. Tomater som kostar över 40 kr kilot är ajabaja.
- Om du hittar något för halva priset för att varan har ett kort datum bör du slå till direkt och frysa in det om du inte ska äta det innan datumet är passerat.
- Välj gärna bort halvfabrikat och färdigmat. Det är betydligt billigare att köpa råvarorna och tillaga maten själv.
- Försök sluta med snus och cigaretter om du kan för tobaksvaror kostar mycket pengar varje månad. I snitt kostar ett paket cigaretter drygt 50 kr och om du röker ett paket om dagen blir det en ganska stor summa. Om du trots din önskan om att spara pengar inte kan (eller vill) sluta röka eller snusa kan du i alla fall begränsa utgifterna. Istället för att köpa ett enstaka paket cigaretter bör du köpa en limpa i taget eftersom det brukar bli billigare. Detsamma gäller för snus, istället för att köpa en snusdosa i taget bör du köpa en hel stock för att få ner kostnaden. Det går även utmärkt att göra eget snus hemma vilket är fullt lagligt. Då köper du råvarorna för 200-300 kr och det räcker till ca 40-50 dosor. Det är även mycket billigare att beställa färdigt snus på nätet.
- Undvik att köpa hem vin, öl eller sprit till helgen så sparar du flera hundra kronor i månaden. Om du ändå vill unna dig en flaska på fredagen kan du få ett välsmakande vin för en billig peng, det är inte alltid det dyraste är bäst. Läs dagstidningarnas och tidskrifternas vinrecensioner på nätet och kolla vilka viner morgon-TV tipsar om så kan du få ett gott vin till ett bra pris.