Spartips för mat

Här ger vi dig 21 generella tips på hur du drar ner på dina matkostnader. Läs gärna även vår artikel om att spara pengar i livsmedelsaffären för där hittar du fler fina spartips som har med mat att göra.

21 spartips för lägre matutgifter

  1. När det är dags att laga middag se till att du får över en portion till nästa dag som du kan ha som matlåda på jobbet. Spara två portioner om du lever ihop med någon så att båda slipper att slänga ut pengar på dagens lunch nästa dag. Du sparar 1000– 2000 kr/mån på det här.
  2. Ta med något mellanmål till jobbet, t ex någon frukt eller smörgås, som du kan äta när du är småhungrig så du inte slänger pengar på godis, fikabröd eller en 10-kronorsbanan på 7eleven när du är småhungrig. Det kan även vara bra att ha något du kan slänga i dig när du är på väg hem.
  3. Om du inte har tillgång till gratis kaffe på jobbet ta med dig en termos med ditt favoritkaffe, det blir betydligt billigare än att fika på cafét och godare än dyrt automatkaffe.
  4. Om du inte kan hålla dig från läsk är det bara att beklaga eftersom det är dyrt att dricka läsk dagligen, men om det här är en lyx du vill unna dig är det bättre att köpa 1,5 eller 2-litesläsk eller en back med flaskor istället för 50-centilitersflaskor. Skulle du ha möjlighet att ställa en läsk i kylen på jobbet ta även med dig en stor flaska dit.
  5. Det finns risk för att man hamnar lite utanför om man aldrig följer med sina kollegor eller vänner när du ska ut och fika, därför bör du såklart följa med till caféet ibland men drick vanligt kaffe eftersom det är billigare än cappucino och kaffe latte som i alla fall mest innehåller mjölk. Skippa även fikabrödet, det är bra både för plånboken och figuren.
  6. Baka eget bröd! Det är jättebilligt att baka eget bröd och om du har tillgång till riktigt bra recept är det mycket godare och nyttigare. Inga tillsatser här inte. Den lilla kostnad du får betala extra i el är försumbar i relation till hur mycket du tjänar på att baka ditt eget bröd. Ett enda bröd kostar 20 – 30 kr i livsmedelsaffären medan det bara kostar bara någon krona att baka det själv. Om du har en familj med flera barn kommer ni att spara hundratals kronor på det.
  7. Det kanske inte alltid är så kul att skippa godsaker som bullar och kakor, men om du vill snåla bör du även baka det själv då blir det inte dyrt alls. Och gott är det också! Och kul!
  8. Om du har fått rester över som inte hamnat i matlådan bör de i alla fall ätas upp. Här finns det tre alternativ: 1) Ät samma mat nästa kväll också. 2) gör en ny måltid av resterna. Om du till exempel har kycklingklubbor över från kvällen innan kan du göra en wok på dem med nya härliga kryddor eller lägga dem i en soppa. 3) Om ni är en familj kan ni äta två dagars resten den tredje dagen, färdiglagad mat håller så länge.
  9. Oavsett hur mycket du klämmer på dina ketchup- och yoghurtförpackningar så får du aldrig ut den sista lilla skvätten. Om du klipper upp förpackningarna och skrapar ur dem kommer du att spara in nästintill en extra portion.
  10. Visst kan det bli tråkigt att alltid snåla när det gäller mat men om du äter extra billig mat t ex varannan eller var tredje vecka kan du spara ett antal hundralappar i månaden. Om du surfar runt lite på nätet kan du hitta riktigt smaskiga recept som bara innehåller billiga råvaror.
  11. De flesta matbutiker har med jämna mellanrum erbjudande på köttfärs och då är det läge att bunkra storförpackningar. Hemlagade köttbullar är både goda och tacksamma att frysa in inför kommande behov. Dessutom är det mycket billigare att göra egna köttbullar än att köpa butikens färdiglagade.
  12. Bekymra dig inte alltför mycket över bäst före datum. De allra flesta varor håller betydligt längre om de har förvarats på rätt sätt och så länge de luktar och smakar bra är det ingen fara att äta dem.
  13. Att äta för mycket är aldrig bra, varken för plånboken eller hälsan. Tvinga inte i dig en extra portion bara för att det är gott utan ät lagom mycket och sluta när du är mätt.
  14. Bröd är något vi svenska äter ganska mycket av men det är kostsamt. Baka ditt bröd själv så sparar du mycket pengar. Två limpor bröd kostar 40-50 kronor i matbutiken men om du bakar själv kan du få upp till fyra gånger så mycket bröd för samma pris. Varför inte baka flera bröd vid ett och samma tillfälle och lägga dem i frysen?
  15. Drick vanligt kranvatten istället för att köpa hem juice, läsk eller saft. Om du tycker att rent vatten är tråkigt kan du alltid ställa en kanna i kylen med några skivor citron, lime eller gurka så har du kallt, välsmakande vatten hela dagen. Häll gärna upp vattnet i mindra flaskor som du kan ta med dig till jobbet så slipper du köpa dyra drycker till lunchen eller mellanmålet.
  16. Se till att äta en rejäl frukost innan du ger dig iväg till jobbet så slipper du känna dig småhungrig innan det är lunchdags. På det sättet sparar du pengar genom att inte springa iväg till Pressbyrån eller caféet för att köpa dyra smörgåsar eller frukter.
  17. Om du har möjlighet att odla egna frukter, bär och grönsaker på tomten är det ett utmärkt sätt att dra ner på matkostnaderna. Egenodlat är inte bara billigt utan även gott och nyttigt.
  18. Kött är ofta dyrt och därför bör du undvika dieter, t ex LCHF och GI, som innehåller mycket kött. Om du ändå vill gå ner lite i vikt bör du istället äta små mängder kött och desto mer av långsamma kolhydrater som fullkornspasta och ris och kombinera det med motion.
  19. Sommar och höst är perfekta årstider för svamp- och bärplockning i skogarna och är det ett bra år kan du fylla frysen med godsaker som kan användas långt in på vintern. Både svamp och bär kostar mycket pengar och under vinterhalvåret är det ännu dyrare.
  20. Om du bor nära en sjö eller havet är det ingen dum idé att prova på att fiska. Det ger dig inte bara möjlighet till frisk luft utan även gratis middag.
  21. Om dina grannar har gott om fruktträd och inte verkar utnyttja allt kan du alltid fråga om du får lova att ta det som blir över. Då sparar du pengar och de slipper slänga fin frukt.

Läs också

Minska dina hushållskostnader

Här ger vi dig 28 tips på hur du minskar dina hushållskostnader, alltså utgifter för …