Tips inför sistaminutenresan

Om du precis som vi gillar att resa men inte tjänar några astronomiska summor pengar har du två alternativ: 1) resa mer sällan än vad du egentligen vill, 2) boka billigare resor. Personligen föredrar jag att resa billigt istället för lyxigt och det kan man göra genom att själv pussla ihop en billig flygresa med en ett billigt boende eller ta en sistaminutenresa. Om du också prioriterar att resa mer och har möjlighet att ta en sistaminuten kan du med lite tur få en riktigt bra resa till ett extremt lågt pris, då behöver du inte kompromissa så mycket.

Här ska smartekonomi.se visa dig när det är billigast att åka sistaminuten till Medelhavet och längre bort, vilket kan passa bra för dig som törstar efter sol och lite miljöbyte. Vi kommer även att titta på vilka andra för- och nackdelar du får om du reser på våren eller hösten och visa dig bad du bör tänka på innan du bokar din sistaminutenresa.

Då är det billigast att resa till Medelhavet

 • Vår. På våren och i början av juni innan skolorna slutar är det som billigast att resa till medelhavet (t ex till Grekland och Spanien) sedan brukar priserna gå upp men det är först efter midsommar som sistaminutenresorna börjar bli lite väl dyra. Om du bokar en sistaminuten på våren kan du förmodligen få tag på en ospecificerad resa för 1000 – 1500 kr, en specificerad resa för 1500 – 2000 kr och flygstolar för 500 – 1000 kr ToR. Det är bra mycket billigare än att boka långt i förväg.
 • Höst. Sistaminutenresorna på hösten brukar vara ungefär lika billiga som på våren, men om sommaren har varit riktigt usel i här Sverige finns det en viss risk för att du får lägga ut ytterligare 500 – 1000 kr per person eftersom efterfrågan blir större då. Precis efter skolstarten brukar det vara som allra billigast.

Fördelar med att åka på våren

 1. Alltid billigt! Du kommer garanterat att hitta en billig sistaminutenresa på våren, jag har följt utvecklingen varje vår sedan 90-talet och det finns inget Reser du på våren kommer du billigt undan, punkt slut.
 2. Grönt och vackert. Landskapet i Sydeuropa är mycket grönare i maj än på sommaren och hösten då det mesta är ganska utbränt på grund av värmen och avsaknaden av regn. Du kan såklart även boka en billig resa till Medelhavet i april men värmen och vädret är inte lika stabilt då, dessutom kan det vara rått inomhus om hotellet, lägenheten eller pensionatet saknar uppvärmning. I januari förra året åkte min familj och jag till det vanligtvis gula och utbrända Malta och blev därför riktigt förvånade över hur grönt det kunde vara där. Ja, det kan verkligen vara vacker vid Medelhavet innan sommaren bränner ut allt.
 3. Bra stämning. Många som jobbar på hotellen, restaurangerna, barerna och i butikerna har vilat upp sig hela vintern och är fit for fight inför en ny säsong. Det här gör att de ofta är tillmötesgående och på bra humör vilket de inte alltid är efter en hel sommar med jobb alla dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll.

Fördelar med att åka på hösten

 1. Varmt badvatten. Fördelen med att resa till Medelhavet i september/oktober är att badvattnet är mycket varmare än på våren, så vill du bada mycket och är en badkruka så är hösten ett givet val. Det är först runt månadsskiftet maj/juni som vattentemperaturen passerar 20 grader på platser som Rhodos, Alanya och Mallorca, och vid Costa Del Sol kan det dröja ända till slutet av juni.
 2. Behagligare kvällar och varmare dagar. Kvällarna är varmare och vindarna ljummare under september/oktober än på våren eftersom det varma havet fortfarande värmer upp landskapet. Normalt är även dagstemperaturen högre på de flesta platser kring medelhavet.
 3. Psykologisk fördel. Det kan kännas psykologiskt bättre att resa på hösten än våren eftersom man då har sommaren bakom sig istället för framför sig.

Om du frågar mig så föredrar jag att resa på hösten istället för våren och det beror på att: a) Det känns skönt att förlänga sommaren när den svenska börjar ta slut, b) jag gillar varmt badvatten, (ja, jag är lite av en badkruka), c) jag älskar varma och ljumma kvällar, d) oftast är det lika billigt att ta en sistaminutenresa på hösten som på våren. Tyvärr är det inte så grönt då, men kan jag ta.

Min slutsats: Om du är riktigt rädd om din plånbok och vill se ett grönare Sydeuropa (om det nu är dit du ska åka) och kan tänka dig lite kallare badvatten och något kyligare luft ska du åka på våren, annars är hösten ett bättre val.

Sistaminuten när du ska resa längre bort

Ett riktigt populärt resmål på vintern är Thailand, som du säkert känner till. Under jullovet är det tyvärr helt kört när det gäller billiga sistaminutenresor, men i januari direkt efter vårterminens början kan man ofta fynda billiga resor till Thailand och andra platser som har ett varmt klimat mitt på vintern, till exempel Kanarieöarna, Västindien, Dubai och Egypten. Även efter sportloven i början av mars kan man göra fina fynd. Min familj och jag hittade flygstolar för 2000 kr/styck ToR till Thailand i början av mars för några år sedan. Till och med den jag talade i telefon med hos charterbolaget häpnade över hur billigt det var. Åkte vi? Japp, hela familjen åkte (vi var fem då) och flyg plus boende som vi fixade på plats kostade oss inte mer än 12 000 kr och det är inte så illa för en solsemester i Thailand för fem personer, eller hur? Där mös vi i 33 grader i skuggan medan det var typ 7 grader i Sverige. Ibland har man riktig tur.

Att tänka på

 • Om ni är en fler än tre personer (till exempel om ni är en hel familj som ska resa) och tar en ospecificerad sistaminutenresa finns det risk för att ni hamnar på olika hotell. I värsta fall kan ni hamna på helt olika orter och det är ju ingen höjdare precis.
 • Om ni är många som reser och vill vara säkra på att ni hamnar på samma hotell bör ni ta en billig specificerad
 • Skulle det vara okej att ni hamnar på olika hotell men inte vill riskera att hamna på olika orter bör ni kolla upp vilka orter charterbolaget opererar på vid resmålet. Om de bara samarbetar med hotell på en enda ort kan ni ta ospecificerad resa, annars är det bara specificerat som gäller. En gång flög jag ospecat till Preveza i Grekland och då kunde jag och mitt ressällskap antingen hamna i Lefkas eller Parga på fastlandet. Det blev Parga för oss och jag säger bara: åk dit! Det är en riktigt fin plats som lämpar sig för 100 % avkoppling med lata stranddagar, god mat och kvällspromenader på vackra smala gator kantade med vitkalkade hus.
 • Om ni har barn som går i skolan, se till att ansöka om ledighet hos rektorn i god tid. En vecka ledigt ska alltid vara okej men två veckor i rad brukar få skolor bevilja.
 • Tänk på att det här med sistaminuten är en chansning, så var inte alltför petiga när det gäller resmål. Strunta i om ni hamnar på Rhodos fast ni ville till Kreta om det inte fanns några billiga resor till Kreta just då.
 • Ni bör inte vara alltför kräsna om ni väljer en ospecificerad resa. Ni kan hamna på ett riktigt enkelt lägenhetshotell som inte ens har en bemannad reception (då får ni vända er till ett grannhotell som samarbetar med lägenhetshotellet om det skulle vara något). Men visst, ni kan ha tur och hamna på ett riktigt lyxigt hotell också, ett som har en stor pool, flera restauranger, barer och gym, det beror ju på vad som är ledigt.
 • Om du har möjlighet är bör du boka resan högst en eller två dagar innan avgång. Du kan även boka resan samma dag och då kan det bli löjligt billigt men urvalet är oftast lite väl snävt då, i värsta fall hittar du ingenting.

Läs också

Minska dina hushållskostnader

Här ger vi dig 28 tips på hur du minskar dina hushållskostnader, alltså utgifter för …