Du kanske har hört talas om Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering? Det är när ett företag, eller någon annan aktör, finansierar sin verksamhet eller ett projekt med pengar från många finansiärer, oftast från privatpersoner. Således kan även du spara pengar via Crowdfunding och få en avkastning på 5 – 15%, i runda slängar. Det kan alltså vara ett bra komplement till ditt vanliga börssparande.
Det här är Crowdfunding
Oftast är det vanligt folk som finansierar de verksamheter som är i behov av finansiering. Det är därför det kallas för Crowdfunding på engelska och gräsrotsfinansiering på svenska. Oftast sker denna finansiering via en Crowdfundingplattform på en hemsida. Där kan de aktörer som behöver finansiera ett projekt ansöka om lån och de som vill låna ut pengar registrera sig och investera i projektet.
Om du är intresserad av Crowdfunding är det bara att söka på nätet så hittar du ett flertal nordiska plattformar som erbjuder det. Ofta ger Crowdfunding en betydligt högre avkastning än vanliga sparkonton men riskerna att investera sin pengar på det här sättet är större.
Risker med Crowdfunding
Ja, det är inte helt riskfritt att investera pengar via Crowdfunding, precis som det inte är riskfritt att placera pengar på börsen. Företaget du investerar hos kan försättas i konkurs vilket kan göra att du förlorar dina investerade pengar, såvida inte konkursboet täcker skulderna. Och om ett företag av någon anledning inte har råd att betala tillbaka på ett lån du har investerat i förlorar du också pengar. Smartekonomi.se rekommenderar därför att du investerar i många olika lån så att du sprider riskerna, precis som man gör när man placerar pengar på börsen.
Det här kan påverka avkastningen
Om du väljer att låna ut pengar via gräsrotsfinansiering ser riskerna ut så här (vilket kan påverka din avkastning):
- Försenade betalningar som gör att din avkastning blir fördröjd. Om du t ex investerat pengar hos ett fastighetsbolag och marknadspriserna rasat kan det göra att betalningar försenas eller leda till en konkurs.
- Låntagaren försätts i konkurs vilket gör att du förlorar allt, eller delar, av det kapital du placerat i lånet.
- Om du placerat pengar i ett företag utanför Sverige kan en valutakursförändring påverka din avkastning negativt eller positivt.
- Skulle plattformen försättas i konkurs är låntagaren skyldig att fortsätta att betala på sitt lån. Avtalet mellan dig och låntagaren har inget med plattformen att göra, det är ett avtal mellan dig och låntagaren. Det kan däremot bli struligt att få tillbaka sina pengar om plattformen försätts i konkurs. De pengar du har på ditt klientkonto påverkas dock inte av konkursen eftersom det inte ägs av plattformen. Klientkonton hos Kameo skyddas av den danska insättningsgarantin.
Är du företagare och behöver gräsrotsfinansiering?
Om du är företagare och behöver finansiering via Crowdfunding är det bara att göra en ansökan hos Kameo eller någon annan plattform. Alla företag och projekt som accepeteras nämligen inte, så det är alltså inte bara att registrera sig.
Hos Kameo kan du ansöka om finansiering för byggnadskreditiv, refinansiering, bygglån, förvärvslån och vanliga företagslån. Du får sällan en 100% belåningsgrad utan måste oftast finansiera ditt projekt på andra sätt också. På Kameos hemsida ser du vilka villkor och möjlighet som gäller.
Crowdfunding – historia
Crowdfunding har funnits i någon form sedan flera hundra år tillbaka, men den sorts gräsrotsfinansiering man syftar på idag dök upp i USA i början av 2000-talet. Först ut var webbsajten Artistshare som var en plattform för artister som behövde finansiera sina musikaliska projekt. Via Artistshare kunde vanliga privatpersoner låna ut pengar till artisterna mot att de fick en viss avkastning.
Konceptet blev mycket populärt och snart dök liknande plattformar upp på nätet. De flesta av de nya sajterna fokuserade framförallt på finansiering till entreprenörer och företag. År 2006 fick dessa plattformar sitt nuvarande namn: Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska.
Idag finns det även journalister, Youtubers, influencers, artister och andra liknande aktörer som finansierar sina projekt med hjälp av Crowdfunding. Många gånger donerar folk pengar till dem istället för att låna ut pengar.
Om du vill förkovra dig i Crowdfunding och se vilka regler som gäller kan du läsa utredningen om gräsrotsfinansiering (SOU 2018:20) på regeringens hemsida.
Uppdaterad 2021-06-02