Tjäna pengar på Crowdfunding

Du kanske har hört talas om Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering? Det är när ett företag, eller någon annan aktör, finansierar sin verksamhet eller ett projekt med pengar från många finansiärer, oftast från privatpersoner. Således kan även du tjäna pengar på Crowdfunding och få en avkastning på 5 – 15%, i runda slängar. Det kan alltså vara ett bra komplement till ditt vanliga börssparande.

Så fungerar Crowdfunding

Oftast är det vanligt folk som finansierar de verksamheter som är i behov av finansiering. Det är därför det kallas för Crowdfunding på engelska och gräsrotsfinansiering på svenska. Oftast sker denna finansiering via en Crowdfundingplattform på en hemsida. Där kan de aktörer som behöver finansiera ett projekt ansöka om lån och de som vill låna ut pengar registrera sig och investera i projektet. 

För att det ska bli enklare för dig att se hur det här fungerar i praktiken ska vi visa dig hur det går till hos vår tidigare samarbetspartner Kameo. Även om vi inte samarbetar med dem längre har vill vi ändå att rekommendera dem. Smartekonomi.se tipsar nämligen inte bara om produkter från företag som vi samarbetar med. Då skulle vår trovärdighet som seriös ekonomisajt ligga risigt till. Nåja, Kameo är en nordisk låneplattform som framförallt fokuserar på finansiering av fastigheter. Bolaget har funnits på marknaden sedan 2014 och är numera etablerat i Sverige, Danmark och Norge. 

Om du vill låna ut pengar

Så här gör du om du vill tjäna pengar på Crowdfunding via Kameo Crowdfunding

  1. Öppna ett konto. Du gör det enkelt med hjälp av ditt BankID och det kostar inget. 
  2. Välj ett eller flera projekt som du vill investera i. Den förväntade ränteavkastningen i procent är tydligt angiven och även vilken riskklass projektet har. Riskklass A har lägst risk och riskklass E har högst risk, men ju högre risk du tar desto högre blir din förväntade avkastning (se nedan). 
  3. Gör din investering. Du kan investera så lite som 500 kr om du vill börja lite försiktigt. 
  4. Du kan se dina pengar växa för varje månad som går genom att logga in på ditt konto hos Kameo. Den genomsnittliga historiska avkastningen är på 5 – 15% så visst kan ditt kapital växa till sig ganska snabbt. Det är klart högre ränta än vad ett sparkonto har idag.
  5. Skulle du vilja plocka ut din avkastning är det bara att göra det, men du kan även välja att återinvestera pengarna i nya lån. Det kan göra att din avkastning kan blir ännu högre. 

Besök gärna Kameo här om du vill investera i lån.

Om du är intresserad av något annat nordiskt Crowdfundingbolag än Kameo så ska du få några tips här. Du kan te x kolla in finska Fellow Finance som verkar i flera europeiska länder och svenska Tessin som även finns i Norge, Danmark, Finland och England. Vi samarbetar inte heller med dessa plattformar men vi vill ändå nämna dem utifall du vill ha fler alternativ att välja på. Annars är det bara att söka på nätet efter fler plattformar om du vill tjäna pengar på Crowdfunding.

Risker med Crowdfunding

Det är inte helt riskfritt att investera pengar via Crowdfunding, precis som det inte är riskfritt att placera pengar på börsen. Företaget du investerar hos kan försättas i konkurs vilket kan göra att du förlorar dina investerade pengar, såvida inte konkursboet täcker skulderna. Och om ett företag av någon anledning inte har råd att betala tillbaka på ett lån du har investerat i förlorar du också pengar. Smartekonomi.se rekommenderar därför att du investerar i många olika lån så att du sprider riskerna, precis som man gör när man placerar pengar på börsen.

Den ränta du ser för ett projekt hos t ex Kameo är den förväntade avkastningen som baseras på den historiska avkastningen. Det är dock ingen garanti för att den kommer att bli så även i framtiden. 

Det här kan påverka avkastningen

Om du väljer att låna ut pengar via gräsrotsfinansiering ser riskerna ut så här (vilket kan påverka din avkastning): 

  • Försenade betalningar som gör att din avkastning blir fördröjd. Om du t ex investerat pengar hos ett fastighetsbolag och marknadspriserna rasat kan det göra att betalningar försenas eller leda till en konkurs. 
  • Låntagaren försätts i konkurs vilket gör att du förlorar allt, eller delar, av det kapital du placerat i lånet. 
  • Om du placerat pengar i ett företag utanför Sverige kan en valutakursförändring påverka din avkastning negativt eller positivt. 
  • Skulle plattformen försättas i konkurs är låntagaren skyldig att fortsätta att betala på sitt lån. Avtalet mellan dig och låntagaren har inget med plattformen att göra, det är ett avtal mellan dig och låntagaren. Det kan däremot bli struligt att få tillbaka sina pengar om plattformen försätts i konkurs. De pengar du har på ditt klientkonto påverkas dock inte av konkursen eftersom det inte ägs av plattformen. Klientkonton hos Kameo skyddas av den danska insättningsgarantin. 

Är du företagare och behöver gräsrotsfinansiering?

Om du är företagare och behöver finansiering via Crowdfunding är det bara att göra en ansökan hos Kameo eller någon annan plattform. Alla företag och projekt som accepeteras nämligen inte, så det är alltså inte bara att registrera sig. 

Hos Kameo kan du ansöka om finansiering för byggnadskreditiv, refinansiering, bygglån, förvärvslån och vanliga företagslån. Du får sällan en 100% belåningsgrad utan måste oftast finansiera ditt projekt på andra sätt också. På Kameos hemsida ser du vilka villkor och möjlighet som gäller. 

Crowdfunding – historia

Crowdfunding har funnits i någon form sedan flera hundra år tillbaka, men den sorts gräsrotsfinansiering man syftar på idag dök upp i USA i början av 2000-talet. Först ut var webbsajten Artistshare som var en plattform för artister som behövde finansiera sina musikaliska projekt. Via Artistshare kunde vanliga privatpersoner låna ut pengar till artisterna mot att de fick en viss avkastning. 

Konceptet blev mycket populärt och snart dök liknande plattformar upp på nätet. De flesta av de nya sajterna fokuserade framförallt på finansiering till entreprenörer och företag. År 2006 fick dessa plattformar sitt nuvarande namn: Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska. 

Idag finns det även journalister, Youtubers, influencers, artister och andra liknande aktörer som finansierar sina projekt med hjälp av Crowdfunding. Många gånger donerar folk pengar till dem istället för att låna ut pengar.

Om du vill förkovra dig i Crowdfunding  och se vilka regler som gäller kan du läsa utredningen om gräsrotsfinansiering (SOU 2018:20) på regeringens hemsida. 

Uppdaterad 2021-06-02