Skydda dig mot ID-kapning och ID-stöld

Tyvärr är det mycket vanligt med identitetsstölder och bedrägerier mot privatpersoner idag. En ID-kapning, eller ID-stöld, kan drabba din ekonomi mycket hårt. En bedragare som kommit över ditt personnummer kan använda det för att göra en adressändring i ditt namn och sedan beställa ett kreditkort i ditt namn som hamnar på den nya adressen till exempel. Och om dina kreditkortsuppgifter läcker ut finns det risk att någon tömmer ditt bankkonto. Det är därför det är så viktigt att skydda sin identitet.

Smartekonomi.se ska därför visa dig hur du som bäst förebygger ID-stöld och de bedrägerier som följer efter ID-kapningen. Vi har även skrivit en artikel där vi går djupare in på hur du förebygger identitetsstöld och bedrägerier på nätet. I denna artikel artikel tittar vi dock lite på det också.

Spärra adressändring hos Skatteverket

Märkligt nog är det busenkelt för en bedragare att ändra din adress utan att du känner till det. Bedragaren kan enkelt göra en adressändring på nätet och när det är gjort kan bedragaren t ex beställa ett bankkort i ditt namn som hamnar på den nya adressen, och sedan börja använda det. Det här går dock också att förhindra på Skatteverkets hemsida. Där kan du spärra adressändringar som försöker genomföras utan ditt BankID. Det är enkelt. Det är bara att besöka Skatteverkets sida Spärra obehörig adressändring och logga in med ditt BankID och spärra adressändringar utan BankID.

Skaffa ett ID-skydd

En del tror att ett ID-skydd hjälper till att skydda sin identitet och förhindrar ID-kapning, eller identitetsstöld, men så är det inte. Det är snarare så att ID-skydd hjälper dig om din identitet skulle kapas, då kan du få råd, hjälp och juridiskt stöd. Om du t ex skaffar ett ID-skydd hos UC får du direkt ett meddelande när en kreditupplysning tagits på dig. Skulle det vara en bedragare som försökt ta ett lån i ditt namn hos en bank eller ett kreditbolag om använder sig av UC ser du det direkt. Men även då är din identitet redan kapad.

ID-skydd ingår i många hemförsäkringar men går även att köpas separat hos en mängd aktörer. Läs gärna mer om ID-skydd hos Konsumentverket.

Se till att BankID alltid krävs hos Klarna

Som du säkerhet känner till använder massor av e-handelssajter sig av Klarna. Massor av köp som görs på nätet sker genom Klarna, vare sig man betalar direkt, betalar med faktura eller delbetalar. Dessvärre är det inte alla sajter som kräver BankID-legitimering när man gör ett köp, inte ens när man gör köpet via Klarna. Naturligtvis finns det bedragare som utnyttjar det här och handlar i andras namn med hjälp deras personnummer. 

Dessbättre kan du se till att BankID alltid måste användas när du gör ett köp via Klarna. Det gör det mycket svårt för någon bedragare att handla i ditt namn eftersom de i sådana fall även måste ha tillgång till ditt BankID. Så här fixar du det:

  1. Logga in på Klarnas hemsida genom att legitimera dig med ditt BankID.
  2. Gå till dina inställningar i menyn Mitt Klarna.
  3. Välj BankID vid köp. Där kan du välja alternativet att BankID alltid måste krävas vid köp. Du kan även se till att det inte går att handla på sajter som inte har stöd för BankID.

Vi har inget samarbete med Klarna. Så detta tips ger vi dig enbart för att du ska kunna undvika ID-kapning.

Fler tips om hur du undviker ID-kapning

  1. GEO-spärra ditt kreditkort hos din internetbank. Det innebär att du bara kan använda ditt kreditkort i Sverige och endast på svenska e-handelsplatser. Om du aldrig använder ditt kreditkort utomlands eller handlar på utländska e-handelsplatser är det lika bra att spärra det för utlandsköp. Och skulle du plötsligt vilka använda ditt kort utomlands är det bara att ta bort spärren i din internetbank.
  2. Spärra ditt kort för e-handel i din internetbank om du ändå inte handlar på nätet. Skulle du bara göra det ibland är det bara att tillfälligt ta bort spärren. Och om du handlar mycket på nätet men är extremt noga med din säkerhet kan du ta bort spärren varje gång du handlar på nätet och sedan slå på den igen.
  3. Ha aldrig för mycket pengar på det bankkonto som används när du handlar med ditt bankkort. Om du har de flesta av dina pengar på ett annat bankkonto i din bank nås inte dessa om någon försöker använda kortet i en butik eller på nätet. Då är det bättre att överföra pengar till ditt transaktionskonto när du behöver dem. 
  4. Det är inte fel att skaffa ett extrakort som du enbart använder för inköp på nätet. Och på detta kort bör du såklart inte ha alltför mycket pengar. 
  5. Självklart ska du spärra ditt bankkort eller kreditkort om du tappar bort det eller har blivit bestulen. Se till att du alltid vet var du ska vända dig om du blir av med ditt kort.
  6. Om du blir av med ditt ID-kort, körkort, pass eller någon annan ID-handling ska du polisanmäla det. Enklast är att göra en förlustanmälan hos polisen på nätet, så du inte hinner drabbas av en ID-stöld.
  7. Om du bor i småhus och har en brevlåda vid tomtgränsen är det inte fel att skaffa en brevlåda med lås. Då blir det svårare för tjuven att komma åt känslig information som bankkontonummer i kontoutdrag och personnummer i myndighetshandlingar.
  8. Undvik helst att få kontoutdrag från banken per post. De flesta banker skickar gärna kontoutdrag elektroniskt i internetbanken och mobilbanken istället. Fast egentligen behövs inte ens det om du har en internetbank eftersom alla transaktioner ändå syns där. 
  9. Om du inte har en digital brevlåda redan bör du skaffa en. Då får du en massa känsliga myndighetsbrev och annan viktig post elektroniskt istället för i pappersform. Det minskar inte bara risken för ID-kapning, det är en mycket smidig tjänst som gör att du inte riskerar att tappa bort en massa viktig post. Den finns ju kvar i din digitala brevlåda. Den vanligaste digitala brevlådan idag är Kivra (nej, vi samarbetar inte med Kivra, men de är bäst!).
  10. Egentligen är det inte speciellt bra att slänga dokument med personnummer och andra känsliga uppgifter i soptunnan eller pappersreturen. Det gör det enkelt för en identitetstjuv att komma åt dessa uppgifter. Helst bör du strimla sådana dokument eller åtminstone klippa ut de känsliga uppgifterna och sedan klippa dem till småbitar.
  11. Du ska aldrig skicka bankkontonummer, kreditkortsnummer, personnummer och andra känsliga uppgifter per mail, Messenger och andra sociala appar, inte ens till en släkting eller kompis som du litar på. Det finns tyvärr mycket duktiga men ondskefulla hackare som kan komma åt sådana uppgifter. Och dessutom är det aldrig bra om dina känsliga uppgifter hamnar lite här och där hos dina vänner som kanske är slarvigare än du när det gäller säkerhet.
  12. Det är ganska vanligt att bedragare kontaktar folk per telefon och påstår att de ringer från banken, en myndighet eller liknande, och sedan vill att du ska använda ditt BankID för att lösa ett problem. Egentligen är de ute efter att tömma ditt bankkonto eller göra något annat som drabbar din ekonomi hårt. Du ska aldrig använda ditt BankID över telefon, för du är risken mycket stor att du blir drabbad av ID-kapning.

Publicerad 2021-10-15

About Lars

Läs också

Köpa bil med lånade pengar? Tänk på det här!

Om du ska köpa bil är det flera saker du bör tänka på innan du …